3 ερωτήσεις για να κάνεις στον εαυτό σου πριν γίνεις ανάδοχος σε ένα κατοικίδιο
Τα κατοικίδια μοιάζουν με παιδιά, οπότε πρέπει να το σκεφτείς καλά πριν μπεις στη διαδικασία να τα κάνεις.
Τα καταφύγια ζώων είναι πολύ συχνά γεμάτα και υπερπλήρη, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο για τους εργαζόμενους να παρέχουν σε κάθε γάτα και σκύλο την ατομική προσοχή που χρειάζονται. Κάποια ζωάκια, όπως τα νεογνά ή οι θηλάζουσες μητέρες ή εκείνα με ιατρικά προβλήματα χρειάζονται περισσότερο χώρο, χρόνο και φροντίδα.
Κι εδώ κάπου έρχεσαι εσύ που θέλεις να γίνεις ανάδοχος. Πρόσεξε, δεν εννοούμε να το υιοθετήσεις εφ’ όρου ζωής, αλλά να γίνεις ανάδοχος, να το κρατήσεις δηλαδή για ελάχιστο χρονικό διάστημα, προκειμένου να πάρει μια «ανάσα» το καταφύγιο. Οι άνθρωποι που προσφέρονται εθελοντικά να παρέχουν ένα προσωρινό σπίτι για αυτά τα ζώα ανακουφίζουν από τον συνωστισμό τα καταφύγια και φροντίζουν τα ζώα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.
Πριν γίνει ανάδοχος ιδιοκτήτης πρέπει να μπορείς να απαντήσεις στον εαυτό σου ουσιαστικά, σε τρεις ερωτήσεις.
Έχεις αρκετό χρόνο;
Πολλά καταφύγια απαιτούν από τους ανάδοχους αιτούντες να παρακολουθήσουν μια εκπαιδευτική συνεδρία και μπορεί επίσης να χρειαστεί να πραγματοποιήσουν μια επίσκεψη στο σπίτι πριν πάρετε το ζωάκι στο σπίτι. Μόλις ένα ζώο έρθει υπό τη φροντίδα σου, είναι δική σου ευθύνη έως ότου το ζώο προετοιμαστεί να επιστρέψει στο καταφύγιο. Μπορεί να σου ζητηθεί να στεγάσεις ένα ζώο για μερικές ημέρες, αλλά αυτές οι λίγες ημέρες μπορεί να μετατραπούν σε μερικές εβδομάδες ή μήνες ανάλογα με τις περιστάσεις. Αν και πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να είσαι σπίτι όλη μέρα για να φροντίζεις το ζωάκι, μπορεί όμως να χρειαστεί να αναβάλεις ή να ακυρώσεις κάποια σχέδια σου.
Επίσης, να έχεις κατά νου ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα που έχεις να κάνεις ως ανάδοχος από το να το ταΐσεις απλά. Το ζώο που φροντίζεις μπορεί να χρειάζεται συχνό τάισμα με μπιμπερό, τακτικές βόλτες ή περιποίηση. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να εκπαιδεύσεις ένα κουτάβι ή να «δουλέψεις με ένα ζώο σε θέματα συμπεριφοράς, κάτι που απαιτεί σοβαρή δέσμευση χρόνου.
6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις κουνελάκι για κατοικίδιο
Είναι τα κατοικίδια σου εμβολιασμένα;
Τα ζώα που τοποθετούνται σε ανάδοχες κατοικίες μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας και θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκθέσουν τα κατοικίδια σου σε σκουλήκια, παράσιτα, λοιμώξεις του αναπνευστικού και άλλες ασθένειες. Πριν φέρεις ένα ανάδοχο ζωάκι στο σπίτι σου, μίλα με τον κτηνίατρό σου και βεβαιώσου ότι τα/το κατοικίδιά/ο σου είναι οκ σχετικά με τους εμβολιασμούς. Λάβε υπόψη ότι πιθανότατα θα είσαι υπεύθυνη για τυχόν έξοδα υγείας που σχετίζονται με τα δικά σου ζωάκια.
Είσαι συναισθηματικά έτοιμη να επιστρέψεις ένα ανάδοχο κατοικίδιο;
Πιθανότατα να σε ενδιαφέρει να γίνεις ανάδοχος κατοικίδιου, επειδή είσαι λάτρης των ζώων και αγαπάς και τα δικά σου κατοικίδια. Αυτό επομένως μπορεί να σημαίνει και να είναι κατανοητό πως θα είναι δύσκολο να αποχωριστείς ένα ζώο με το οποίο έχεις δεθεί συναισθηματικά.
Είσαι cat lover; Αυτές οι 7 γάτες του Instagram θα σου κλέψουν την καρδιά
Ωστόσο, η αναδοχή περιλαμβάνει τη φροντίδα για γάτες και σκύλους που τελικά θα πρέπει να επιστρέψεις στο καταφύγιο κάποια στιγμή. Στο ψυχολογικό/συναισθηματικό κομμάτι λοιπόν μπορεί να σε βοηθήσει να σκέφτεσαι πως χάρη σε εσένα, το ζωάκι αυτό είναι πλέον πιο πιθανό να βρει ένα αγαπημένο σπίτι για πάντα.