MasterChef στο έρωτα: Πώς το να μαγειρεύετε μαζί μπορεί να ενισχύσει την υγεία της σχέσης σας
Πώς το μαγείρεμα μαζί με τον σύντροφό σου μπορεί να σας δέσει ακόμα περισσότερο.
Και έπειτα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και στο δρόμο για το σπίτι, συνειδητοποιείς πως πρέπει να μαγειρέψεις το βραδινό σου γεύμα και ενδεχομένως να ετοιμάσεις και το τάπερ που θα πάρεις μαζί σου το επόμενο πρωί στη δουλειά.
Μην νιώθεις μόνη σε αυτό: όλες μας τα ίδια αντιμετωπίζουμε και οπωσδήποτε, όσο κι αν σου αρέσει η μαγειρική, μετά από πολλή κούραση η διαδικασία μπορεί να γίνει μονότονη. Μάλιστα, όταν το μαγείρεμα αφορά δύο, και ειδικότερα εσένα και τον σύντροφό σου, τότε μπορεί να υπάρξει ένταση γύρω από τη συμφωνία για το τι θα φάτε για βράδυ αλλά και αναφορικά με το ποιος θα μαγειρέψει. Αλλά σύμφωνα με έναν ειδικό σχέσεων, το από κοινού μαγείρεμα ενός ζευγαριού, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια πολύ υγιής πρακτική που έχει πολλά περισσότερα οφέλη από το να σε χορτάσει εκείνη τη στιγμή ένα γεύμα.
«Όταν ένα ζευγάρι κάνει δραστηριότητες μαζί μέσα στο σπίτι του, ενισχύει τον δεσμό του. Λένε ότι το σπίτι είναι εκεί που είναι η καρδιά. Όταν βρεις το άτομό σου, νιώθεις ότι είναι "σπίτι", επομένως το να περνάς χρόνο μαζί του στο σπίτι μπορεί να κάνει τη σχέση να ευδοκιμήσει», εξηγεί ο Jaime Bronstein, εξουσιοδοτημένος θεραπευτής σχέσεων και προσθέτει, «Η δημιουργία αναμνήσεων στο σπίτι σάς βοηθά να θρέψετε την ιερή σας σχέση, καθώς η ιδιωτικότητα σε μια σχέση, ο οικείος από κοινού χρόνος, το να δίνετε προτεραιότητα ο ένας στον άλλο κάνει και τα δύο άτομα να αισθάνονται ότι αγαπιούνται».
Μήπως το «relationshopping» σε εμποδίζει από το να συναντήσεις κάποιον πραγματικά;
Τα οφέλη της μαγειρικής σε ένα ζευγάρι
Είτε και οι δύο σύντροφοι αγαπούν να μαγειρεύουν, είτε κανείς από τους δύο δεν το απολαμβάνει, είτε μόνος ο ένας από τους δύο τείνει να περνά περισσότερο χρόνο στην κουζίνα, μια σχέση μπορεί σίγουρα να επωφεληθεί από αυτή την πρακτική -και υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιτευχθεί ο στόχος. Παρακάτω, ο Bronstein εξηγεί πώς τα ζευγάρια μπορούν να ενισχύσουν τον δεσμό τους μέσω της μαγειρικής, είτε το μαγείρεμα είναι περιστασιακή είτε καθημερινή υπόθεση.
Το φαγητό είναι πράξη αγάπης
«Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τη φράση "το φαγητό είναι αγάπη" και δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής», εξηγεί ο Bronstein. Κάντο εικόνα: Υπάρχουν φορές που εσύ με τον σύντροφό σου μοιράζεστε κάποια υπέροχα γεύματα όπου προσέχετε ο ένας τον άλλον, ή ίσως υπάρχουν στιγμές που κερνάτε κάτι γλυκό όπως ένα παγωτό όταν ο ένας από τους δύο δεν είναι καλά.
«Είτε μαγειρεύετε για το αγαπημένο σας πρόσωπο είτε μαγειρεύετε μαζί, μοιράζεστε, δίνετε και λαμβάνετε αγάπη· είναι ένα σενάριο win-win», λέει και προσθέτει, «Ανεξάρτητα από τη γλώσσα αγάπης σας, το να βρείτε κοινό τόπο με το φαγητό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκφράσετε την αγάπη σας ο ένας για τον άλλον και το να κάνετε κάτι για το άτομο που αγαπάτε είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δείξετε την εκτίμησή σας».
