Στα ερωτήματα που έχεις για τα παιδιά, οι ειδικοί απαντούν στον νέο κύκλο συζητήσεων για γονείς

Πατούλια Κατερίνα
Στα ερωτήματα που έχεις για τα παιδιά, οι ειδικοί απαντούν στον νέο κύκλο συζητήσεων για γονείς

Στη νέα back to school καθημερινότητα, οι εντάσεις με τα παιδιά δεν λείπουν. Και για να λύσεις τα θέματα γονεϊκότητας που σε απασχολούν με τα παιδιά με τον τρόπο που πρέπει, χρειάζεται κουβέντα και μερικές γνώσεις- κλειδιά. Αυτές τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχεις θα τις λύσεις στον νέο κύκλο συζητήσεων γονέων. 

Γιατί να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο ή μια ανοιχτή συζήτηση γονιών με ειδικούς; Οι περισσότεροι γονείς, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή την κοινωνικοοικονομική τους θέση, έχουν τους ίδιους φόβους και ανησυχίες όταν καλωσορίζουν το πρώτο τους παιδί στον κόσμο. Κι όσο το παιδί μεγαλώνει, οι ανησυχίες και οι φόβοι μεγαλώνουν.

Πώς θα σε βοηθήσουν τα σεμινάρια γονέων

Τα μαθήματα γονέων μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να μάθουν περισσότερα για το τι να περιμένουν τα επόμενα χρόνια και να προετοιμαστούν για κάθε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού. Δεδομένου ότι οι γονείς με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα τείνουν να μεγαλώνουν παιδιά με αυτοπεποίθηση, η γνώση των βασικών αξίζει τον χρόνο που μπορεί να αφιερώσεις.

Η παρακολούθηση ενός εργαστηρίου γονικής μέριμνας, μπορεί να σε βοηθήσει να παραμένεις ενήμερη για ανακαλύψεις τις βέλτιστες πρακτικές γονικής μέριμνας από ειδικούς και να τους κάνεις τις ερωτήσεις σου—και στη συνέχεια να μπορέσεις να εφαρμόσεις τις συμβουλές τους στην καθημερινότητά σου.

Κι όχι μόνο! Ως γονιός γρήγορα μαθαίνεις ότι ένα μεγάλο μέρος της γονικής μέριμνας συνδυάζει την πειθαρχία, τον έπαινο και άλλες στρατηγικές ανατροφής του παιδιού σου. Και αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι πως το πόσο καλά ταιριάζει το στυλ ανατροφής σου με την προσωπικότητα του παιδιού σας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πόσο καλά προσαρμοσμένο θα γίνει το παιδί αργότερα στη ζωή του. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, οι γονείς μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ την τάση του παιδιού τους προς την κατάθλιψη ή το άγχος, χρησιμοποιώντας ένα στυλ ανατροφής προσανατολισμένο στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του παιδιού τους.

Φυσικά, οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να κατανοήσουν τις ανάγκες των παιδιών τους, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να τις καταλάβουν, ειδικά όταν μπαίνουν προβλήματα συμπεριφοράς στη μέση. Τα σεμινάρια γονέων με ειδικούς μπορούν πραγματικά να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις τον συνδυασμό γονικού στυλ/προσωπικότητας που ταιριάζει καλύτερα στο παιδί σου.

Το να είσαι γονιός απαιτεί πολύ θάρρος

goneis3.jpg

Στην πραγματικότητα, η αυτοπεποίθηση είναι κρίσιμη για την καλή ανατροφή των παιδιών. Τα παιδιά πρέπει να πιστεύουν ότι ξέρεις τι κάνεις, διαφορετικά μπορεί να αισθάνονται ανασφάλεια και να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους άλλους (κάτι που αναφέρεται τακτικά ως κρίσιμος παράγοντας για τη δια βίου επιτυχία).

Πού μπαίνουν τα μαθήματα γονέων; Αυτά τα μαθήματα μπορούν να χαρίσουν τη χαμένη γονεϊκή σου αυτοπεποίθηση την οποία μεταδίδεις και στα παιδιά. Άσε που τα σεμινάρια δεν είναι μόνο για νέους ή άπειρους γονείς. Είναι και για όσους θέλουν να γίνουν καλύτεροι γονείς.

Στο τέλος της ημέρας, είναι αλήθεια ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Αυτό που λειτουργεί για ένα παιδί μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο και τα σεμινάρια γονέων δεν μπορούν μεν να λύσουν τα πάντα αλλά θα σου δώσουν στρατηγικές που μπορείς να εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου και να αυξήσουν την εμπιστοσύνη που έχεις στη δική σου ικανότητα γονικής μέριμνας.

Σεμινάρια για γονείς κάθε Σάββατο

Ο δεύτερος κύκλος των Συζητήσεων για γονείς έρχεται τον Σεπτέμβριο από τις εκδόσεις Διόπτρα.

