Ένας χρόνος από τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς και η μητέρα της μας μιλάει για το gineanthropos.gr

Πατούλια Κατερίνα
Ένας χρόνος από τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς και η μητέρα της μας μιλάει για το gineanthropos.gr

«Αυτό που νιώθω μετά από αυτήν την τραγική απώλεια είναι ότι δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη μας στον άνθρωπο....γιατί ακόμα υπάρχουν άνθρωποι».

16.07.2021. Η 26χρονη Γαρυφαλλιά Ψαρράκου ανασύρεται νεκρή από τη θάλασσα στη Φολέγανδρο. Ο σύντροφός της ομολογεί ότι εκείνος τη δολοφόνησε. «Χάλασε η φάση» και τη σκότωσε μία μέρα των διακοπών τους. Η Γαρυφαλλιά στα 26 της χρόνια γίνεται σύμβολο της έμφυλης βίας και είναι η φίλη μας, είναι η αδερφή μας, η κόρη μας, είναι εμείς που θα μπορούσαμε να είχαμε μαλώσει «γιατί πήραμε τον λάθος δρόμο σε μια καλοκαιρινή βόλτα με το αμάξι». Έκανε το πιο συνηθισμένο πράγμα για μια γυναίκα στην ηλικία της, για κάθε γυναίκα σε κάθε ηλικία: ένα ταξίδι με τον επί ένα χρόνο σύντροφό της. Εκείνη «γκρίνιαζε», εκείνος «έχασε τον έλεγχο». Δικαιολογίες που έδωσε ο ίδιος για την αποτρόπαια πράξη του. Ένα χρόνο τώρα η οικογένεια της Γαρυφαλλιάς ζει με την απώλειά της, τα τρία αδέρφια της, η μαμά της...

Η κυρία Αλεξάνδρα έχει γίνει για όλες εμάς πρότυπο, πρότυπο μάνας και πρότυπο ανθρώπου που δεν εγκλωβίστηκε στην προσωπική του οδύνη και στην τραγικότητα της δικής της κατάστασεις, αλλά προσπαθεί κάθε μέρα να κάνει κάτι που θα βοηθήσει άλλες γυναίκες, γυναίκες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν «μια φάση που χαλάει». Ο λόγος της- κάθε φορά που την ακούω να μιλάει- ήρεμος, παραγορητικός, μια φωνή αφύπνυσης για να προστατεύσουμε τα κορίτσια μας, τα παιδιά μας.

alexandra.jpg

Η ιστορία της Γαρυφαλιάς με συγκλόνισε. Έχω δυο κόρες και φοβάμαι το μακρινό αύριο, εκείνο που λέει πως σε 10 χρόνια η μεγάλη μου κόρη θα θελήσει να πάει διακοπές με το αγόρι της.

Με συγκλόνισε και η ζωή «μετά» αυτής της μητέρας, της κυρίας Αλεξάνδρας Μάκου, ο τρόπος με τον οποίο στέκεται απέναντι στην τραγική αυτή απώλεια του παιδιού της, η δύναμη που έχει να στηρίξει, να βοηθήσει, να προλάβει. Να μην βιώσουν άλλοι άνθρωποι πόνο παρόμιο με τον δικό της.

alexandra_makou.jpg

«Το 2021 έκλεισε με ένα τραγικό απολογισμό. Μετρήσαμε γυναικοκτονίες... μα το 17 είναι πλασματικό γιατί πίσω από αυτές τις γυναίκες υπαρχουν17 γενιές, 17 οικογένειες, οπότε ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Και μετράμε 17 δολοφόνους, 17 κατακάθια που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα που πρέπει να μείνουν μέσα στη φυλακή ισόβια χωρίς κανένα ελαφρυντικό.

