10 εύκολα ορεκτικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που δεν χρειάζονται μαγείρεμα
Για να καλωσορίσεις τους καλεσμένους σου στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν χρειάζεται κόπο αλλά τρόπο!
Αν δεν είσαι τόσο fan της μαγειρικής ή αν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ίσα που θα προλάβεις να το οργανώσεις επειδή δούλευες, τότε αυτές οι ιδέες για γρήγορα ορεκτικά που δεν χρειάζονται ψήσιμο, όχι μόνο θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπη αλλά θα «ζεστάνουν» τους καλεσμένους σου μέχρι να ετοιμάσεις το κυρίως γεύμα.
Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα και ginger cookies από την ειδικό
1. Μπουκίτσες φέτας σε ντιπ με σπόρους
Αυτές οι μπουκίτσες τυριού θα εμποδίσουν τους καλεσμένους σου από το να ξεκινήσουν να πίνουν με άδειο στομάχι και επιπλέον, σε ποιον δεν αρέσει μια μικρή διαδραστική εμπειρία φαγητού;
Τοποθέτησε κύβους φέτας σε ένα μπολ και σε ένα άλλο φτιάξε ένα μείγμα από σουμάκ, σουσάμι και θαλασσινό αλάτι. Με μια οδοντογλυφίδα ο καθένας θα μπορεί να βουτήξει ένα κομμάτι φέτας στο αρωματικό μείγμα συνοδεύοντας το κρασί του.
Συστατικά
⅓ φλιτζάνι φρυγανισμένο σουσάμι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο σουμάκ
½ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες θαλασσινό αλάτι, όπως Jacobsen
1 κιλό ήπια φέτα, κομμένη σε κύβους
2. Γλυκές και αλμυρές ταρτίνες με cottage cheese ή τυρί κρέμα
Δεν χρειάζεται να διαλέξεις ανάμεσα σε γλυκό ή αλμυρό με αυτή τη συνταγή.
Ξεκίνησε αλοίφοντας τα κράκερ με τυρί cottage ή τυρί κρέμα και στη συνέχεια, πρόσθεσε γλυκές επικαλύψεις όπως φρούτα και μέλι σε φέτες ή αλμυρές επικαλύψεις όπως ραπανάκια, φύτρα και ξύσμα λεμονιού.
Θα μπορούσες ακόμη να συνδυάσεις και το αλμυρό με το γλυκό στο ίδιο κράκερ.
Συστατικά
τυρί κότατζ ή τυρί κρέμα
Κράκερ, όπως το Wasa Thins
Γλυκά Δαμάσκηνα ή σύκα σε λεπτές φέτες
Μέλι
Θρούμπι
Φύτρα ή ραπανάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
Φρεσκοτριμμένο ξύσμα λεμονιού
Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
3. Χουρμάδες και blue cheese
Eδώ θα χρειαστείς μόνο τέσσερα υλικά. Αποξηραμένους χουρμάδες, Gorgonzola piccante, καβουρδισμένα αμύγδαλα και μέλι.
Συστατικά
12 χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
40γρ ημίσκληρο μπλε τυρί, κατά προτίμηση Gorgonzola piccante ή ισπανικό Valdeon
1 κουταλιά της σούπας αμύγδαλα κομμένα σε φέτες, καβουρδισμένα
Μέλι
Εκτέλεση
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνε μια σχισμή σε κάθε χουρμά (αφαίρεσε τα κουκούτσια, εάν χρειάζεται) και γέμισε με ους με blue cheese. Βάλε στη συνέχεια όλους τους χουρμάδες σε μια πιατέλα και πασπάλισέ τους από πάνω με τα αμύγδαλα και το μέλι.
