Τι πρέπει να ξέρεις για τη σημασία της διατροφής στη γονιμότητα
Παίζει ρόλο η διατροφή στην ενίσχυση της γονιμότητας; Η διατροφολόγος αποκαλύπτει τα στοιχεία της διατροφής που επηρεάζουν τη γονιμότητα.
Κάποτε η γονιμότητα του ζευγαριού ήταν ένα θέμα δύσκολο προς συζήτηση. Ευτυχώς αυτές τις μέρες τις έχουμε αφήσει πίσω μας.
Πλέον αναγνωρίζουμε σαν κοινωνία ότι είναι ένα θέμα που αγγίζει πολλούς ανθρώπους και ζευγάρια, με αποτέλεσμα να μπορούμε πιο εύκολα να μιλήσουμε ανοιχτά για την υπογονιμότητα και να ρίξουμε φως σε όλες τις πτυχές της. Γιατί όσες περισσότερες πληροφορίες έχουμε, τόσο καλύτερα εφοδιασμένοι είμαστε να την αντιμετωπίσουμε.
Ζητήσαμε από τη Σταυρούλα Κρίκη, Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, να μας λύσει τις βασικές απορίες μας σχετικά με το πόσο επηρεάζει η διατροφή τη γονιμότητα και έχουμε τις απαντήσεις που ζητάς.
Παίζει ρόλο η διατροφή στην ενίσχυση της γονιμότητας;
Ναι! Πολύ σημαντικό. Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι αλλάζοντας μονάχα 5 διαιτητικούς παράγοντες, η υπογονιμότητα λόγω διαταραχών ωορρηξίας μπορεί να μειωθεί κατά 69%.
Ποιες είναι μερικές αλλαγές;
Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, ωστόσο μερικές βασικές αλλαγές είναι η επαρκή πρόσληψη φολικού οξέος, η προτίμηση γαλακτοκoμικών με πλήρη λιπαρά και η κατανάλωση πηγών φυτικής πρωτεΐνης.
Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αποφύγει μία γυναίκα;
Τη ζάχαρη! Η ίδια μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ζάχαρη είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν θέματα γονιμότητας. Προφανώς, ο πλήρης αποκλεισμός της ζάχαρης δεν είναι εφικτός, γι’αυτό πάντα συζητάμε την αλλαγή των συνηθειών προς το καλύτερο.
Η διατροφή θα βοηθήσει και όσες υποβάλλονται σε εξωσωματική;
Φυσικά. Υπάρχει αρκετή έρευνα που δείχνει ότι οι διαιτητικές αλλαγές μπορούν να ενισχύσουν το αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Από τη στιγμή που η εξωσωματική κοστίζει αρκετά, αξίζει να επενδύσουμε λίγο χρόνο στην αλλαγή της διατροφής ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.
Και ο άντρας θα πρέπει να δώσει σημασία στη διατροφή του;
Όπως λένε στο εξωτερικό: Χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό! Το 50% του DNA προέρχεται από τον άντρα, επομένως θέλουμε γενετικό υλικό χωρίς οξειδωτικές βλάβες. Επίσης η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στην κινητικότητα, στη μορφολογία και τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων.
Eυχαριστούμε την Κρίκη Σταυρούλα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, stavroulacooking.com