Πώς να κατακτήσετε τη μαμά σας
Μάνα είναι μόνο μία, ως γνωστόν, και η σχέση μας μαζί της θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη. Μερικά «τρικ» για να τα καταφέρουμε.
Αναγνωρίστε και εκτιμήστε τα θετικά
Όλες οι σχέσεις έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους. Αντί να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά, όμως (όπως τα κρίνουμε από τη δική μας πλευρά ως αρνητικά) -που είναι και το εύκολο- καλό είναι να μεταθέσουμε την προσοχή μας στα θετικά. Εκτός από τους ατελεύτητους καβγάδες με τις μαμάδες μας έχουμε και ένα σωρό καλά στην καθημερινότητά μας μαζί τους. Καλό είναι να τα αναγνωρίσουμε. Φτιάξτε μια λίστα με τα θετικά της μητέρας σας, με το τι αγαπάτε σε αυτήν πιο πολύ και όλα όσα εκτιμάτε στη συμπεριφορά και στον χαρακτήρα της. Δώστε της τη λίστα να τη διαβάσει ή διαβάστε της την εσείς και θα δείτε που θα προσπαθήσει και εκείνη με τη σειρά της να τα κάνει ακόμα καλύτερα, όλα αυτά που ήδη κάνει καλά, για να σας ευχαριστήσει και να σας φέρει ακόμα πιο κοντά της.
Σεβαστείτε τη διαφορετικότητα
Πρώτα και πάνω από όλα να έχετε πάντα κατά νου πως η κάθε μία από εσάς έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε εντελώς διαφορετικές εποχές, με άλλες αξίες και ιδανικά και με εντελώς άλλο τρόπο ζωής. Είναι λογικό, λοιπόν, να έχετε έκαστη τη δική της κοσμοθεωρία και οπτική και να μη συμφωνείτε σε τίποτα, ούτε καν στα σημαντικά θέματα. Αλλά μπορείτε να μάθετε να καταλαβαίνετε η μία την άλλη και να σέβεστε τις ιδέες και τα συναισθήματά σας ένθεν και ένθεν. Το να παραμένετε θυμωμένες με τις μαμάδες σας για χρόνια επειδή δεν σας καταλαβαίνουν -ενώ ούτε και εσείς από τη μεριά σας δεν έχετε καταβάλει την παραμικρή προσπάθεια να τις κατανοήσετε- σημαίνει πως σπαταλάτε τα χρόνια σας. Και, δυστυχώς, δεν θα ξαναγυρίσουν πίσω και θα είναι, για πάντα, χαμένος χρόνος όσον αφορά στη σχέση σας. Και η ζωή είναι πολύ μικρή, θυμάστε; Προσπαθήστε να αφήσετε στην άκρη τις διαφορές σας αλλά να μην αφήσετε στην άκρη τη διαφορετικότητά σας. Και μιλήστε, μιλήστε, μιλήστε και, ταυτόχρονα, ακούστε, ακούστε, ακούστε. Αν, για παράδειγμα, σας ενοχλεί το ότι δεν σηκώνει το τηλέφωνο όταν της τηλεφωνείτε με τη δικαιολογία πως δε θέλει να ξοδεύεστε ζητήστε της να σας παίρνει εκείνη πιο συχνά. Αν διαφωνεί με την απόφασή σας να τελειώσετε την τελευταία σας σχέση εξηγήστε της τα δικά σας γιατί και σεβαστείτε τη δική της γνώμη σας εξηγώντας πως, παρ' όλα αυτά, πρόκειται για τη δική σας ζωή. Δε μπορείτε να την αλλάξετε. Ούτε και εκείνη εσάς. Πρέπει, απλώς, να αποδεχτείτε η μία την άλλη.
Δείξτε της τον αληθινό σας εαυτό
Ως ενήλικες δεν αφιερώνετε τόσο χρόνο σε συζητήσεις με τη μητέρα σας όσο όταν ήσασταν νεαρότερες. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν της έχετε δώσει την ευκαιρία να σας γνωρίσει πραγματικά; Αν ξέρει ποιοι είναι οι στόχοι σας, οι ανάγκες και οι επιθυμίες σας; Αντί να αναλώνεστε κουβεντιάζοντας μαζί της περί ανέμων και υδάτων κάντε μια συζήτηση γύρω από σημαντικά θέματα που σας απασχολούν. Ζητήστε ακόμα και την γνώμη της ή τη συμβουλή της. Μπορεί να μην εκτιμάτε την οπτική ή τις πεποιθήσεις της αλλά σίγουρα σέβεστε την εμπειρία της και όλο και κάτι θα μπορεί να σας προσφέρει. Ίσως ανακαλύψετε πως εκτός από μεγαλύτερη ενδεχομένως είναι και σοφότερη (και χρήσιμη). Και, επίσης, πως αν της ανοιχτείτε και της μιλήσετε ειλικρινά θα έχετε μια ειλικρινέστερη και αμεσότερη σχέση μαζί της.
Γνωρίστε την καλύτερα
Ξέρετε πως περνάει η μαμά σας την καθημερινότητά της; Ποιες είναι οι φίλες της; Πώς νιώθει για την οικονομική κρίση και για άλλα σημαντικά γεγονότα που απασχολούν όλους μας; Έχετε τις απαντήσεις σε αυτές και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις; Αναζητήστε τις. Και ίσως διαπιστώσετε πως η μητέρα σας είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα σαν άνθρωπος από όσο έχετε στο (στενόμυαλο) μυαλό σας.
Κάντε κάτι καινούργιο
Πάρτε την αγκαζέ και πηγαίνετε μαζί για πεντικιούρ, για παράδειγμα. Μπορεί αυτό το τόσο απλό και συνηθισμένο για εσάς task να είναι μια εντελώς πρωτόγνωρη εμπειρία για τη μαμά σας. Πηγαίνετε σινεμά, σε μια γκαλερί, σε μια θεατρική παράσταση, για μπόουλινγκ... Μοιραστείτε μαζί της χρόνο ποιοτικό, όμοιο με εκείνον που θα αφιερώνατε σε μια φίλη σας. Δίνοντάς της περισσότερη και ουσιαστική σημασία θα ανακαλύψετε πως θα σας δει και εκείνη με άλλο μάτι.
Βάλτε όρια
Ναι, να γνωριστείτε καλύτερα, να έρθετε πιο κοντά αλλά να μην ξεχάσετε πως ο σεβασμός της ιδιωτικότητας είναι κάτι που δεν παύει όποια και αν είναι η σχέση σας με τον άλλον άνθρωπο. Πρέπει να υφίστανται και όρια όσον αφορά στο τι μοιράζεστε με τη μητέρα σας. Και αυτό ισχύει για όλες τις σχέσεις. Θέτοντας τα όριά σας την προστατεύετε.
Μπορεί να είναι η μαμά σας αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι ο δεμένος γάιδαρός σας και η σχέση σας αυτονόητη και δεδομένη. Χρειάζεται και αυτή δουλειά, όπως όλες.