Η Denise Eleftheriou πιστεύει πως μόνο τυχαία μπορεί μία last minute bride να βρει το τέλειο νυφικό

Διονυσία Καλαποθαράκου
Η Denise Eleftheriou πιστεύει πως μόνο τυχαία μπορεί μία last minute bride να βρει το τέλειο νυφικό
SakisLalas-www.sakislalas.com

Η σχεδιάστρια μιλάει στο Queen.gr για το ταξίδι της προετοιμασίας που ξεκινάει ήδη από το όνειρο που έχει η κοπέλα για τον γάμο της, τα νέα wedding trends της σεζόν και όλα όσα πρέπει να ξέρει μία νύφη πριν διαλέξει το wedding dress που θα την κάνει να «είναι ο εαυτός της» και την ημέρα που παντρεύεται.

H fashion designer, Denise Eleftheriou πάνω από μία δεκαετία δίνει το δικό της στίγμα στο bridal dressing μέσα από τις σοφιστικέ δημιουργίες της. Οι σπουδές της στο ιστορικό Instituto Marangoni -απόφοιτοι του οποίου είναι οι Dolce Cabbana, Moschino κ.α.- και η προυπηρεσία της κοντά σε Ιταλούς σχεδιαστές εντρυφώντας στην ιταλική ραφή και το περίφημο ιταλικό design, της έδωσαν τη δυνατότητα να αποκωδικοποιεί με τον δικό της, elegant τρόπο, τις τάσεις και να τις μετουσιώνει σε νυφικά που ξεχωρίζουν από όλα τα άλλα. Εδώ και 10 χρόνια πλέον διατηρεί το δικό της atelier στη Θεσσαλονίκη έχοντας αποκτήσει πιστό κοινό όχι μόνο για τα νυφικά που σχεδιάζει αλλά και για τα ρούχα sur mesure και τη σειρά pret - a – porter. Το τελευταίο διάστημα έχει showroom και στην Αθήνα. Και ενώ η «wedding season» ξεκίνησε και επισήμως η σχεδιάστρια μιλάει στο Queen.gr για τον απαράβατο, σχεδιαστικό της κανόνα που λέει πως πρέπει «να φροντίζει πάντα να ακολουθεί και να εμπνέεται από το στυλ της κάθε κοπέλας σεβόμενη την προσωπικότητά της» και απαντάει στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ: «μπορεί κάποια νύφη να βρει τελευταία στιγμή το νυφικό των ονείρων της»;

_MG_9327.jpg

Denise Eleftheriou

​Πώς ασχολήθηκες με το bridal design;

Ήταν η εποχή που είχα γυρίσει απο την Ιταλία. Μετά απο τις σπουδές μου στην Marangoni και την περίοδο όπου δούλευα κοντά σε Ιταλούς σχεδιαστές, η αισθητική μου είχε διαμορφωθεί από το μινιμαλισμό που επικρατούσε στο Μιλάνο στα μέσα της δεκαετίας των 90s.

Την περίοδο εκείνη παντρευόταν η καλύτερή μου φίλη και προσπάθησα να την βοηθήσω στην ανεύρεση νυφικού. Νομίζω ότι το θέαμα που αντίκρυσα στα ατελιέ και τους οίκους νυφικών της εποχής στάθηκε μοιραίο για την απόφασή μου ν’ ασχοληθώ με τα νυφικά. Κατάλαβα πολύ γρήγορα ότι κοπέλες που είχαν τη δική μου αισθητική δεν θα μπορούσαν να βρουν νυφικό. Τελικά ήταν πάρα πολλές, όπως φάνηκε στην πορεία.

Θυμάμαι πως είχα σκεφτεί ότι αν παντρευόμουν εγώ τότε και δεν ήμουν σχεδιάστρια, θα φορούσα ένα απλό άσπρο φόρεμα. Το αστείο είναι ότι αυτή την φράση την άκουσα άπειρες φορές στη διάρκεια της καριέρας μου, από κοπέλες που δεν θα μπορούσαν ποτέ να φορέσουν ένα κλασικό νυφικό.

DENISE_9058.jpg

Last minute bride

Ας υποθέσουμε ότι κάποια θέλει να παντρευτεί το φθινόπωρο. Προλαβαίνει να βρει το «νυφικό των ονείρων της»;

Μόνο από τύχη μπορεί μία last minute bride να βρει το «νυφικό των ονείρων της». Το ταξίδι της προετοιμασίας ξεκινάει ήδη από το όνειρο που έχει η κοπέλα για τον εαυτό της. Με βάση αυτό, ξεκινάει η διαδικασία ανέρευσης του νυφικού. Αν έχει επίγνωση που πρέπει να απευθυνθεί τότε κερδίζει χρόνο. Το κακό είναι ότι αρκετές κοπέλες λόγω της υπερπληφορήσης από τα social media μπερδεύονται και δεν απευθύνονται στους κατάλληλους επαγγελματίες για το δικό τους προσωπικό στυλ με συνέπεια χάσιμο χρόνου.

Σε περίπτωση λοιπόν που ο γάμος είναι last minute τότε μία καλή έρευνα στο διαδίκτυο με γνώμονα το προσωπικό τους στυλ θα ήταν χρήσιμη ώστε να μην χαθεί κι ο ελάχιστος χρόνος που υπάρχει. Αν λοιπόν καταφέρει να πάει μόνο στους σχεδιαστές που της ταιριάζουν και με αρκετή τύχη σχετικά με την διαθεσιμότητα σε χρόνο που θα έχουν, τότε θα μπορούσε να βρει.

Πώς πρέπει να επιλέγει μία γυναίκα το νυφικό της; Με γνώμονα τις καθημερινές της εμφανίσεις και το στυλ που επιλέγει στην «κανονική της ζωή» ή με βάση το πώς έχει οραματιστεί τον εαυτό της ως νύφη;

Κατά τη γνώμη μου αν το όνειρό της απέχει πολύ από την πραγματικότητα, τότε πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Προκαλεί σοκ η εικόνα μιας νύφης που απέχει πολύ από την καθημερινή της εικόνα και το να σοκάρει μια νύφη την ημέρα του γάμου της δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα. Όχι για λόγους πουριτανισμού αλλά κυρίως γιατί μπορεί τελικά να μην νιώθει και άνετα μέσα σε κάτι τόσο ανοίκειο. Προσωπικά πάντα λέω ότι η νύφη πρέπει να έχει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού της.

edit_8253.jpg

So hot right now

Ποια είναι τα πιο hot wedding trends σε ό,τι αφορά τα νυφικά για τη σεζόν F/W 2024-2025;

Η σημαντικότερη τάση για την ερχόμενη σεζόν είναι οι καθαρές γραμμές, η γεωμετρία των όγκων, οι ογκώδεις φούστες με σκίσιμο στο πόδι, τα θηλυκά ντεκολτέ που τονίζουν το στήθος. Υφάσματα όπως mikado και satin duchess εκφράζουν τις γραμμές αυτές με μεγαλειώδη τρόπο. Συνήθως αυτή η τάση δεν αγαπάει τα κεντήματα κι αφήνει τα πλούσια υφάσματα και τους εντυπωσιακούς όγκους να δημιουργήσουν μια σικ κι αριστοκρατική εικόνα. Επίσης συνεχίζει η τάση των διαφανών νυφικών με έντονα κεντήματα. Επειδή όμως ήδη αυτό το στυλ έχει φορεθεί πολύ, αρχίζει σιγά σιγά και δίνει τη θέση του στην προηγούμενη τάση.

Το τελευταίο διάστημα πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα πέπλα τα οποία γίνονται περίτεχνα με έντονα κεντήματα από κρύσταλλα και φίνες δαντέλες. Διεθνώς επίσης αυτό που επικρατεί, είναι η πολυμορφικότητα των νυφικών, δηλ. στη διάρκεια της τελετής είναι φορεμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνονται πιο ολοκληρωμένα και πιο πλούσια και μετά στη δεξίωση, αφαιρούνται διάφορα κομμάτια του νυφικού ώστε ν’ αλλάξει μορφή με σκοπό να γίνει πιο ανάλαφρο για τον χορό.

Επίσης πολύ σημαντική τάση είναι ότι το νυφικό διαδέχεται στο πάρτυ ένα λαμπερό μίνι party-dress που δίνει στη νύφη τη δυνατότητα να χορέψει και να δώσει μια πιο γιορτινή ατμόσφαιρα στο πάρτυ. Αυτό το φόρεμα δίνει μια glamour και girly εκδοχή της νύφης και είναι ίσως το πιο hot trend τα τελευταία δύο χρόνια.

edit_8576.jpg

Δαντέλα και ρομαντισμός ή μετάξι και αυστηρός μινιμαλισμός;

Γενικά υπάρχει ένας πλουραλισμός επιλογών ως προς τα υφάσματα. Η μόδα αφήνει ελεύθερη τη βούληση και τα όνειρα να εκφραστούν. Αυτή είναι και η ομορφιά της Μόδας από τη δεκαετία του ‘80 και μετά. Η δημοκρατικότητά της η οποία βεβαίως προέκυψε ως αντίδραση μετά από αιώνες αυστηρών κανόνων. Η κάθε γυναίκα έχει την ελευθερία να επιλέξει το πώς θα ντύσει τις στιγμές της και ποια πλευρά της προσωπικότητάς της να εκφράσει.

https://www.instagram.com/reel/C_Nx_jlI4TJ/

Yπάρχει κάτι που να θεωρείται υπερβολικά εκκεντρικό και να είναι «no no no» από εσένα σε ό,τι αφορά το νυφικό;

Ναι βεβαίως το πολύ γυμνό και εκτεθειμένο κορμί. Αναφέρομαι σ’ αυτό, γιατί η τάση της διαφάνειας και η τεχνική tattoo είναι πολύ έντονη και έχουμε δει πολλές ακραίες εμφανίσεις που ξεφεύγουν κατά πολύ από την έννοια του καλαίσθητου.

