Στήριξη των γυναικών με πρωτοβουλία της Παπαστράτος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Στήριξη των γυναικών με πρωτοβουλία της Παπαστράτος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας
Από αριστερά: Ο Γιώργος Μαργώνης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Παπαστράτος κατά την υπογραφή του Μνημονίου Αμοιβαίας Κατανόησης, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Νέοι χώροι που «αγκαλιάζουν» τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.

Οι γυναίκες μπορεί να μετράμε κάποιες θετικές κατακτήσεις τα τελευταία χρόνια και να είμαστε πιο ορατές στη δημόσια συζήτηση αλλά, ταυτόχρονα, μετράμε και αυξανόμενα περιστατικά ενός από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα διεθνώς: Ο λόγος για την ενδοοικογενειακή βία, για την οποία δεν γνωρίζουμε πότε θα σταματήσει να μας απασχολεί. Αν κρίνουμε, βέβαια, απ’ τα 11.534 περιστατικά του 2022 (2.758 περισσότερα από το 2021) που κατέγραψε η Ελληνική Αστυνομία, η απάντηση μάλλον θα είναι πως «έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας».

Η ενδοοικογενειακή βία, ως κομμάτι της έμφυλης, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορούμε να ορίσουμε με ευκολία τις ρίζες του. Σε έναν βαθμό οφείλεται στις έμφυλες ανισότητες, την εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια, σε ψυχοπαθολογικά αίτια -και όχι μόνο. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως θα εκλογικεύσουμε το φαινόμενο ή θα ανεχτούμε τη συνέχισή του, ακριβώς επειδή είναι ένα φαινόμενο, δύσκολο να εξαλειφθεί.

Δύσκολο ναι, ακατόρθωτο όχι. Και αυτό, το αποδεικνύουν πρωτοβουλίες που ήδη έχει αρχίσει να παίρνει το κράτος, οργανισμοί αλλά και επιχειρήσεις. Μάλιστα, αναγνωρίζοντας ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, έχουν γεννηθεί συνεργασίες που συμβάλλουν δραστικά στην αντιμετώπισή του, όπως αυτή μεταξύ της Παπαστράτος και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Νέοι χώροι που «αγκαλιάζουν» τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας

Ας φανταστούμε, ότι υπάρχουν χώροι στην Ελλάδα που δεν μοιάζουν με τα «αυστηρά» γραφεία της Αστυνομίας, αλλά αντιθέτως είναι οικείοι ώστε να μπορούν να βρουν «καταφύγιο» και υποστήριξη τα θύματα που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία. Αυτοί οι χώροι υπάρχουν ήδη πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε μια σημαντική αριθμητική ενίσχυσή τους.

Την Τετάρτη στις 5 Ιουνίου, η Παπαστράτος, μέσω του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, Γιώργου Μαργώνη, και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέσω του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπέγραψαν Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Οι υπογραφές «έπεσαν» στο νέο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Χαριλάου Αναλήψεως στη Θεσσαλονίκη, όπου αργότερα επισκέφθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισφραγίζοντας τη δημιουργία 45 νέων γραφείων, που συμπληρώνουν τα 18 γραφεία που υπάρχουν ήδη φτάνοντας συνολόικά στα 63.

Για την Παπαστράτος, αυτό το μνημόνιο αντανακλά τις θεμελιώδεις αξίες της εταιρείας και τη δέσμευσή της να επιστρέφει πίσω στην κοινωνία. «Ο σεβασμός, η ισότητα, η ενδυνάμωση των γυναικών και η αποκήρυξη κάθε μορφής βίας αποτελούν θεμελιώδεις αξίες για την Παπαστράτος. Είμαι περήφανος που συνυπογράφω εκ μέρους της Παπαστράτος το Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μια πρωτοβουλία που έχει στόχο την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, μιας κοινωνικής μάστιγας που τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Με το Μνημόνιο αυτό, η Παπαστράτος δεσμεύεται να υποστηρίξει οικονομικά τη δημιουργία 45 νέων γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σε συνέχεια των 18 υφιστάμενων και να συνεργαστεί με το Υπουργείο σε κοινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Παπαστράτος σημαίνει επιστροφή στην κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαργώνης.

Αυτή η κίνηση που στηρίζει έμπρακτα τους ανθρώπους και γενικότερα, την κοινωνία και τη χώρα σχολιάστηκε θετικά από τους εκπροσώπους της Πολιτείας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η εταιρική ευθύνη να εκφράζεται στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης και πως πρέπει να συνεχιστούν ανάλογες προσπάθειες. Ο ίδιος είπε μάλιστα, πως: «Είναι η κοινωνική προσφορά της επιχειρηματικότητας στην προσπάθεια που κάνει το κράτος, το δημόσιο, η αστυνομία, για να διασφαλίσει την ασφάλεια, την ακεραιότητα της ζωής των γυναικών που κινδυνεύουν από πράξεις βίας και συνεπώς, αυτό που οφείλουμε είναι ευγνωμοσύνη».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την ευγενική χορηγία της Παπαστράτος, έτσι ώστε να διαμορφωθούν λίγο διαφορετικοί χώροι, από ένα συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, αν αναλογιστούμε πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον, στο οποίο θα βρεθεί κάθε τραυματισμένη, στρεσαρισμένη και ψυχολογικά πιεσμένη γυναίκα.

Η Παπαστράτος σταθερά δίπλα στις γυναίκες

Αυτή φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που η Παπαστράτος συνεργάζεται με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και την ενδυνάμωση των γυναικών. Όπως υπενθύμισε ο κ. Μαργώνης, συνεργάζονται από το 2019, έχοντας δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο ουσιαστικής προσφοράς, όποτε η Παπαστράτος υποστήριξε την καμπάνια «Έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου» της Ελληνικής Αστυνομίας. Έπειτα, υποστήριξε και τη δημιουργία των πρώτων 18 Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη τη χώρα. Με τις 45 νέες προσθήκες λοιπόν, πλέον θα έχουμε 63 ειδικά διαμορφωμένα γραφεία σε 55 πόλεις.

1718367307287-371953159-image003.jpg

Τα καλά νέα, είναι πως η ανάπτυξη δράσεων που ενδυναμώνουν τις γυναίκες (και όχι μόνο) δεν θα σταματήσουν, καθώς η Παπαστράτος, έχοντας βαθιές ρίζες στην κοινωνία, δεσμεύτηκε, μέσω του κ. Μαργώνη, να βρίσκεται στο πλευρό της Πολιτείας για να υλοποιούν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η Παπαστράτος δεν ξεχωρίζει μόνο ως εργοδότης που νοιάζεται για τους ανθρώπους του αλλά, κυρίως, επειδή είναι ένας καλός εταιρικός συμπολίτης που επιστρέφει αξία στην κοινωνία. Και όσο υποστηρίζει δράσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, εμείς αισθανόμαστε λίγο πιο ασφαλείς. Μέχρι να μην φοβόμαστε καθόλου πια.