«Η ντροπή είναι δική τους»: Η Gisèle Pelicot σε μια κατάθεση που γίνεται σύμβολο κατά της βίας

 Άρτεμις Σκούφου

«Δεν είμαστε εμείς που πρέπει να νιώθουμε ντροπή, αλλά αυτοί»: Η Gisèle Pelicot δηλώνει «συντετριμμένη» στη δίκη για τους μαζικούς βιασμούς, αλλά απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που έχει πέσει θύμα και ζητά ένα πράγμα, να αλλάξει η κοινωνία. 

Η Gisèle Pelicot, της οποίας ο πρώην σύζυγος και δεκάδες άλλοι άνδρες δικάζονται στη Γαλλία με την κατηγορία ότι τη βίαζαν, ανέβηκε στο εδώλιο του δικαστηρίου, για μια υπόθεση που δεν έχει προηγούμενο και έχει συγκλονίσει όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Η 72χρονη γυναίκα μίλησε την Τετάρτη στο δικαστήριο της Αβινιόν και δήλωσε αποφασισμένη πως η δημοσιοποίηση της υπόθεσής της θα πρέπει να βοηθήσει άλλες γυναίκες και να αλλάξει την κοινωνία.

Ο σύζυγός της, Dominique Pelicot, παραδέχτηκε ότι προσκαλούσε δεκάδες αγνώστους επί σχεδόν δέκα χρόνια στο σπίτι τους για να τη βιάσουν αφού την είχε ναρκώσει. 51 άλλοι άνδρες δικάζονται επίσης, κατηγορούμενοι για τον βιασμό της.

Η κυνική ομολογία του συζύγου της Gisele Pelicot: «Είμαι βιαστής όπως όλοι οι άλλοι στην αίθουσα»

Η Gisèle Pelicot γίνεται σύμβολο του αγώνα κατά της σεξουαλικής βίας

Η Gisèle Pelicot, με τη φωνή της να τρέμει συχνά από τη συγκίνηση, είπε στο δικαστήριο ότι καταστράφηκε από αυτό που της συνέβη. Με μεγάλη δύναμη ψυχής απευθύνθηκε στο δικαστήριο και είπε πόσο «απίστευτα βίαιο» ήταν για εκείνη το γεγονός ότι πολλοί από τους κατηγορούμενους στη δίκη - η οποία ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου - ανέφεραν ότι νόμιζαν ότι συμφώνησε στους βιασμούς ή ότι προσποιούνταν ότι κοιμόταν.

«Αποφάσισα να μη ντρέπομαι, δεν έκανα τίποτα κακό», δήλωσε. «Αυτοί (οι βιαστές) είναι εκείνοι που πρέπει να ντρέπονται».

Είπε, ακόμα, ότι επέμεινε να διεξαχθεί η δίκη δημόσια και όχι κεκλεισμένων των θυρών, όπως συμβαίνει συχνά για την προστασία των θυμάτων βιασμού, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει άλλα θύματα. Θεώρησε, ακόμα, πως η προβολή βίντεο, τα οποία βιντεοσκόπησε ο σύζυγός της, με ορισμένους από τους βιασμούς της, κατά τη διάρκεια της δίκης, ήταν «πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία».

Θέλω όλες οι γυναίκες που έχουν βιαστεί να πουν: Η κυρία Pelicot το έκανε, μπορώ κι εγώ να το κάνω. Δε θέλω οι γυναίκες να ντρέπονται πια.

«Δεν εκφράζω κακία ή μίσος, αλλά είμαι αποφασισμένη να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτή την κοινωνία», δήλωσε η Gisèle Pelicot.

Από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης Pelicot, διαμαρτυρίες έχουν οργανωθεί σε όλη τη Γαλλία για να δείξουν την υποστήριξή τους στη Gisèle Pelicot, με πολλές γυναίκες να εκφράζουν θαυμασμό για το θάρρος της. Η ίδια, όμως δηλώνει πως «Δεν είναι θάρρος. Είναι αποφασιστικότητα να αλλάξουμε τα πράγματα. Αυτή δεν είναι μόνο η δική μου μάχη, αλλά όλων των θυμάτων βιασμού».

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους είπαν στο δικαστήριο ότι χειραγωγήθηκαν από τον Dominique Pelicot και παραπλανήθηκαν, απορρίπτοντας τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Μόνο λίγοι παραδέχθηκαν ότι βίασαν τη Gisèle Pelicot. Ορισμένοι ζήτησαν συγγνώμη.

«Ακούω αυτές τις συγγνώμες, αλλά δεν ακούγονται», είπε στο δικαστήριο. «Ζητώντας συγγνώμη, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον εαυτό τους».

Λέγοντας ότι η προδοσία της εμπιστοσύνης της από τον πρώην σύζυγό της ήταν πέρα από κάθε μέτρο, η Gisèle Pelicot είπε στο δικαστήριο «Είμαι μια γυναίκα που έχει καταστραφεί εντελώς», ενώ απευθυνόμενη στον Dominique Pelicot τόνισε πως αυτή η προδοσία είναι ανείπωτη.

Νόμιζε ότι ήταν ο τέλειος σύζυγος, είπε στο δικαστήριο, πριν προσθέσει «Η ζωή μου έχει πέσει στο κενό». Ο Dominique Pelicot δεν αντέδρασε σε τίποτα απ' όσα του είπε η πρώην σύζυγός του και είχε το βλέμμα κατεβασμένο.

Η 72χρονη καταχειροκροτήθηκε στο δικαστήριο της Αβινιόν.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης