To 70% των μαμάδων συγκρίνονται με τις μαμάδες influencers κι εκεί ξεκινάει το λάθος

Πατούλια Κατερίνα

Το τέλειο ταπεράκι ή μήπως το άψογα ντυμένο παιδί ακόμα και στις κούνιες. Το υπέροχα διακοσμημένο σπίτι ή μήπως η ανατροφή χωρίς να υψώνει κανείς τη φωνή του; Οι μαμάδες influencers σου προκαλούν περισσότερο στρες από εκείνο που φαντάζεσαι.

Tο φαινόμενο μαμάδες- influcers στο Instagram και το Tik Tok έχει πια γιγαντωθεί!

Η έρευνα δείχνει ότι περισσότερο από το 70% των μαμάδων συγκρίνονται με τις μαμάδες που ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ πάνω από τα τρία τέταρτα των μαμάδων που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχθηκαν ότι αισθάνονται «μαμαδίστικες ενοχές» τουλάχιστον μερικές φορές μέσα στη μέρα.

Σας έχει τύχει ποτέ την ώρα που κάνεις scroll λίγο πριν κοιμηθείς, να πέσεις πάνω την τέλεια μαμά, με τα τέλεια παιδιά, που ποστάρει εκείνη την τέλεια φωτογραφία; Έχεις νιώσεις μια γροθιά στο στομάχι ειδικά αν εκείνη την ώρα έπεσες στο κρεβάτι έχεις βγάλει οριακά πέρα τις υποχρεώσεις της ημέρας;

Ναι. Είναι αληθινό και βάναυσο. Για όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και την πολύτιμη υποστήριξη που μπορείς να βρεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις μαμάδες στις πλατφόρμα, υπάρχει και η εύκολα παγίδα μέσα στην οποία μπορεί να πέσεις, η οποία υπήρχε πολύ πριν ζήσουμε τη ζωή μας δεμένοι σε μικροσκοπικές ψηφιακές συσκευές. Μόνο που τώρα πια φαντάζει αδύνατο να αποσυνδεθούμε.

Θέλοντας και μη και σύμφωνα με μια έρευνα της Little Sleepies στις ΗΠΑ σε περισσότερες από 1000 μαμάδες με παιδιά ηλικίας 10 ετών και κάτω, υπάρχουν μερικά αυθαίρετα πρότυπα που έχουν θέσει οι γονείς, τα οποία έχουν διαμορφωθεί με βάση τις momfluencers στο διαδίκτυο. Η έρευνα δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαμάδων έχει συγκρίνει τον εαυτό της με άλλες μαμάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τούτο έχει συμβάλλει σε μια τοξική επίδραση στην ψυχική υγεία και την ευημερία μας.

Οι επαγγελματίες στο Little Sleepies ζήτησαν από τις μαμάδες που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μοιραστούν τις σκέψεις τους σχετικά με τις ενοχές που μπορεί να νιώθουν και οι απαντήσεις τουςέφεραν στο φως αυτό που πολλοί γνωρίζουν ότι είναι αλήθεια: η ανατροφή των παιδιών στην εποχή με τις ατελείωτες πλροφορίες δεν είναι εκδρομή.

https://www.tiktok.com/@panoseats/video/7414011816348585247

Η έρευνα μιλά από μόνη της

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των μητέρων που ερωτήθηκαν (72,5%) δηλώνουν ότι συγκρίνονται με άλλες μαμάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το 24,5% να το κάνει συχνά και το 48% μερικές φορές. Σχεδόν μία στις 5 μητέρες (18,8%) σημειώνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επηρεάσει αρνητικά το στυλ ανατροφής των παιδιών της, με το 40,6% των ερωτηθέντων να παραδέχονται ότι μερικές φορές συγκρίνουν την ανάπτυξη του παιδιού τους με αυτό που δείχνουν οι momfluencers.

Σχεδόν το 35% αναφέρει ότι αισθάνεται πίεση να δημιουργήσει και να μοιραστεί περιεχόμενο που απεικονίζει έναν «τέλειο» τρόπο γονικής μέριμνας και τρόπο ζωής.

Περισσότερες από τις μισές μαμάδες (52,5%) παραδέχονται ότι βιώνουν mom guilt μερικές φορές, ενώ το 24,3% τις νιώθει συχνά. Από αυτή τη συντριπτική πλειονότητα, σχεδόν το 60% σημειώνει μια σύνδεση μεταξύ της ενοχής που νιώθει και αυτού που βλέπει από τους συναδέλφους, τους γονείς και τις μητέρες στο διαδίκτυο.

https://www.tiktok.com/@citron.hq/video/7385797447555026219

Επιμέρους έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι οι εξιδανικευμένες απεικονίσεις της μητρότητας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική και σωματική ευεξία μας, συμβάλλοντας σε συναισθήματα άγχους, φθόνου, ντροπής και κοινωνικής σύγκρισης - όλα αυτά είναι διάχυτα ανεξάρτητα από την πηγή, είτε από τις μητέρες που γνωρίζεις στον περίγυρό σου είτε από μαμάδες influencers που ακολουθείς στα social.

Όσο σκληρό κι αν είναι, η απομάκρυνση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -ακόμα και για λίγες μόνο ώρες, αλλά και τα μεγαλύτερα διαλείμματα είναι ευεργετικά- και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση αυτών των δυσάρεστων συναισθημάτων, επιτρέποντάς σου να παραμείνεις παρούσα στη ζωή σου μακριά από τις οθόνες.

Παράλληλα, οι σχολές γονέων, η συνομιλία με έναν θεραπευτή μπορούν να σου προσφέρουν εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις όλα αυτά τα ενοχλητικά συναισθήματα. Φρόντισε τον εαυτό σου, ξέχνα τα τέλεια ταπεράκια και τις τέλειες μαμάδες του Tik Tok και ζήσε ελεύθερα, με τα λάθη και τις αποτυχίες σου, το αξίζεις.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης