Stéphanie Frappart: Η πρώτη γυναίκα διαιτητής στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας μήπως άργησε λίγο;

Τζένη Ντεμιράι
Stéphanie Frappart: Η πρώτη γυναίκα διαιτητής στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας μήπως άργησε λίγο;
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

H 40χρονη Stéphanie Frappart, με καταγωγή από τη Γαλλία, γίνεται η πρώτη γυναίκα διαιτητής τελικού Κυπέλλου στην ιστορία της Ελλάδας.

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα αρκετά πίσω. Πολλά πράγματα που κάνουν ή δεν κάνουν οι γυναίκες θεωρούνται «φυσιολογικά» απλώς και μόνο επειδή είναι το «ωραίο», «αδύναμο» φύλο. Για πολλούς είναι «λογικό» μία γυναίκα να είναι εκείνη που αναλαμβάνει τα βάρη του νοικοκυριού στο σπίτι αλλά και εκείνη που δεν αγαπά ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο και δεν θα γινόταν εύκολα διαιτητής.

Και όλα αυτά τα «φυσιολογικά» έρχονται κάποιοι άνθρωποι για να τα καταρρίψουν. Μία από αυτούς έχει γίνει και η Stéphanie Frappart, η οποία γράφει τη δική της ιστορία στη λίστα με τις «πρώτες φορές» που ακόμα βρίσκουν πίσω τις γυναίκες. Μήπώς όλο αυτό έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα, όμως;

https://www.instagram.com/p/CyXMhiboi7b/

H Stéphanie Frappart γίνεται η πρώτη γυναίκα διαιτητής τελικού Κυπέλλου στην ιστορία της Ελλάδας

H 40χρονη Stéphanie Frappart θα είναι διαιτητής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος, ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη και θα γίνει η πρώτη γυναίκα διαιτητής τελικού Κυπέλλου στην ιστορία της Ελλάδας.

Αυτός, όμως, δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Frappart έχει ξεχωρίσει γράφοντας ιστορία. Την 1η Δεκεμβρίου 2022, όταν η Costa Rica κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Γερμανία στο Al Bayt Stadium, η Stephanie Frappart έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διευθύνει έναν τελικό αγώνα σε τουρνουά ανδρών. Η Frappart το 2020 έγινε επίσης η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε αγώνα της Ligue 1 και του UEFA Champions League.

https://www.instagram.com/p/C1HCMgEMfOX/

Η ίδια έχει δηλώσει αναφορικά με αυτό στο παρελθόν πως «Το Παγκόσμιο Κύπελο ανδρών είναι η πιο σημαντική αθλητική διοργάνωση του κόσμου. Ήμουν η πρώτη διαιτητής στη Γαλλία, η πρώτη στην Ευρώπη, οπότε ξέρω πώς να το διαχειριστώ».

Στην ίδια συνέντευξή της είχε δηλώσει «Νομίζω όλοι είναι ξεχωριστοί, επομένως δεν μπορείς να βασίσεις την προσωπικότητά σου πάνω σε κανέναν άλλον. Πρέπει να αναπτυχθείς. Δεν είμαι άνδρας, δεν μπορώ να τους ακολουθήσω».

Πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Pierluigi Collina, πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτητών της FIFA, ανέφερε για τις τρεις γυναίκες διαιτητές στο Παγκόσμιο Κύπελλο: «Δεν επιλέχθηκαν επειδή είναι γυναίκες, αλλά ως διαιτητές της FIFA. Θα μπορούσαν να διευθύνουν οποιοδήποτε παιχνίδι».

Ποια είναι η Stéphanie Frappart;

Γεννημένη στο Le Plessis-Bouchard της βόρειας Γαλλίας, η Frappart άρχισε να διαιτητεύει αγώνες ποδοσφαίρου νέων όταν ήταν έφηβη, ανεβαίνοντας από τις διάφορες κατηγορίες μέχρι το επίπεδο Under-19. Έκτοτε, έχει αποκτήσει πλούσια εμπειρία σε μεγάλους αγώνες τόσο στο ανδρικό όσο και στο γυναικείο ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο.

Η 40χρονη Frappart, τον επόμενο μήνα, ασκεί το επάγγελμά της στην εγχώρια Ligue 1 - την κορυφαία κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος ανδρών. Στις 28 Απριλίου 2019 επέβλεψε το πρώτο της παιχνίδι στη Ligue 1, και έγινε η πρώτη γυναίκα που το έκανε, καθώς έληξε 0-0 μεταξύ της Amiens και του Στρασβούργου για την 34η αγωνιστική της διοργάνωσης.

Britain England Australia Soccer

Την επόμενη σεζόν, ανέλαβε 11 παιχνίδια της Ligue 1 και την περίοδο 2020/21, διηύθυνε 16 παιχνίδια της πρώτης κατηγορίας. Συνολικά, έχει επιβλέψει 71 αγώνες στην ανδρική διοργάνωση.

Ως διαιτητής που είναι εγγεγραμμένη στη λίστα της FIFA από το 2009, συνέχισε να θέτει μια σειρά από ορόσημα τα τελευταία χρόνια. Ήταν μία από τους 29 διαιτητές που επιλέχθηκαν για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών το 2015 και επιλέχθηκε να διευθύνει τον τελικό πριν από τέσσερα χρόνια, όταν η USWNT νίκησε την Ολλανδία στο Παρίσι και στέφθηκε για τέταρτη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Πηγή κεντρικής εικόνας: AP