Εμμηνόπαυση και ποιότητα ύπνου: Τι συμβαίνει τελικά στο σώμα σου;
Περίπου το 60% των γυναικών που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης αντιμετωπίζουν αλλαγές στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα του ύπνου.
Ο ύπνος, η ποιότητά και η ποσότητά του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά κι ολόκληρου του σώματος. Οι γυναίκες που δυσκολεύονται να κοιμηθούν επομένως, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης. Σύμφωνα με μελέτες, οι αλλαγές στον ύπνο μίας γυναίκας συνδέονται άμεσα με τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.
Οι εξάψεις
Οι εξάψεις, ένα από τα συχνότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, είναι ξαφνικές και απροσδόκητες αισθήσεις θερμότητας σε όλο το σώμα που συνοδεύονται από εφίδρωση. Οι εξάψεις ξεκινούν στο πρόσωπο πριν εξαπλωθούν στο στήθος και στο υπόλοιπο σώμα. Μπορούν να διαρκέσουν από 30 δευτερόλεπτα ή έως και πέντε λεπτά.
Πριν από τις εξάψεις, η θερμοκρασία του σώματος μιας γυναίκας αυξάνεται και η ροή του αίματος αυξάνεται στο πρόσωπο, δημιουργώντας μια αίσθηση θερμότητας που τις ξυπνά. Λόγω της αύξησης της θερμότητας και της αδρεναλίνης, η γυναίκα δεν μπορεί να αποκοιμηθεί εύκολα μετά από τις εξάψεις. Ακόμα κι αν μια γυναίκα ξανακοιμηθεί γρήγορα, η ποιότητα του ύπνου της επηρεάζεται σημαντικά προκαλώντας κόπωση την επόμενη μέρα.
Λοιπά συμπτώματα
Τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό της σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Τα οιστρογόνα βοηθούν επίσης στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός μας σε χαμηλά επίπεδα τη νύχτα, και ως εκ τούτου ευνοούν περισσότερο τον ξεκούραστο ύπνο. Τα οιστρογόνα έχουν επίσης αντικαταθλιπτική δράση. Με λιγότερα οιστρογόνα, οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος, χαμηλότερη ποιότητα ύπνου και κακή διάθεση.
Όπως αντιλαμβάνεσαι, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, είναι ορμόνες εξαιρετικά σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μίας γυναίκας. Εκτός από τις εξάψεις, μία γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα όπως ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη και λοιπά αρνητικά συναισθήματα τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση της ποσότητας και ποιότητας του ύπνου.
Οι λύσεις
Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα ύπνου που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, συμβουλεύσου το γιατρό σου. Γνωρίζουν το προσωπικό σου ιατρικό ιστορικό και μπορούν να συστήσουν τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και των αλλαγών στον τρόπο ζωής που μπορεί να βελτιώσουν τον ύπνο σου. Κυρίως όμως μην ανησυχείς, όλα είναι μέρος της διαδικασίας, είναι απόλυτα φυσιολογικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν τώρα που η συζήτηση για την εμμηνόπαυση έχει ανοίξει για όλες μας.