Η last-minute συνταγή για το πιο αφράτο panettone των Χριστουγέννων

Το panettone είναι το γλυκό των Χριστουγέννων και γιατί να μην το φτιάξεις μόνη σου φέτος;
Το panettone είναι ένα γλυκό, μαλακό και βουτυρώδες ψωμί παρόμοιο με το μπριός, αλλά είναι γεμάτο με ζαχαρωμένο πορτοκάλι, σταφίδες, ρεύματα και ψημένο σε χάρτινη φόρμα. Αναφέρεται επίσης ως ιταλικό χριστουγεννιάτικο ψωμί επειδή παραδοσιακά ψήνεται για τις γιορτές και μοιράζεται με φίλους και οικογένεια.
Kαι η αλήθεια είναι πως μπορεί να μην βρισκόμαστε στην Ιταλία, αλλά και στη χώρα μας το αγαπάμε το panettone, αφού συνοδεύει τέλεια τα ροφήματά μας τις μέρες των γιορτών - και όχι μόνο αν με ρωτάς.

Το συγκεκριμένο γλυκό των Χριστουγέννων μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο για να το φτιάξεις όμως δεν είναι αν ρίξεις μια ματιά σε αυτή τη συνταγή.
Υλικά
Για τη ζύμη
150 ml γάλα, ζεστό
2 κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά ταχείας δράσης
100g χρυσαφένια ζάχαρη
3 αυγά ελευθέρας βοσκής, χτυπημένα
175g βούτυρο, λιωμένο
3 κουταλιές της σούπας κρασί Marsala
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
500g λευκό αλεύρι, συν επιπλέον για το στόλισμα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
150g σταφίδες
4 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού ή κονιάκ
75g ζαχαρωμένη φλούδα λάδι, για λίπανση
Για το topping
1 αυγό ελευθέρας βοσκής, χτυπημένο
2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα και τη μαγιά σε ένα μικρό μπολ και τα χτυπάμε μαζί.
Χτυπάμε τη ζάχαρη και τα αυγά μαζί σε ένα ξεχωριστό μπολ μέχρι να ενσωματωθούν καλά και να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το κρασί Marsala και το εκχύλισμα βανίλιας.
Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ με γάντζο ζύμης.
Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και γάλακτος, μαζί με το μείγμα των χτυπημένων αυγών και ζυμώνουμε για 10 λεπτά σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα μέχρι να υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος, κάτι που θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες.
Εν τω μεταξύ, μουλιάζουμε τις σταφίδες στον χυμό πορτοκαλιού ή στο κονιάκ.
Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ βάθους 18 εκατοστών.
Στρώνουμε τη βάση με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
Ανακατεύουμε ελαφρά τις μουλιασμένες σταφίδες και την ζαχαρωμένη φλούδα και ζυμώνουμε ελαφρά για 3-4 λεπτά.
Η ζύμη θα είναι μαλακή και κολλώδης, γι' αυτό λαδώνουμε καλά τα χέρια μας για να τη χειριστούμε.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τοποθετούμε στην προετοιμασμένη φόρμα.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για 45 λεπτά έως 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/160C στον αέρα.
Τέλος, αλείφουμε το πάνω μέρος του panettone με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε από πάνω τα αμύγδαλα.
Ψήνουμε για περίπου 55 λεπτά, ή μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει.
To αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.