Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η ντροπή που νιώθεις επειδή είσαι η μόνη single στην παρέα σου;

Γεωργία Βλαχοπούλου
Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η ντροπή που νιώθεις επειδή είσαι η μόνη single στην παρέα σου;
https://gr.pinterest.com/pin/4714774600716512/

Κάτι το καλοκαίρι στο χωριό, κάτι οι γάμοι των συμμαθητών σου που είναι σωρό, σου θύμισαν πως είσαι η μόνη single στον περίγυρό σου. Ε και;

Αχ αθάνατο ελληνικό καλοκαιράκι! Μπορεί να φτάνεις στο τέλος σου αλλά και πάλι μάς χάρισες μεγάλες στιγμές δόξας.

Όχι, όχι δεν αναφέρομαι στα μακροβούτια και στα ατελείωτα παγωτά που φάγαμε, αλλά στο βλέμμα της θείας σου στο χωριό που μόλις άκουσε πως οδεύεις στα πρώτα -άντα (ή τα έχεις περάσει κιόλας) και είσαι, όχι απλά ανύπαντρη, αλλά και χωρίς κάποιον σύντροφο - single πώς το λέμε! - ήταν σαν να περνάει όλη η ζωή μπροστά από τα μάτια της.

6 λόγοι που τα περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν τον Αύγουστο

Η θεία μπορεί να μην ήταν η θεία ακριβώς, αλλά ο μπαμπάς σου ή η μαμά σου - κατάλαβες το concept - που βλέποντας τις αναρτήσεις των συμμαθητών σου από τους γάμους τους, άρχισαν να αναρωτιούνται εσύ πότε θα βρεις κάποιον, πότε θα παντρευτείς και φυσικά πότε θα αποκτήσουν εγγονάκι.

Η αλήθεια είναι πως ειναι αγχωτικό και ίσως σε κάνει να αισθάνεσαι η «περίεργη» (ή αντίστοιχα ο «περίεργος») της παρέας, όταν βλέπεις πως όλοι οι γνωστοί σου είναι στη φάση που έχουν σταθερή σχέση με κάποιον, οδεύουν προς γάμο ή παντρεύτηκαν ήδη. Άραγε εσύ γιατί έχεις μείνει πίσω;

Εδώ θα σε επαναφέρω στην πραγματικότητα θυμίζοντάς σου πως το να ερωτευτείς κάποιον δεν έχει ημερομηνία ή συγκεκριμένα χρονικά όρια που θα πρέπει να συμβεί. Δεν είναι πτυχίο η αγάπη που πρέπει να πάρεις στα ν+2 χρόνια αλλά κάτι τυχαίο και φυσικά πολύ όμορφο, όταν συμβεί αληθινά.

Heart.jpg

Γι' αυτό και δεν θα έπρεπε να αισθάνεσαι ντροπή ή να πέφτει η αυτοπεποίθησή σου κάθε φορά που βρίσκεσαι με φίλους που έχουν μαζί τα ζευγάρια τους. Ούτε επειδή είσαι single θα πρέπει να αλλάξεις παρέες.

Υπάρχουν 6 tips που θα σε βοηθήσουν να επιβιώσεις ως η μόνη single, χωρίς να χρειαστεί να τραγουδήσεις το γνωστό «Γιατί δεν τους αντέχω, ζευγαρομένους κι εγώ να μην έχω» της Χαρούλας Αλεξίου.

6 tips για να επιβιώσεις αν είσαι η single της παρέας

1. Βγες από τον μικρόκοσμό σου και δες ότι δεν είσαι η μόνη

«Ο μικρός κύκλος των φίλων σου δεν αντιπροσωπεύει αυτό που είναι "φυσιολογικό"», λέει η Jenny Taitz, κλινική ψυχολόγος με έδρα το Los Angeles και συγγραφέας του "How to Be Single and Happy: Science-Based Strategies for Keeping Your Sanity".

Πραγματικά μπορεί ανάμεσα στα ζευγάρια των φίλων σου, των συμμαθητών σου, των συγγενών σου να φαίνεται περίεργο που είσαι η μόνη single, ωστόσο αν κοιτάξεις και πιο πέρα θα δεις ότι δεν είσαι η μόνη στον πλανήτη που δεν έχει σύντροφο. Για ποιον λόγο άλλωστε, οι online εφαρμογές γνωριμιών έχουν τόση άνθιση; Οπότε χαλάρωσε και μη συγκρίνεις τη δική σου προσωπική ζωή με των άλλων.

2. Εκμεταλλεύσου σου τα προνόμια του να είσαι single

Σαφώς ένας έρωτας είναι αυτός που θα θέλαμε να μας «χτυπήσει την πόρτα». Οι άνθρωποι είμαστε άλλωστε, συντροφικά όντα.

Όμως, μέχρι να γίνει αυτό δεν είναι και τόσο κακό το να είσαι single. Σκέψου πόσο χρόνο έχεις για τον εαυτό σου, πόση ευελιξία να κάνεις αυτό που αρέσει μόνο σε σένα, από το να παραγγείλεις το αγαπημένο σου φαγητό μέχρι το να πας ένα ταξίδι στο εξωτερικό με τις φίλες σου. Παράλληλα, μπορείς να φλερτάρεις πιο εύκολα ανακαλύπτοντας τελικά τι είναι αυτό που ψάχνεις στην προσωπική σου ζωή.