4. Σύκα και προσούτο
Γλυκά και νόστιμα, τα σύκα συνθέτουν τον τέλειο συνδυασμό για μια λεπτή φέτα Prosciutto di Parma, η οποία παρεμπιπτόντως είναι χωρίς νιτρικά άλατα και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
Συστατικά
8 λεπτές φέτες προσούτο
8 σύκα φρέσκα, ώριμα, κομμένα στη μέση κατά μήκος
1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο Φρέσκο
θυμάρι, για γαρνίρισμα
40γρ Parmigiano Reggiano, τριμμένο
Εκτέλεση
Τοποθέτησε τις φέτες του προσούτο σε μια μεγάλη πιατέλα. Βάλε τα σύκα δίπλα στο προσούτο και πρόσθεσε το βαλσάμικο. Μπορείς να γαρνίρεις το πιάτο με φρέσκα κλωνάρια θυμάρι και στο τέλος πασπάλισε τα τρίμματα παρμεζάνας πάνω από το προσούτο και τα σύκα.
5. Beet Muhammara
Αντί για κόκκινες πιπεριές, που χρησιμοποιούνται συχνά σε αυτό το ντιπ, χρησιμοποιούμε ζωηρά κόκκινα παντζάρια, τα οποία προσθέτουν μια γήινη γεύση και εκπληκτικό μοβ χρώμα. Όταν συνδυάζονται με καρύδια, πικάντικο πιπέρι Χαλεπίου και μελάσα ροδιού, δημιουργούν ένα ντιπ που θα απολαύσουν όλοι.
Συστατικά
1 ½ φλιτζάνι μισά καρύδια, φρυγανισμένα και κρυωμένα
2 κιλά κόκκινα ή παντζάρια Chioggia, ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα (3 φλιτζάνια)
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη
2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κύμινο
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο πιπέρι Χαλεπίου
2 κουταλιές της σούπας μελάσα ροδιού, όπως το Al Wadi
⅔ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Φρέσκο κόλιανδρο και ραπανάκια σε φέτες, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Πολτοποίησε τα καρύδια, τα παντζάρια, το σκόρδο, το κύμινο, τον χυμό λεμονιού, το πιπέρι Χαλεπίου και τη μελάσα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να ενωθούν, δηλαδή για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
Πρόσθεσε το λάδι στο μείγμα που έχεις δημιουργήσει και ανακάτεψέ τα ξανά όλα μαζί για να έχουν μια ομοιόμορφη υφή που να θυμίζει πουρέ. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και άφησέ το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (μπορεί να διατηρηθεί γενικά και τρεις μέρες). Σέρβιρε προσθέτοντας λίγο λάδι και κόλιανδρο και μικρές φέτες από ραπανάκια δίπλα.
6. Μαριναρισμένη μοτσαρέλα
Απογείωσε την πιατέλα σου με τα τυριά και τα αλλαντικά, προσθέτοντας φέτες μοτσαρέλας με ελαιόλαδο, φρέσκα βότανα και νιφάδες κόκκινης πιπεριάς.
Συστατικά
1 κιλό φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες πάχους
3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη
¼ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
Αλάτι χοντρό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, για γεύση
Ελιές, κράκερ, ψωμί και αλλαντικά κομμένα σε φέτες (όπως το σαλάμι Toscana), για το σερβίρισμα
Eκτέλεση
Ανακάτεψε το λάδι, τα βότανα, τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μικρό μπολ και ρίξε το μείγμα πάνω στη μοτσαρέλα. Άφησέ τη να σταθεί για τουλάχιστον 20 λεπτά (ή έως 1 ώρα). Σερβίρετε με ελιές, κράκερ, ψωμί και αλλαντικά.
7. Ντομάτες με ελαφριά σαντιγί
Αυτή η κλασική σαλάτα Caprese με ένα plot twist συστατικό δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου χρόνο για να ετοιμαστεί. Συνδύασε ζουμερές, πολύχρωμες ντομάτες με σαντιγί χωρίς ζάχαρη αντί για το παραδοσιακό τυρί μοτσαρέλα. Αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε ελαιόλαδο και βασιλικό για ένα νόστιμο και απλό ορεκτικό.
