Πώς να διατηρήσω τόση πατάτα Νευροκοπίου;
Ελάτε τώρα! Ξέρω πως είστε βασιλοπούλες και όχι τίποτα παρακατιανές, αλλά δεν μπορεί τα 80 κιλά πατάτας, με 8 ευρώ, δεν μπορεί, τα χτυπήσατε και εσείς! Διάβασα λατρεμένη Έλενα Ακρίτα για τηγανητή πατάτα. Μίλαγα εχθές –όπως πάντα- με φίλη μου Νανά Παλαιτσάκη, που ενώ σχολιάζουμε τα πάντα, αυτό μας διέφυγε, ώσπου την άκουσα να λέει στον άντρα της «Αγάπη μου; Κοιτάς λίγο αν έβρασαν οι πατατούλες;». Άρα; Και αυτή το χτύπησε το σακί, κορίτσια, με τα 80 κιλά. Και εγώ απορώ γιατί τα τσακάλια της τηλεόρασης, που ξέρουν το χαμό με την πατάτα που έχει γίνει, δε μας δίνουν στις εκπομπές μαγειρικής, ευφάνταστες συνταγές για πατάτες. Διότι εμείς, τις κάναμε τηγανητές, βραστές, σαλάτα, γιαχνί, μπριάμ, στο φούρνο σκέτες, αλλά θα υπάρχουν και άλλες γεύσεις δεν μπορεί! Έχω και άλλη απορία. Πώς συντηρούνται τόσα κιλά πατάτες; Η μαμά μου έχει την απάντηση, από τις παλαιότερες της οικογενείας, σε παλαιό κίτρινο τόμο! Για διαβάστε κι αυτό:
Βιβλιοθήκη της Γυναικός-Έτος Α' Βιβλίον 9ον-Πως διατηρούνται τα τρόφιμα-Εν Αθήναις-189;
Πατάτες (Γεώμηλα)
«Οι πατάτες διατηρούνται καλά εντός υπογείων ευάερων και με ομοιόμορφη θερμοκρασία, τοποθετούμενες κάτω κατά στιβάδες λεπτές, καλυπτόμενες πρώτον με τα ξηρά τους φύλλα και έπειτα με άχυρο και χώμα.
Φυλάσσονται ακόμη και εντός λάκκων ξανοιγόμενων σε ξηρότατη γη μέχρι βάθους ήμισυς πήχεως. Ο πυθμένας και τα πλάγια του λάκκου σκεπάζονται καλά με ξερό άχυρο και εντός αφού στοιβάζονται οι πατάτες, σκεπαζόμενα πάλι με άχυρο και από επάνω με χώμα, πάλι μισού πήχεως ύψος.
Άλλος τρόπος ασφαλούς διατηρήσεως είναι και ο εξής:
Τοποθετούνται εντός ανοιχτού βαρελιού, με αρκετή άμμο για να γεμίζει τα κενά διαστήματα, έτσι ώστε να μην αγγίζονται όσο το δυνατόν.
Αντί άμμου άλλοι μεταχειρίζονται και σκόνη άνθρακα.
Έτερος τρόπος
Βυθίζονται επί 1 ή 2 λεπτά της ώρας σε ζεματιστό νερό και έπειτα στεγνώνονται σε ξηρό αέρα.
Έτερος τρόπος
Διατηρούνται διαρκώς βυθισμένα εντός αλμυρού νερού, το οποίο εμποδίζει την βλάστηση των οφθαλμών των πατατών».
Επειδή που να βρούμε άχυρο, ξηρό χώμα, υπόγεια, σκόνη άνθρακα ή και οικόπεδο για να τις θάψουμε, ας δούμε τους «έτερους τρόπους». Αυτό με το ζεματιστό νερό και τα άλλο με το αλμυρό μια χαρά μου κάνει. Ε; Είδες όμως σοφία, οι παλιές; Για να μαθαίνουμε κόλπα, γιατί σιγά σιγά αποχαιρετούμε τα σούπερ μάρκετ και να προλάβουμε να βγάλουμε φωτογραφίες πως κάποτε, ναι, ψωνίζαμε ζαρζαβατικά και είδη μαναβικής σε τέτοια και όχι από φορτηγά ή από δικές μας καλλιέργειες στις μπερζέρες στα μπαλκόνια!