«Ήταν ένα σεξουαλικό αρπακτικό»: Ο Mohamed Al Fayed κατηγορείται για βιασμούς από υπάλληλές του

«Ήταν ένα σεξουαλικό αρπακτικό»: Ο Mohamed Al Fayed κατηγορείται για βιασμούς από υπάλληλές του
AP Photo/Kamil Zihnioglu

Έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, οι γυναίκες «σπάνε» τη φωνή τους και αποκαλύπτουν την κακοποιητική συμπεριφορά του Mohamed Al Fayed απέναντί τους.

Μπορεί να έχει φύγει από τη ζωή, αλλά σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του BBC, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Mohamed Al Fayed έχει κατηγορηθεί για βιασμό από πολλές γυναίκες.

Πιο συγκεκριμένα, κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση από περισσότερες από 20 πρώην εργαζόμενες, τέσσερις από τις οποίες λένε ότι τις βίασε.

Απαντώντας, οι σημερινοί ιδιοκτήτες των Harrods δήλωσαν στο BBC ότι ήταν «εντελώς συγκλονισμένοι» από τις κατηγορίες. Τα περίφημα Harrods ελεγχόταν από τον Mohamed Al Fayed από το 1985 έως το 2010, από τότε όμως έχει αλλάξει ιδιοκτησία.

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν ισχυρισμούς για σεξουαλική επίθεση όταν ήταν εν ζωή, αλλά ποτέ για βιασμό, και είχε ανακριθεί από την αστυνομία ύστερα από ισχυρισμό για σεξουαλική επίθεση εναντίον μιας 15χρονης μαθήτριας τον Οκτώβριο του 2008.

Το BBC δημιούργησε όμως τώρα ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με γυναίκες να μιλούν τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα για το πώς ο Mohamed Al Fayed τις κακοποιούσε στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Σεν Τροπέ και το Άμπου Ντάμπι, συχνά σε επαγγελματικά ταξίδια.

Obit Mohamed Al Fayed

Οι γυναίκες ξεκαθαρίζουν μέσα από τα λόγια τους ότι επρόκειτο ξεκάθαρο για βιασμό. Μία από αυτές δήλωσε ότι τη βίασε στο διαμέρισμά του. «Έκανα φανερό ότι δεν ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν έδωσα τη συγκατάθεσή μου. Ήθελα απλώς να τελειώσει».

Μια άλλη γυναίκα λέει ότι ήταν έφηβη όταν τη βίασε στη διεύθυνση Mayfair.

«Ο Mohamed Al Fayed ήταν ένα τέρας, ένα σεξουαλικό αρπακτικό χωρίς καμία ηθική υπόσταση», λέει, προσθέτοντας ότι όλο το προσωπικό του Harrods ήταν «παιχνιδάκια» του.

«Ήμασταν όλοι τόσο φοβισμένοι. Καλλιεργούσε ενεργά το φόβο. Αν έλεγε 'πηδήξτε' οι υπάλληλοι ρωτούσαν 'πόσο ψηλά'».

Ο Mohamed Al Fayed έφυγε από τη ζωή αλλά όσα έλεγε για το Παλάτι και τον θάνατο της Diana μένουν

Ποιος ήταν ο Mohamed Al Fayed;

Ήταν Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος, στον οποίο ανήκαν τα Harrods, το Ritz Paris και η ποδοσφαιρική ομάδα Fulham. Ο αυτοδημιούργητος πρώην ιδιοκτήτης των Harrods γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία στη δεκαετία του 1960, όπου κατάφερε να γίνει νωρίς κινητήριος δύναμη στην ανάπτυξη του Ντουμπάι ενώ αργότερα αγόρασε το House of Fraser καθώς και το ξενοδοχείο Ριτζ στο Παρίσι.

Ο Al Fayed δεν ήταν πάντα ένα ευχάριστο πρόσωπο για κάποιους. Η ιστορία της καταγωγής του περιβάλλεται από συγκεχυμένες και παραπλανητικές λεπτομέρειες και ο ίδιος ο άνθρωπος προσέφερε διαφορετικές και αντιφατικές εκδοχές για την παιδική του ηλικία. Ο ίδιος και η συγγραφέας Samira Khashoggi παντρεύτηκαν το 1954 και καλωσόρισαν ένα παιδί, έναν γιο που ονόμασαν Dodi. Μετά το διαζύγιό τους, ο Al Fayed ανέλαβε την πλήρη κηδεμονία του γιου τους.

Ο γιος του, Dodi, έβγαινε με την πριγκίπισσα Diana και σκοτώθηκε στο ίδιο αυτοκινητιστικό δυστύχημα με εκείνη το 1997.

Το όνομα του Al Fayed επανήλθε στη δημόσια ζωή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την απεικόνισή του στην ταινία The Crown από τον Salim Daw, για την οποία ο ηθοποιός ήταν υποψήφιος για BAFTA.

DPG Network