Η Gisele Pelicot αντιμέτωπη με τους 72 βιαστές της: Η δίκη της ντροπής που συγκλονίζει τη Γαλλία

Κατερίνα Μπούσιου
Η Gisele Pelicot αντιμέτωπη με τους 72 βιαστές της: Η δίκη της ντροπής που συγκλονίζει τη Γαλλία

Επί 9 χρόνια, βιάστηκε 92 φορές από 72 άτομα, ενώ ο σύζυγός της την υπνώτιζε με χάπια. Η Gisel Pelicot ζητά δικαίωση και τιμωρία.  

Δεν έχει προηγούμενο η υπόθεση της Gisele Pelicot που συγκλονίζει όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Μοιάζει με ένα «τραβηγμένο» στην απόλυτη υπερβολή, κινηματογραφικό σενάριο, αλλά είναι η αλήθεια μίας μαρτυρικής ζωής που έζησε επί 9 χρόνια η 72χρονη γυναίκα από τον σύζυγό της, στο σπίτι τους στην Προβηγκία. Η δίκη που ξεκίνησε τη Δευτέρα, έφερε στο φως, το χρονικό της φρίκης που ξεπερνά κάθε λογική.

Αλλά και προκάλεσε ένα ντόμινο εξελίξεων, καθώς γυναικείες οργανώσεις, αλλά και πολιτικοί στην Γαλλία, ζητούν αναθεώρηση του νομικού πλαισίου περί βιασμών.

https://www.instagram.com/reel/C_eHi3TKRBN/

«Νιώθω σα να με χτύπησε τρένο υψηλής ταχύτητας»

Στα τέλη του 2020 η Gisele, νοικοκυρά και συνταξιούχος, έβλεπε την υγεία της να επιδεινώνεται σταδιακά, δίχως να γνωρίζει την αιτία. Με απώλεια των μαλλιών της, και ανεξήγητους πόνους στην κοιλιά. Παρόλο που επισκεπτόταν συχνά τον γυναικολόγο της, εκείνος δεν εκτίμησε σωστά την περίτπωσή της. Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεών της, ήταν το πρώτο σοκαριστικό στοιχείο για εκείνη. Για μία κόλαση που έζησε, δίχως να την καταλαβαίνει. Ο επί 50 χρόνια σύζυγός της Dominique, αποδείχτηκε, πως για μεγάλο χρονικό διάστημα έβαζε στο φαγητό και το ποτό της, ισχυρή δόση υπνωτικών χαπιών.

Η σύλληψή του όμως τον Νοέμβριο του 2020, αποκάλυψε πραγματικά τι συνέβαινε επί 9 χρόνια στη ζωή της. Ο Dominique Pelicot, συνελήφθη ενώ χρησιμοποιούσε κάμερα για να βιντεοσκοπεί γυναίκες στα δοκιμαστήρια μεγάλου καταστήματος. Το κινητό του και ο υπολογιστής του όμως, αποκάλυψαν 20 χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο με 72 άντρες να βιάζουν την ναρκωμένη από τα υπνωτικά χάπια σύζυγό του. Ομολόγησε όλο το σατανικό του σχέδιο με τις αστυνομικές αρχές να μιλούν για την μεγαλύτερη υπόθεση βιασμού στα παγκόσμια χρονικά.

δήλωσε η Gisele στην πρώτη της κατάθεση, στη δίκη του συζύγου της η οποία ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας. Ήδη είχε αποφασίσει και ανακοινώσει μέσω των συνηγόρων της, πως επιθυμούσε να βγει από τη προστασία της ανωνυμίας της, που διατηρούσε τα τελευταία χρόνια, μέχρι την ακροαματική διαδικασία. Οι Γάλλοι δικαστές αποφάσισαν να μην γίνει κεκλεισμένων των θυρών η δίκη και να ακουστεί δημόσια όλη η αλήθεια.

Μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος ομολόγησε από την πρώτη στιγμή, συνολικά 72 άτομα άτομα βίασαν στο διάστημα 9 χρόνων την Pelicot, ενώ 51 έχουν ταυτοποιηθεί και δικάζονται μαζί με τον Dominique.

Από το πρωί της Δευτέρας, η Gisele ζει ένα δεύτερο μαρτύριο, με την παρουσίαση όλων των ντοκουμέντων των βιασμών της. Έβλεπε τον εαυτό της στα βίντεο και τις φωτογραφίες, χωρίς να θυμάται το παραμικρό και κυρίως, έβλεπε καθαρά τα πρόσωπα των βιαστών της, να την μεταχειρίζονται σαν ένα άψυχο σώμα. Αρκετές φορές δεν μπόρεσε να σταματήσει τα δάκρυά της, ενώ συχνά κρύβει το βλέμμα της με τα σκουρόχρωμα γυαλιά της.