Συστατικά
½ φλιτζάνι παχύρρευστη σαντιγί
Ποικιλία από ντομάτες
Θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Φύλλα φρέσκου βασιλικού
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Χτύπα ελαφρά την κρέμα γάλακτος σε ένα κρύο μπολ μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές (θα χρειαστεί περίπου ένα λεπτό). Κόψε τις μεγαλύτερες ντομάτες σε χοντρές φέτες. Βάλε τα όλα σε μια πιατέλα με λίγη από τη σαντιγί και αλατοπιπέρωσε. Πρόσθεσε βασιλικό και λάδι για το σερβίρισμα και είσα έτοιμη.
8. Εσπεριδοειδή και πράσινες ελιές με κατσικίσιο τυρί
Για ένα ορεκτικό που ισοδυναμεί με ένα ταξίδι στη Σικελία, φτιάξε μια πιατέλα με πράσινες ελιές και ζουμερά χειμωνιάτικα εσπεριδοειδή με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Και στη συνέχεια, άπλωσε φέτες φρυγανισμένου χωριάτικου ψωμιού με πικάντικο κατσικίσιο τυρί.
Συστατικά
2 κιλά ανάμεικτα πορτοκάλια και μανταρίνια καθαρισμένα
Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
¾ φλιτζάνι ανάμεικτες πράσινες ελιές
80γρ κατσικίσιο τυρί σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε φέτες
χωριάτικο ιταλικό ψωμί
Εκτέλεση
Αφαίρεσε τυχόν κουκούτσια που έχουν απομείνει από τα ξεφλουδισμένα φρούτα και κόψε τα σε λεπτούς στρογγυλούς κύκλους ή κομμάτια που χωρίζονται. Τοποθέτησέ τα σε μια πιατέλα. Αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε λίγο έξτρα λάδι. Βάλε μαζί και τις ελιές.
Σε ένα μικρό μπολ, χτύπησε μαζί το κατσικίσιο τυρί και το λάδι, προσθέτοντας αλάτι. Μετέφερέ τα όλα σε ένα μπολ σερβιρίσματος, περιχύνουμε με άλλο λάδι και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Βάλε φέτες ψωμιού με λάδι να ψηθούν λίγο στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές και σέρβιρε το μείγμα εσπεριδοειδών, ελιών και κατσικίσιου τυριού πάνω στο ψωμί.
9. Μαριναρισμένες πιπεριές με μέντα και σουσάμι
Συστατικά
2 φλιτζάνια ψητές πιπεριές κομμένες σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού
¼ φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού (από 2 λεμόνια)
6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
¼ φλιτζανιού φρυγανισμένο σουσάμι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μέντας
Εκτέλεση
Ρίξε τις πιπεριές με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το σουσάμι. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι. Άφησέ τα να σταθούν τουλάχιστον για 30 λεπτά και μετά προτού σερβίρεις πρόσθεσε τα φύλλα μέντας.
10. Κρεμώδες ντιπ με αγκινάρα
Απλώς πολτοποίησε τις μαριναρισμένες καρδιές αγκινάρας με φιλέτα γαύρου, μαϊντανό, απλό ελληνικό γιαούρτι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για ένα αλμυρό ντιπ που θα λατρέψουν όλοι.
Συστατικά
1 βάζο μαριναρισμένες καρδιές αγκινάρας
3 φιλέτα γαύρου σε λάδι (αντζούγιες)
⅓ φλιτζάνι ελαφρά συσκευασμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού με επίπεδα φύλλα
1 δοχείο απλό ελληνικό γιαούρτι (1 ¾ φλιτζάνι)
¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πατατάκια flatbread ή κράκερ, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Στραγγίζουμε τις αγκινάρες, κρατώντας 3 κουταλιές της σούπας μαρινάδα.
Αγκινάρες, γαύροι και μαϊντανός: Ψιλόκοψε τις αγκινάρες, προσθέτοντας τη μαρινάδα, τις αντζούγιες και τον μαϊντανό σε ένα μπλέντερ μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα.
Πρόσθεσε γιαούρτι, λάδι, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Ανακάτεψε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάλτα όλα σε ένα μπολ, πρόσθεσε λάδι και σέρβιρε με πατατάκια.