Φυσικά, δεν χρειάζεται η μαγειρική να γίνεται κάθε μέρα ώστε να ενισχύσει την υγεία της σχέσης σας: «Το να παραβλέπεις κάποιες φορές το μαγείρεμα "λειτουργεί" επίσης. Οι άνθρωποι έχουν πολυάσχολα προγράμματα, οπότε αν το ζευγάρι καταλήξει σε ένα format μαγειρικής που του ταιριάζει, έχει περισσότερη δύναμη. Το να παραγγείλουν κάποια βράδια απ΄έξω ή να βγουν ένα ραντεβού σε ένα καλό εστιατόριο είναι επίσης μία καλή πρακτική», καταλήγει ο μετρ των σχέσεων.
Τα σημάδια των «θετικών» σχέσεων και πώς μας επηρεάζουν
Εξάσκηση στο «μαζί»
Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά το να μαγειρεύετε μαζί είναι ένας τέλειος τρόπος για να συνεργαστείτε -κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε τόσους πολλούς τομείς μιας σχέσης. Θα επικοινωνείτε, θα μοιράζεστε ευθύνες και ίσως θα κάνετε ακόμη και λίγη περισσότερη υπομονή. «Το να μαγειρεύουμε μαζί απαιτεί συνεργασία και προγραμματισμό. Πιστεύω ότι ένα ζευγάρι που μαγειρεύει μαζί μένει μαζί», λέει ο Bronstein.
Επιμερισμός ευθυνών
Όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους διαπιστώνει ότι μπορεί να επωμίζεται περισσότερο την ευθύνη για το μαγείρεμα, ο Bronstein προτείνει να υπάρχει συζήτηση ώστε να επικοινωνηθούν οι λόγοι που μπορεί να είναι πιο υγιές να μαγειρεύουν μαζί ή να μοιράζονται την ευθύνη δίκαια. «Μερικοί άνθρωποι δεν θα τους πείραζε αν έκαναν όλη τη μαγειρική· ωστόσο, για όσους πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη ισότητα στην κουζίνα, συνιστώ να είστε ειλικρινείς με τον σύντροφό σας», λέει ο Bronstein και προσθέτει, «Να ξεκινάτε πάντα τη συζήτηση με το "σ'αγαπώ" και να μοιράζεστε πόσο ευγνώμονες είστε για όλα όσα κάνουν για εσάς και στη συνέχεια πείτε το αίτημά σας με τρόπο στοργικό και συμπονετικό. Εξηγήστε ότι σας κάνει χαρούμενους να μαγειρεύετε γι 'αυτούς. θα το εκτιμούσα αν μπορούσαν να μαγειρέψουν για εσάς κάποιες φορές -ή τουλάχιστον να βοηθήσουν».
Στη συνέχεια, ο ειδικός τονίζει πως εάν διαπιστώσεις ότι ο σύντροφός σου δεν είναι πρόθυμος να μαγειρέψει ή να αναλάβει ορισμένες από τις εργασίες στην κουζίνα, θα πρέπει να σκεφτείς να ζητήσεις βοήθεια από έναν θεραπευτή ζευγαριών ή έναν σύμβουλο, καθώς μπορεί να υπάρχει ένα μεγαλύτερο ζήτημα σχετικά με το μοίρασμα των ευθυνών μεταξύ σας σε όλους τους τομείς.
Τι είναι η θεωρία της προσκόλλησης και ποια τα 4 είδη της;
Η φάση είναι περνάμε καλά
Με απλά λόγια, το μαγείρεμα μπορεί να είναι απλώς ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε μαζί, περνώντας έτσι ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σου. «Το παν είναι να έχεις μια θετική και ανάλαφρη στάση», εξηγεί ο Bronstei και προσθέτει, «Αν το ζευγάρι βλέπει το μαγείρεμα μαζί ως ώρα παιχνιδιού αντί για αγγαρεία, η εμπειρία θα είναι καθαρά διασκέδαση».
Εκτός από την αλλαγή της οπτικής σχετικά με το από κοινού μαγείρεμα, ο Bronstein λέει ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τα ζευγάρια να προγραμματίσουν κάτι ξεχωριστό μαζί. Μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από το να κόβεις λαχανικά και να κάθεσαι να φας: «Το να μαγειρεύετε δείπνο μαζί με φόντο χαμηλή μουσική, να πίνετε ένα ποτήρι κρασί ή ίσως να χορεύετε στην κουζίνα την ώρα που μαγειρεύετε μπορεί να είναι πολύ παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό, και να οδηγήσει σε κάτι πολύ πιο όμορφο μετά το δείπνο».
Πώς να επιβιώσεις σε μια σχέση εξ αποστάσεως και να την κάνεις να «δουλέψει»