Τα θύματα σε αυτές τις περιπτώσεις, συνεχίζουν να έχουν το αίσθημα της ντροπής. «Η ντροπή πρέπει να αλλάξει πλευρά» όπως γράφει το εύστοχο σχόλιο ενός γραφίστα γαλλικού περιοδικού.

https://www.instagram.com/p/C_dfaQhC3oj/

Στο πλευρό της είναι και τα 3 παιδιά που απέκτησε με τον σύζυγό της, αλλά και εκείνα αδυνατούν να καταλάβουν το πώς ο φιλήσυχος και στοργικός πατέρας τους, ήταν στην πραγματικότητα ένα διεστραμμένο τέρας.

Ζει και έναν δεύτερο εφιάλτη η Pelicot εδώ και 3 μέρες. Ακούγοντας τις καταθέσεις των θυτών, που χρησιμοποιούν γελοίες δικαιολογίες, λέγοντας πως νόμιζαν πως υπήρχε η συγκατάθεση του συζύγου της και πως δεν γνώριζαν πως εκείνη ήταν ναρκωμένη. Σύμφωνα με τη Le Monde, συνολικά επιβεβαιώθηκαν 92 βιασμοί, από άτομα επίσης, υπεράνω κάθε υποψίας. Το θύμα είχε καταθέσει πως κάποια στιγμή διεγνώσθη με σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και τότε ο σύζυγός της, την είχε κατηγορήσει ακόμη και για απιστία. Αδιανόητο.

Η δίκη που γίνεται στην πόλη Αβιόν, είναι πολύ κοντά στο σπίτι του φιλήσυχου ζευγαριού, όπως τους περιγράφουν οι γείτονές τους, εκεί που είχε στηθεί και ένα κρυφό διαδυκτιακό δωμάτιο, όπου ο σύζυγός έβρισκε τους βιαστές της συζύγου του, μέσω ενός chat, που είχε τον ανεκδιήγητο τίτλο «Χωρίς να το ξέρει».

Η υπόθεση που συγκλονίζει όλον τον κόσμο και κυρίως τη Γαλλία, έχει «ανοίξει», μία νέα συζήτηση για τις νομικές κυρώσεις στις υποθέσεις βιασμών και όλοι πια, ζητούν αυστηρότερες ποινές. Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε κατηγορηθεί για ελλειπές νομικό πλαίσιο πριν μερικά χρόνια, που αφορούσε τη σεξουαλική κακοποίηση και την άρνηση της Γαλλίας για την εναρμόνιση στο κοινό Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Βάσει των γαλλικών νόμων η ανώτερη ποινή είναι τα 15 χρόνια.

Η αληθινή ιστορία που έγινε επεισόδιο στη«10η εντολή» του Πάνου Κοκκινόπουλου

Αν και τέτοιας έκτασης και βιαιότητας ιστορία όπως εκείνη της Gisele Pelicot δεν έχει καταγραφεί στα ευρωπαικά χρονικά, μία άλλη αληθινή ιστορία, είχε δραματοποιηθεί σε ένα επεισόδιο της σειράς «10η εντολή» του Πάνου Κοκκινόπουλου, με τίτλο «Οίνος ανοχής».

Το 2004, ο Γεράσιμος Γεννατάς είχε συγκλονίσει το τηλεοπτικό κοινό, με την ιστορία του ως Αχιλλέας, τον οποίο νάρκωνε η σύζυγός του (Τζένη Μπότση) με υπνωτικά χάπια που έριχνε στο κρασί του, για να συνευρίσκεται ερωτικά μαζί του ο συνεργάτης του (και εραστής της) ενώ εκείνος ήταν αναίσθητος. Ανακάλυψε ότι του συνέβαινε, με μία επίσκεψη που έκανε μήνες μετά, στον γιατρό του. Ο ηθοποιός σε παλαιότερη συνέντευξη του, είχε μιλήσει για εκείνο το επεισόδιο το οποίο βασιζόταν σε αληθινή ιστορία. Και μάλιστα τον είχε προβληματίσει πάρα πολύ η τραγικότητα του σεναρίου σε σημείο, να έχει χάσει τον ύπνο του.

Τον ρόλο του βιαστή του σε εκείνο το επεισόδιο είχε υποδυθεί ο Νίκος Ψαρράς. Η κατάληξη της ιστορίας στο κομμάτι της μυθοπλασίας, ήταν η εκδίκηση που πήρε ο πρωταγωνιστής, όταν οι δύο εραστές αλληλοσκοτώθηκαν. Η σκηνή του τέλους ήταν αποκαλυπτική με τον Γεννατά να λέει στην ετοιμοθάνατη σύζυγό του, πως αποκάλυψε την αλήθεια και τη φράση: «Αυτή τη φορά, αυτό το κρασί θα το πιω στην υγειά μου».