Επίσης σε κάτι που εφιστώ την προσοχή είναι όταν βλέπω σε νύφες βαθύ V-NECK και το στήθος φαίνεται πεσμένο και χωρίς καμία στήριξη. Να υπενθυμίσω ότι η συγκεκριμένη τάση προέρχεται από τη δεκαετία του 70 που πολλές γυναίκες ήταν εξαιρετικά αδύνατες και χωρίς στήθος και έτσι ακριβώς πρέπει να τη διαχειριζόμαστε αυτή την τάση, να την προτιμούν καλύτερα γυναίκες με πολύ μικρό στήθος. Μόνο τότε δείχνει ωραία, σικ και όχι volgare.

Εσύ ποια υλικά χρησιμοποιείς στα wedding dresses και γιατί;

Ανάλογα με την κάθε περίπτωση νύφης. Γενικά όμως αγαπώ το μεταξωτό τούλι, τη μεταξωτή οργάντζα, τη μουσελίνα, τις δαντέλες chantilly και οτιδήποτε δίνει ανάλαφρη και θηλυκή κίνηση στο γυναικείο σώμα. Για μένα η νύφη, ως ιδανική εικόνα, είναι μια νεράιδα ανάλαφρη που μαγεύει τους πάντες με την αιθέρια κίνησή της, άρα και τα υφάσματα πρέπει να ακολουθούν και να τονίζουν αυτήν την ονειρική εικόνα.

A bride to remember

Tρεις iconic νύφες που σου έρχονται στο μυαλό και πιστεύεις ότι το στυλ τους είναι ακόμα επίκαιρο...

Απ’ όλα τα νυφικά που έχουν φορεθεί από επώνυμες, νομίζω ότι αυτά που είναι ακόμη επίκαιρα είναι τα παρακάτω:

1) Η Bianca Jagger στον γάμο της με το Μick Jagger στο Saint Tropez έσπασε κάθε κατεστημένο κλασικού νυφικού φορώντας ένα λευκό σμόκιν του Saint Laurent. Η απόλυτη νυφική εικόνα για τα early 70's από μια γυναίκα που αποτέλεσε πρότυπο για το στυλ της εποχής και παντρεύτηκε έναν σούπερ ροκ σταρ.

2) Η Esther Canadas στον γάμο της με τον Mark Vaderloo φόρεσε μια δημιουργία της Donna Karan, που ήταν και κουμπάρα τους. Το νυφικό της παρότι δεν σχολιάστηκε ιδιαίτερα από τα Μέσα της εποχής σηματοδότησε κατά την γνώμη μου την μετάβαση από τα στημένα νυφικά της δεκαετίας των 90ς στα πιο cool με souple και ελεύθερες γραμμές. Επίσης το styling με την μπαντάνα εμπνευσμένο από την εποχή του Μεσοπολέμου φορέθηκε στη συνέχεια από πολλές νύφες μέχρι και μια δεκαετία μετά.

3) Η Kate Moss στον γάμο της με το Jamie Hince το 2011 φόρεσε νυφικό το οποίο σχεδίασε ο John Galliano με έμπνευση από τα 20΄s και 30΄s. Κατά τη γνώμη μου, το στυλ του γάμου της και το νυφικό είχαν την απόλυτη σύνδεση μεταξύ τους με την ονειρική vintage ατμόσφαιρα που απέπνεαν. Για αρκετά χρόνια η vintage αισθητική πέρασε στις νυφικές δημιουργίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το νυφικό της ενσάρκωνε την τάση που ερχόταν ως προάγγελος.

Μία νύφη νιώθει καλά με την επιλογή της όταν….

Όταν νιώθει άνετα. Όταν μπορεί να κινείται χωρίς πρόβλημα και προπάντων, το νυφικό της να την εκφράζει ως προσωπικότητα. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν η επιλογή είναι καθαρά δική της και δεν έχει επιτρέψει παρεμβάσεις από το περιβάλλον της να της αλλάξουν άποψη. Η στάση της νύφης απέναντι στους δικούς της ανθρώπους που την συνοδεύουν για την ανεύρεση νυφικού πρέπει να είναι αποφασιστική και με αυτοπεποίθηση. Το αντίθετο επιτρέπει να υπεισέρχονται οι αμφιβολίες κι έτσι να διεισδύουν οι παρεμβάσεις. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, η νύφη την ημέρα του γάμου της δεν αισθάνεται άνετα και χαρούμενη μ’ αυτό που φοράει και δυστυχώς αυτό φαίνεται.