21 Σεπτεμβρίου, 19 Οκτωβρίου, 9 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου, στις 12.00,
στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Διόπτρα,
Books & Life

Η επιτυχημένη σειρά Συζητήσεων για γονείς των εκδόσεων Διόπτρα επιστρέφει τον Σεπτέμβριο με διακεκριμένους ομιλητές, νέα βιβλία και επίκαιρα θέματα για όλη την οικογένεια!

Στη σειρά Συζητήσεων των εκδόσεων Διόπτρα στόχος είναι οι γονείς να αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση για θέματα που τους απασχολούν μέσα από σύντομες εισηγήσεις ειδικών και απτά παραδείγματα, απευθύνοντας ερωτήσεις και ανταλλάσσοντας απόψεις.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

  • Σάββατο 21/9, 00-14.00 – Θετική Διαπαιδαγώγηση: Εστιάζοντας (συνειδητά) στις λύσεις

Με αφορμή τα βιβλία Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν και Αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση, η Φωτεινή Καραγρηγόρη, εκπαιδευτικός και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια θετικής διαπαιδαγώγησης, συζητά με την Ευτυχία Βαρσαμή, ψυχοπαιδαγωγό.

Ενδεικτικά σημεία προς συζήτηση:

  • Πειθαρχία: Τι έχουμε δοκιμάσει;
  • Διαλέγουμε τις λύσεις
  • Σύνδεση πριν την επανόρθωση
  • Συνειδητοποιημένοι ενήλικες, δημιουργικά παιδιά
  • Σάββατο 19/10, 12.00-14.00 – Μίλα μου: Παιδικό άγχος, από πού ξεκινά και πώς θα μάθουμε στα παιδιά μας να το διαχειρίζονται.

Με αφορμή το βιβλίο Ο σκαντζόχοιρος που ήθελε και το υπό έκδοση νέο βιβλίο της, Μίλα μου, η Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας και εικονογράφος, συζητά με τον δρα Φώτη Παπαναστασίου, ειδικό παιδαγωγό, συγγραφέα και MSc στη Σχολική Ψυχολογία.

Ενδεικτικά σημεία προς συζήτηση:

  • Πού οφείλεται η κατάρρευση της ψυχικής υγείας και η μεγάλη άνοδος του παιδικού άγχους;
  • Πώς να αντιστρέψουμε τις επιπτώσεις στα παιδιά μας;
  • Πώς να μάθουμε στα παιδιά να το διαχειρίζονται;
  • Η μεγάλη επανασύνδεση με την πραγματικότητα και πώς να την επιτύχουμε.
  • Λειτουργία ανακάλυψης vs. Λειτουργία άμυνας

Σάββατο 9/11, 12.00-14.00 – Αδελφική Σχέση: Ο ρόλος των γονέων στην ενίσχυση των δεσμών

Με αφορμή το υπό έκδοση πρώτο βιβλίο του, Θα σε περιμένω, συζητάμε με τον Ιωάννη Γλωσσόπουλο (@kidnest), παιδοψυχολόγο και σύμβουλο γονέων (SFBT).

Ενδεικτικά σημεία προς συζήτηση:

  • Εισαγωγή στην αδελφική σχέση
  • Καλλιέργεια θετικών αδελφικών σχέσεων
  • Επικοινωνία και έκφραση συναισθημάτων
  • Υποστηρικτικό περιβάλλον και ενδυνάμωση της οικογένειας
  • Πρακτικές συμβουλές και ασκήσεις
  • Σάββατο 7/12, 12.00-14.00 – (Αυτό)αγάπη και προσφορά. Πώς να αγαπάς χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα.

Με αφορμή τα βιβλία Η τέχνη της αγάπης και Μικρά τραύματα, ο Μάριος Μάζαρης, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, συζητά με τη Φρόσω Φωτεινάκη, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια.

Ενδεικτικά σημεία προς συζήτηση:

  • Πώς μαθαίνω να μ’ αγαπώ; Από τη γέννηση στη συνειδητοποίηση.
  • Μήπως μου κάνω κακό; Επαναπρογραμματισμός αυτοεκτίμησης.
  • Μικρά τραύματα, μικρές και μεγάλες ευκαιρίες
  • Αυτοαγάπη θα πει… καταγράφω το δικό μου ημερολόγιο ζωής.
goneis.jpg

Όλες οι συζητήσεις για γονείς και φροντιστές θα πραγματοποιηθούν στο βιβλιοπωλείο Books & Life των εκδόσεων Διόπτρα (Σόλωνος 93-95, Αθήνα).

Για τη συμμετοχή στις Συζητήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πότε: Σάββατο 21/9, 19/10, 9/11 και 7/12, στις 12.00

Πού: Βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Διόπτρα, Books & Life

Τρόπος συμμετοχής: Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής εδώ.

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τη Συζήτηση στις 21/9 έχουν ξεκινήσει!