3. Μην είσαι η φίλη που απλά «κρατάει» το φανάρι

Το να είσαι η μόνη single της παρέας σημαίνει πως σίγουρα κάποια στιγμή θα βρεθείς σε κοινή έξοδο με τις φίλες και τα αγόρια τους. Αυτό δεν είναι άλλωστε, κακό. Παρ' όλα αυτά, μην κάθεσαι σε μια γωνιά πίνοντας το κρασί σου, ενώ τα ζευγάρια «ζουζουνίζουν» δίπλα σου και σε κάνουν να νιώθεις άβολα.

Δημιούργησε τις συνθήκες για να περάσετε όλοι καλά. Για παράδειγμα, μην πας με τα ζευγάρια των φίλων σου μόνο για φαγητό ή ποτό. Πρότεινέ τους μια βραδιά με επιτραπέζια ή να κάνετε κάποια δραστηριότητα, όπως πεζοπορία.

«Αν το ήθελε, θα το έκανε»: Γιατί αυτή είναι η χειρότερη συμβουλή για μια σχέση;

sxeseis_main.jpeg

4. Ετοίμασε ένα σχέδιο δράσης για κάθε γιορτή που σου θυμίζει ότι είσαι single

Υπάρχουν κάποιες ειδικές περιστάσεις που αν είσαι single θα στο «χτυπήσουν» λίγο παραπάνω βάζοντάς σε σε σκέψεις. Για παράδειγμα, στις 14 Φλεβάρη είναι η γιορτή των ερωτευμένων και όλα γύρω σου είναι στολισμένα με καρδιές και προτάσεις δώρων για το άλλο σου μισό.

Αυτό που μπορείς να κάνεις για να μην είναι τόσο επίπονη συναισθηματικά αυτή η μέρα είναι να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου (πχ. σπα) ή γίνεις εσύ η οικοδέσποινα του πάρτι για τον Άγιο Βαλεντίνο στο οποίο θα έρθουν καλεσμένοι οι φίλοι σου. Άρα με κάποιον τρόπο θα έχεις συμμετάσχει κι εσύ σε αυτήν την ημέρα.

Το ίδιο συμβαίνει αν είσαι καλεσμένη και σε κάποιον γάμο. Οπότε φρόντισε να έχεις μαζί σου μια φίλη για plus one, ώστε να μην αισθάνεσαι μοναξιά στο τραπέζι που ακολουθεί.

5. Απόφυγε με έξυπνο τρόπο τις αδιάκριτες ερωτήσεις για την προσωπική σου ζωή

Ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα της single ζωής είναι οι ερωτήσεις που δέχεσαι για την ερωτική σου ζωή και το αν υπάρχει ή όχι.

Aν έχεις κουραστεί ή δεν θες να απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήσεις ο Dr. Miller συνιστά να στρέψεις ήπια τη συζήτηση σε άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής σου που δεν έχουν καμία σχέση με το ποιον (δεν) βλέπεις.

Για παράδειγμα, θα μπορούσες να απαντήσεις ως εξής: «Όχι, δεν βγαίνω ραντεβού αυτή τη στιγμή, αλλά μόλις έκανα αίτηση για αυτή τη νέα δουλειά και νιώθω πολύ καλά για το πώς πήγε».

Αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τα επιτεύγματα και τα ενδιαφέροντά σου, υπενθυμίζεις διακριτικά στους φίλους σου (και στον εαυτό σου) ότι η αξία σου δεν συνδέεται με το αν έχεις σύντροφο.

6. Να είσαι ειλικρινής με το αν νιώθεις ότι θες λίγο τον χρόνο σου

Ναι όσο κι αν αγαπάς τις φίλες σου μπορεί το να ακούς συνέχεια για τα αγόρια τους ή να βγαίνετε όλοι μαζί να σε εξουθενώνει.

Δεν είναι δίκαιο βέβαια, να περιμένουμε να μην μιλήσουν, να δουν ή να αγγίξουν ποτέ τους συντρόφους τους μόνο και μόνο επειδή εσύ δεν έχεις. Ωστόσο, είναι απολύτως εντάξει - ενθαρρύνεται, ακόμη - το να βάζεις όρια με σεβασμό όταν η συμπεριφορά τους σας κάνει να νιώθεις άβολα.

Εάν στις ομαδικές συνομιλίες που έχεις διαβάζεις μόνο για το τι έκανε συνεχώς το ένα και το άλλο αγόρι της κολλητής σου κι εσύ νιώθεις να μένεις «εκτός», μπορείς με ήρεμο τρόπο να το αναφέρεις, λέγοντάς τους: «Είμαι πολύ χαρούμενη για σένα, αλλά έχω καεί από τη συζήτηση για τα αγόρια αυτές τις μέρες. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κάτι άλλο;».