Και δυστυχώς συνεχίζουμε να μετράμε ακόμα και μέχρι και σήμερα! Γι'αυτό δε μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, πρέπει να παλέψουμε να μην υπάρξει καμία άλλη. Να σταματήσουμε να μετράμε. Και είναι τραγικό και με θλίβει το πώς η ανθρώπινη ζωή φαίνεται να μην έχει καμία αξία.

Αυτά τα κορίτσια δεν γίνεται να έχουν φύγει άδικα ..γίναμε η φωνή τους και φωνάζουμε: Φτάνει πια!

Και μέσα από αυτό που συνέβη σε όλες τις οικογένειες βγήκαμε να παλέψουμε. Γίναμε μια μεγάλη οικογένεια όλοι μαζί», εξηγεί η Αλεξάνδρα Μάκου στο Queen.gr.

Γίνε άνθρωπος

Το gineanthropos.gr γεννήθηκε με αφορμή τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς.

«Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια κοινωνία που θα αναγνωρίζει και θα απορρίπτει τη βία σε όποια μορφή κι αν εμφανίζεται, από όπου και αν προέρχεται. Μια κοινωνία στην οποία το να είσαι βίαιο άτομο δε θα σε εξυψώνει. Μια κοινωνία που θα εκπαιδεύει τα παιδιά της σε έννοιες όπως η αγάπη, η ισότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση. Θα φροντίζει να τιμωρεί αλλά ταυτόχρονα να σωφρονίζει τους δράστες. Θα βοηθά τα θύματα να ανακάμψουν ψυχικά, σωματικά και κοινωνικά. Δε θα κλείνει τα μάτια. Χρειαζόμαστε μια κοινωνία με ανθρώπους, με άλφα κεφαλαίο», εξηγεί το gineanthropos.gr σε σχέση με τους σκοπούς του οργανισμού που συστήθηκε για να βοηθήσει κάθε γυναίκα, κάθε άνθρωπος κόντρα σε κάθε μορφή βίας.

Μιλώντας στο Queen.gr η Αλεξάνδρα Μάκου μας εξήγησε τους σκοπούς και τη δράση του Gineanthropos.gr

«Δίπλα μας στάθηκε από την αρχή η Κέλλυ Ιωάννου που πέρα από εγκληματολόγος είναι μια σπουδαία γυναίκα που οραματίστηκε το Γίνε Άνθρωπος και μαζί με τον κύριο Σφακιανάκη και τη βοήθεια του Csi Institute, το Γίνε Ανθρωπος έγινε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που τάσσεται ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Έτσι γίναμε μια μεγάλη ομάδα με νέα παιδιά, όλοι εθελοντές που μάχονται για ένα καλύτερο αύριο και ήδη γίνεται σπουδαία δουλειά.

Γίνονται διαδικτυακές ακαδημίες, υπάρχει τηλέφωνικο κέντρο που μπορεί κάποιος να ζητήσει βοήθεια ή ακόμα και chat για κάποιον που δεν θέλει να τηλεφωνήσει. Μετά τα δύο πρώτα συνέδρια, ετοιμάζουμε κι άλλα ανά την Ελλάδα με σκοπό την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ενώ τα μηνύματα που παίρνουμε είναι πάρα πολλά και ο κόσμος μας αγκαλιάζει και μας εμπιστεύεται.

anthropos.JPGhttps://www.gineanthropos.gr/

Και αυτό που νιώθω μετά από αυτή την τραγική απώλεια είναι ότι δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη μας στον άνθρωπο... γιατί ακόμα υπάρχουν Άνθρωποι», τόνιζει η μαμά της Γαρυφαλιάς και οραματίζεται έναν κόσμο όπου θα πηγαίνουν ελεύθερες και ασφαλείς οι κόρες μας να απολαύσουν ένα ηλιοβασίλεμα στη Φολέγανδρο. Έναν κόσμο καθαρό, σαν το βλέμμα της Γαρυφαλλιάς.

Το μήνυμα της μαμάς της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο προς τους νέους εμπνέει