PFW: Η Stella McCartney ποντάρει στο power dressing των 80s και ο Balenciaga επιστρέφει στα 50s

Ναταλία Κατσακιώρη
PFW: Η Stella McCartney ποντάρει στο power dressing των 80s και ο Balenciaga επιστρέφει στα 50s
Andrea Adriani/launchmetrics.com/spotlight

Αλήθεια τώρα ο Demna έκανε κάτι που να θυμίζει έστω και λίγο τον 50s συντηρητισμό; Πάντα με τον δικό του τρόπο.

Τελευταία μέρα σήμερα στο Paris Fashion Week και το τελευταίο αυτό διάστημα είχε έναν καταιγισμό από όμορφες εικόνες, μόδα και ιδέες πίσω από το κάθε ένα show που είδαμε στα catwalks. Εχθές ήταν η στιγμή της Stella McCartney, η οποία έχει πλέον καθιερώσει την εμφάνισή της στο line up του Παρισιού, αφήνοντας το Λονδίνο (ίσως για λίγο). Η Βρετανίδα σχεδιάστρια θέλει κάθε φορά να παίρνει όλη την ενέργεια της πόλης του φωτός για αυτό και συνηθίζει να στήνει τα shows της μέσα στους δρόμους του Παρισιού. Με τον Πύργο του Άιφελ στο background της η νέα SS25 collection της McCartney είχε και πάλι την πιο σημαντική ταυτότητα, αυτή της βιωσιμότητας.

Happy October με το φθινοπωρινό χρώμα που λατρεύουν τα Parisian girls -Κανένα μαύρο

Stella-Mccartney-atm-S25-006.jpg

Υπήρξε μία από τις πρώτες δημιουργούς παγκοσμίως που ασχολήθηκε ενεργά με το κομμάτι της βιωσιμότητας στη μόδα δεκαετίες πριν και κατάφερε σήμερα να μας παρουσιάσει μία 91% sustainably made collection. Το κλίμα στα παρασκήνια ήταν πανηγυρικό, όπως αναφέρει ο πανταχού παρών Style Not Com, με τη Stella να γιορτάζει αυτό το κατόρθωμα συμπληρώνοντας τη viral φράση της νέας της καμπάνιας, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μόλις μέρες. «It was about fucking time...» να σταματήσουμε να κακοποιούμε τα ζώα για χάρη της μόδας, συμπλήρωσε η ίδια, αφήνοντας όμως τον καθένα από εμάς να βρει τις δικές του λέξεις και να κάνει αυτή τη φράση το δικό του σημείο έναρξης για τα σημαντικά της ζωής του.

Stella-Mccartney-S25-001.jpg

Η ίδια η συλλογή διατήρησε το minimal chic σχεδιασμό της Stella και το πρώτο look που είδαμε στο catwalk μας προετοίμασε για το έξυπνο layering που ακολούθησε, αλλά και για τους ultra oversized ώμους από τα 80s, που μας θύμισαν λίγο το κλασικό εργαζόμενο κορίτσι. Τα low rise παντελόνια με τα απλά t-shirts, τα φορέματα με κρόσσια και διαφάνειες και το δέρμα παραμένουν τα αγαπημένα στοιχεία της Βρετανίδας σχεδιάστριας, που επιμένει να δημιουργεί ρούχα για κάθε γυναίκα, σε κάθε ηλικία και κάθε σωματότυπο. Ο φεμινισμός είναι εξάλλου μία ποιότητα που διαφαίνεται διαχρονικά στις συλλογές της για αυτό και τα πιο δυναμικά κορίτσια του star system βρέθηκαν και πάλι στο front row της.

Catwalk looks:

Natalie Portman, Greta Gerwig, Julliete Binoche και Jeane Damas είναι μόνο κάποιες από τις κυρίες που είναι Stella's girls και εν δυνάμει μούσες των συλλογών της.

Stella-Mccartney-cel-S25-039.jpg
Stella-Mccartney-cel-S25-045.jpg

Ο Demna Gvasalia κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν.

Αυτό το show του οίκου Balenciaga μπορούμε να πούμε ότι ήταν διαφορετικό. Μετά το τεράστιο σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει γύρω από τις πολυσυζητημένες καμπάνιες του οίκου, τη δημόσια συγνώμη του creative director Demna Gvasalia και την επιστροφή στην πραγματικότητα του σύγχρονου maison Balenciaga, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του κορυφαίου maison αποφάσισε να κάνει όλο αυτό ένα βήμα πιο προσωπικό. Στο σημείωμα που δόθηκε στους θεατές του show και στη συνέχεια αναρτήθηκε και στα social media ο ίδιος αναφέρθηκε στην παιδική του ηλικία και τις πρώτες του εμπειρίες μόδας.

Balenciaga-S25-001.jpg

«Οι πρώτες μου αναμνήσεις γύρω από τη μόδα ξεκίνησαν με τα looks που ζωγράφιζα σε χαρτόνια. Τα έκοβα και δημιουργούσα fashion shows στο τραπέζι κουζίνας της γιαγιάς μου. Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα αυτό το show με επανασυνδέει με την αρχή. Είναι ένας φόρος τιμής στη μόδα που έχει μία συγκεκριμένη οπτική,» κατέληξε στο σημείωμα που μοιάζει να είναι χειρόγραφο από τον ίδιο. Και το πρώτο μισό του show ήταν πράγματι αφιερωμένο στη 50s αισθητική που θα είχε πιθανότατα η ντουλάπα της γιαγιάς του. Αλλά επειδή μιλάμε για τον Demna Gvasalia τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι προβλέψιμο. Στα πρώτα looks είδαμε μία σειρά από 50s εσώρουχα με κάλτσες και ζαρτιέρες, που όμως δημιουργήθηκαν σαν all over κολάν, ντύνοντας ολόκληρο το σώμα. Κάποια συνδυάστηκαν με oversized πουλόβερ ή παλτό, ενώ στη συνέχεια είδαμε και κάποια 50s φορέματα με preppy γιακάδες και διακριτικά πλισέ.

Balenciaga-S25-003.jpg
Balenciaga-S25-010-(1).jpg

Και ενώ το χαλαρό retro soundtrack τελείωμα, ακούσαμε τη φωνή της Britney Spears και το Gimme More και κάπως έτσι ακολούθησαν τα signature looks του Balenciaga. Τεράστια denims, κολάν, φουτουριστικά αξεσουάρ, puffer jackets και gowns με τεράστιους τετράγωνους ώμους έκλεισαν μία collection που έφερε την υπογραφή του Demna Gvasalia, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάσει. Γιατί όταν τα κοινωνικά του πειράματα πάψουν να είναι τόσο ενδιαφέροντα, όλοι θα περιμένουμε τη συνέχεια. Μία συνέχεια που ακόμα δεν είδαμε.

Catwalk looks:

Πώς να ντυθείς στις πρώτες φθινοπωρινές βροχές -20 σύνολα από τους δρόμους του Παρισιού

Δείτε ολόκληρο το show:

DPG Network