Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αυτές είναι οι ελληνίδες αθλήτριες που θα μας εκπροσωπήσουν στο Παρίσι

Γεωργία Βλαχοπούλου
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αυτές είναι οι ελληνίδες αθλήτριες που θα μας εκπροσωπήσουν στο Παρίσι

Στους φετινούς Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι συμμετέχουν 51% άνδρες και 49% γυναίκες με την απόλυτη ισότητα των δύο φύλων σε κάθε άθλημα να μένει για πολύ λίγο ανεκπλήρωτη.

Οι φετινοί Ολυμπιακοί αγώνες στο Παρίσι φαίνεται πως θα έχουν πολύ ενδιαφέρον. Όχι μόνο επειδή προστέθηκαν τέσσερα νέα αθλήματα - το breakdancing, το skateboarding, το surfing και η αναρρίχηση - αλλά και επειδή για πρώτη φορά οι συμμετοχές των γυναικών θα είναι (σχεδόν) ίσες με των ανδρών.

Ολυμπιακό χωριό, Παρίσι 2024: O Πετρούνιας και άλλοι αθλητές κάνουν room tour και γίνονται viral

451339192_18011714873609083_8757023652160132905_n.jpg

Στην ουσία οι Γάλλοι προσπάθησαν και προώθησαν στα μέσα ενημέρωσης πως οι συμμετοχές σε κάθε άθλημα θα είναι από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών. Αυτός ο στόχος ωστόσο, δεν επετεύχθη για πολύ λίγο, με το ποσοστό να διαμορφώνεται με 51% για τους άνδρες αθλητές και 49% για τις γυναίκες.

Το σύνολο των αθλητών στους Ολυμπιακούς του Παρισιού είναι 11.215 από τους οποίους οι 5.712 είναι άνδρες και οι 5.503 γυναίκες. Η διαφορά υπήρξε στον στίβο, όπου η επίτευξη ορίου έκανε 50 άντρες περισσότερους να προκριθούν σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ διαφορά υπήρξε και στην κολύμβηση, το ποδόσφαιρο, την πάλη και την ιππασία, όπου οι αντρικές συμμετοχές ήταν παραπάνω.

Παρ' όλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως οι γυναίκες συμμετέχουν πλέον τόσο ενεργά στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που υπάρχει, αν αναλογισθεί κανείς ότι στην αρχαιότητα για παράδειγμα - το μέρος απ' όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες - οι γυναίκες απαγορευόταν ακόμη και να δουν τους αγώνες.

Oι Ελληνίδες που θα μάς εκπροσωπήσουν στους Ολυμπιακούς του Παρισιού

Συνολικά 101 αθλητές και αθλήτριες θα διαγωνιστούν στους Ολυμπιακούς αγώνες σε 16 διαφορετικά αθλήματα εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Πρώτες θα αγωνιστούν στην κωπηλασία στις 28 Ιουίου η Ευαγγελία Αναστασιάδου και η Χριστίνα Μπούρμπου στις 11:30 το πρωί ώρα Ελλάδας. Για την Ευαγγελία Αναστασιάδου είναι η παρθενική της συμμετοχή, ενώ η Χριστίνα Μπούρμπου στο Τόκιο ήταν ζευγάρι με τη Μαρία Κυρίδου και είχαν καταλάβει την 5η θέση.

Την ίδια μέρα θα αγωνιστούν και η Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, οι οποίες τον Απρίλιο είχαν κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Στην κολύμβηση, ήδη από το Σάββατο (27/7) η Γεωργία Δαμασιώτη και η Άννα Ντουντουνάκη στα 100 μέτρα πεταλούδα θα διεκδικήσουν την πρόκριση στους ημιτελικούς.

https://www.instagram.com/p/C8uZ8miIRCG/

Στον προκριματικό των 50 μέτρων ελεύθερο θα συμμετάσχει και η Νόρα Δράκου. Η κολυμβήτρια του Παναθηναϊκού που συμμετέχει για τέταρτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες πριν λίγο καιρό κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου.

Στην καλλιτεχνική κολύμβηση θα διαγωνιστεί η Ευαγγελία Πλατανιώτη, ενώ στο ντουέτο θα είναι μαζί με την Σοφία Μαλκογεώργου που θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση στους Ολυμπιακούς αγώνες.

https://www.instagram.com/p/Ct6s0LaozzB/

Στον στίβο η Κατερίνα Στεφανίδη θα αγωνιστεί για 4η φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες και μετά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς στο Ρίο, ενώ στον προκριματικό του επί κοντώ θα αγωνιστούν και η Ελένη Πόλακ και Αριάδνη Αδαμοπούλου.

https://www.instagram.com/reel/C8Rdk04tlnh/

H Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, η Ελληνίδα βαδίστρια και σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, μετά τα δύο χρυσά στο ευρωπαϊκό του Μονάχου και το χάλκινο στο παγκόσμιο της Βουδαπέστης θα τρέξει για 3η φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες κυνηγώντας μια θέση στο βάθρο.

Στα 20 χιλιόμετρα βάδην θα δούμε και την Κυριακή Φιλτισάκου, στη δεύτερη συμμετοχή της στη μεγάλη αυτή διοργάνωση.

Η Σταματία Σκαρβέλη προκρίθηκε για δεύτερη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες και θα αγωνιστεί στη σφυροβολία, ενώ η Ελίνα Τζένγκο θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες και το ακόντιο.

https://www.instagram.com/p/C8ckMr1tPBy/

Σε δύο αγωνίσματα του στίβου θα λάβει μέρος και η 21χρονη Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες, τρέχοντας στα 100 και τα 200 μέτρα.

Μετά από 16 χρόνια θα απολαύσουμε και την Εθνική πόλο γυναικών, που επέστρεψε στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Στο τένις θα δούμε την Μαρία Σάκκαρη, ενώ στην σκοποβολή την Άννα Κορακάκη (χρυσή και χάλκινη Ολυμπιονίκη του Ρίο) αλλά και τις Χριστίνα Μόσχη και Εμμανουέλα Κατζουράκη.

https://www.instagram.com/p/C2sV5MZIUPt/

Η Δώρα Γκουντούρα θα εκπροσωπήσει επίσης, την Ελλάδα στο αγώνισμα της σπάθης για δεύτερη διαδοχική φορά, ενώ στην ιππασία η Ιόλη Μυτιληναίου.

Στο τζούντο θα δούμε την Ελισάβετ Τελτσίδου στην κατηγορία των 70 κιλών και την Μαρία Πρεβολαράκη στην πάλη.

https://www.instagram.com/p/CR6Ht-pBfks/

Τέλος, Αριάδνη και ο Οδυσσέας Σπανάκης θα αγωνιστούν στην κλάση των 470 στην ιστιοπλοΐα.