Νέα έρευνα λέει πως 1 στους 4 θα μείνει μόνος του για πάντα: Ώρα για πανικό ή για ψύχραιμη ανάγνωση;

Γεωργία Βλαχοπούλου
Νέα έρευνα λέει πως 1 στους 4 θα μείνει μόνος του για πάντα: Ώρα για πανικό ή για ψύχραιμη ανάγνωση;

Κι αν είμαι εγώ αυτός ο ένας στους τέσσερις; Πόση δόση αλήθειας κρύβεται σε αυτήν την έρευνα των Ηνωμένων Πολιτειών;

Η αλήθεια είναι πως το να είσαι single για πολύ καιρό, κάπως σε κουράζει, κάπως σε αποθαρρύνει, κάπως σε κάνει να σκέφτεσαι πως τελικά μπορεί να μην βρεις αυτό που ψάχνεις.

Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η ντροπή που νιώθεις επειδή είσαι η μόνη single στην παρέα σου;

Και ίσως οι φόβοι σου να επιβεβαιωθούν σύμφωνα με την έρευνα που κυκλοφόρησε πρόσφατα και λέει ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες θα μείνει single για όλη την ενήλικη ζωή του. Ναι, σωστά διάβασες. Πριν πανικοβληθείς όμως, ας δούμε τα δεδομένα.

H συγκεκριμένη έρευνα προέρχεται από το Pew Research Center στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρόλο που δημοσιεύτηκε το 2021, έχει επανακυκλοφορήσει τις τελευταίες εβδομάδες για να μάς υπενθυμίσει ότι θα είμαστε ηλικιωμένοι και ελεύθεροι για το υπόλοιπο της ζωής μας (οκ, το ένα τέταρτο από εμάς θα είναι).

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή και την ανάλυση του πληθυσμού των ΗΠΑ το 38% των ενηλίκων ηλικίας 25 έως 54 ετών ήταν χωρίς σύντροφο (δηλαδή, ούτε παντρεμένοι ούτε είχαν κάποιον σύντροφο), ενώ οι γυναίκες άνω των 65 ετών ήταν πιο πιθανό να μην έχουν σύντροφο σε ποσοστό 49%.

Όμως, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν αρκετά ισχυρά, η Georgia Grace, πιστοποιημένη θεραπεύτρια με ειδικότητα στις σχέσεις, λέει ότι τέτοιου είδους έρευνες μπορεί απλά να προσπαθούν να μάς κάνουν να πανικοβληθούμε επίτηδες.

«Αν το ήθελε, θα το έκανε»: Γιατί αυτή είναι η χειρότερη συμβουλή για μια σχέση;

«Αυτή η έρευνα είναι ανησυχητική», λέει η Grace, προσθέτοντας ότι η μελέτη έγινε πριν από μερικά χρόνια. Συν τοις άλλοις, όμως η Grace λέει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να φαίνεται ελεύθερος για το υπόλοιπο της ζωής του σε μια μελέτη, αλλά μπορεί να μην συμβαίνει έτσι στην πραγματικότητα.

«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είχαν μακροχρόνιες σχέσεις. Μπορεί να έχουν χωρίσει. Μπορεί να χώρισαν. Αυτοί ή οι σύζυγοί τους μπορεί να έχουν πεθάνει», λέει. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι μόνοι για το υπόλοιπο της ζωής τους».

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα στατιστικά μπορεί να υποδεικνύουν μεγαλύτερη πιθανότητα «άγαμου» χρόνου είναι το ίδιο το γεγονός ότι ο γάμος είναι λιγότερο πιθανός τώρα.

Βλέπουμε μείωση του γάμου. Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να παντρευτούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ελεύθεροι. Μπορεί απλώς να σημαίνει ότι οι αξίες τους δεν ευθυγραμμίζονται με το γάμο, αλλά μπορεί να έχουν μακροχρόνιες σχέσεις. Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από ομάδες ανθρώπων που μένουν εκτός αυτής της έρευνας.

pexels-vera-arsic-304265-984923.jpg

Ωστόσο, η Grace εξακολουθεί να λέει ότι υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προσεγγίζουν τα ραντεβού και τις μακροχρόνιες σχέσεις, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αγαμίας.

Η ειδικός σπεύδει να επισημάνει ότι μελέτες όπως αυτές μπορεί να είναι υπερβολικά διογκωμένες λόγω αλλαγής των συνθηκών, των τρόπων ζωής και της κουλτούρας. Για παράδειγμα, ενώ οι γονείς ή οι παππούδες μας έμεναν παντρεμένοι για όλη τους τη ζωή, οι άνθρωποι δεν το κάνουν πλέον αυτό και αντ' αυτού θα εγκαταλείψουν μια σχέση εάν δεν τους εξυπηρετεί πλέον.

Επιπλέον, οι γυναίκες δεν χρειάζονται έναν καλό γάμο πια, αφού εργάζονται και μπορούν να είναι ανεξαρτητες.

Η Grace επισημαίνει επίσης μερικούς άλλους βασικούς παράγοντες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προσεγγίζουν τις σχέσεις και ίσως διογκώνουν τους αριθμούς σε μελέτες όπως αυτές.

«Οι άνθρωποι είναι λιγότερο θρησκευόμενοι. Δεν θέλουν να παντρευτούν. Εξετάζουν και αμφισβητούν πώς πιστεύουν ότι είναι μια υγιής και ικανοποιητική σχέση. Οι άνθρωποι ζουν επίσης σε όλο τον κόσμο τώρα, επομένως μπορεί να είναι σε μια συντροφική σχέση αλλά να ζουν σε μια διαφορετική πολιτεία».

Ένας άλλος λόγος για την αλλαγή στις συνήθειες της σχέσης είναι ότι έχουμε επαναπροσδιορίσει τι είναι «επιτυχία» και έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται να είσαι σε μια σχέση για να είσαι επιτυχημένος (και ναι, μπορείς να είσαι πιο ευτυχισμένος μόνος σου).

pexels-edwardeyer-4394970-(1).jpg

Τι σημαίνει αν οι άνθρωποι επιλέγουν να είναι single τελικά;

Η Grace λέει ότι όσοι μένουν ελεύθεροι για μια ζωή μπορούν να περιμένουν περισσότερες οικονομικές προκλήσεις σε σχέση με όσους έχουν σύντροφο.

«Αν ζεις με κάποιον, μοιράζεσαι το ενοίκιο και μοιράζεσαι τα έξοδα».

Επιπλέον, το να είμαστε ελεύθεροι για μια ζωή μπορεί να έχει πιο επιζήμιες επιπτώσεις στην κοινωνική μας ζωή και στην ικανότητά μας να αναπτύσσουμε σχέσεις με τους ανθρώπους.

Πάνω από όλα, ωστόσο η θεραπεύτρια Georgia Grace προτρέπει να μην παίρνουμε 100% στα σοβαρά τέτοιου είδους έρευνες που λένε ότι θα μείνουμε single για μια ζωή. Γιατί το να είσαι μόνος σου μετά τα 50 δεν σημαίνει πως πριν δεν είχες κάποιον σύντροφο ή το αντίστροφο, ότι δεν θα βρεις μετά την ηλικία αυτή.