Ξέρουμε ότι πονάει: Πότε το «αρκετά» γίνεται αρκετά σε μια σχέση που δεν σου κάνει καλό;
Μείνει μακριά από τους τοξικούς ανθρώπους.
Οι σχέσεις είναι σαν το γυαλί. Μερικές φορές είναι καλύτερα να το αφήσεις σπασμένο, από το να κοπείς στην προσπάθεια να ενώσεις και πάλι τα κομμάτια. Δεν ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος για αυτή τη φράση, αλλά δεν θα μπορούσαμε να περιγράψουμε με καλύτερο τρόπο τον λόγο για τον οποίο πρέπει να κάνεις πίσω από μια σχέση που σε πληγώνει ξανά και ξανά.
Κάποιες φορές μερικοί άνθρωποι έρχονται στη ζωή μας, τους ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα και χωρίς δίχτυ ασφαλείας συνειδητά τους αφήνουμε να μας πληγώσουν... και εκείνοι το κάνουν κατ' επανάληψη. Γιατί το κάνουν; Για δύο λόγους. Γιατί εκείνοι δεν ενδιαφέρονται πως θα νιώσεις εσύ και γιατί ΕΣΥ τον επέτρεψες. Χρειάζεται να βάλεις όση δύναμη διαθέτεις για να συνειδητοποιήσεις πως αν δέχεσαι τοξικές συμπεριφορές από άλλους, θα καταλήξεις μία γυναίκα χωρίς δύναμη, χωρίς σεβασμό για σένα και εξαρτημένη σε εκείνον.
Πώς λοιπόν θα ξέρεις πότε πρέπει να φύγεις από κοντά του; Πότε θα ξέρεις ότι δεν είσαι εσύ η παράλογη, αλλά απλά αρχίζεις και βλέπεις τα πράγματα όπως ακριβώς είναι; Σε κάθε ερώτηση που έχεις για την προσωπική σου ζωή υπάρχει ΠΑΝΤΑ μία απλή απάντηση που "κουμπώνει" εξαιρετικά σε κάθε περίσταση... Οι πράξεις του μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια του. Οι λέξεις μπορεί να σε ξεγελάσουν. Εμπιστεύσου μόνο τις πράξεις. Εκεί βρίσκεται η αλήθεια του.
Αν βρίσκεσαι στο σημείο που δεν ξέρεις αν πρέπει να φύγεις ή να δώσεις και άλλες ευκαιρίες θα ήταν προτιμότερο να ρωτήσεις τον εαυτό σου τρεις απλές ερωτήσεις που καταλήγουν στο πότε το "αρκετά" είναι αρκετά.
Οι πράξεις του συχνά έρχονται σε αντίθεση με τα λόγια του;
Όλοι μπορεί να αναιρέσουμε τον εαυτό μας. Είμαστε άνθρωποι που κάνουμε λάθη και αυτό δεν αλλάζει. Όμως η επανάληψη είναι αυτό το κάτι που κάνει τη διαφορά. Αν βρίσκεσαι με κάποιον που ποτέ δεν κάνει καμία προσπάθεια για σένα, αλλά εσύ συνεχίζεις να πιστεύεις ότι είναι καλό παιδί που περνάει μια δύσκολη φάση και νομίζεις πως αν μείνεις και άλλο θα τον κάνεις να αλλάξει δηλαδή να σταματήσει να σε πληγώνει. Εικασίες που πέφτουν στο κενό.
Αναπάντητα τηλεφωνήματα, ραντεβού που δεν ήταν τυπικός, πολλές συζητήσεις, που στην ουσία δεν άκουγε καν τι του έλεγες. Οι πράξεις του επανειλημμένως σου φώναζαν ότι δεν είναι ο τύπος της σχέσης που θέλεις. Δεν σημαίνει ότι ήθελε να σε πληγώσει ή ακόμα ότι είναι κακό παιδί. Σημαίνει, όμως, και μην έχεις αμφιβολία ότι δεν ήταν διαθέσιμος ή δεν τον ενδιέφερε να είναι εκεί για σένα με τον τρόπο που εσύ τον χρειαζόσουν. Ή στην πιο κυνική του εξήγηση... απλά δεν τον ένοιαζε αν πληγωθείς ή όχι.
Αναγκάζεσαι να τον δικαιολογείς για τις πράξεις του στον περίγυρό σου;
Αν βρίσκεις τον εαυτό σου συχνά στη θέση να τον υπερασπίζεις τότε υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη απαράδεκτη συμπεριφορά που εσύ προσπαθείς να μην δεις. Πρέπει να αποδεχτείς, όμως, ότι οι πράξεις του προς τα σένα είναι κακές ανεξάρτητα από το αν έχει προσωπικά προβλήματα ή αν ο χαρακτήρας του είναι έτσι. Μόλις σταματήσεις να τον δικαιολογείς και κάνεις ένα βήμα πίσω με όσο λιγότερο συναίσθημα μπορείς θα καταλάβεις πως είναι το ερωτικό σου ενδιαφέρον είναι αυτός ακριβώς που οι φίλοι σου περιγράφουν. Εγωιστής; Αδιάφορος; Αγενής; Είναι καλό στη ζωή μας να είμαστε συμπονετικοί προς τους ανθρώπους, αλλά πάνω από όλα πρέπει να βρεις τον τρόπο να φροντίσεις τον εαυτό σου και όχι να τον αφήνεις έρμαιο στις συμπεριφορές των άλλων που σου κάνουν μονάχα κακό.
Φέρνει τα πάνω κάτω για να σου αποδείξει πως οι πράξεις του είναι αποτέλεσμα δικών σου λαθών;
Είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσουμε μία συνεχιζόμενη λανθασμένη συμπεριφορά όταν ο άλλος μας πείθει πως εμείς είμαστε υπεύθυνες για αυτή. Όταν κάποιος σε νοιάζεται, δεν χρησιμοποιεί τα δικά σου λάθη ή τις δικές σου ατέλειες για να σε εκμεταλλευτεί συναισθηματικά. Όσο αποκτάς εμπειρίες τόσο θα σου γίνει ξεκάθαρο πως οι άνθρωποι που σε σεβάστηκαν σε βοήθησαν να ωριμάσεις και όχι να αφήσουν τις αδυναμίες σου να γίνουν δικαιολογία για να σε κρατούν εξαρτημένη.
Το "αρκετά" είναι αρκετά και πρέπει να γίνει αρκετά όταν νιώθεις πλέον έντονα πως τίποτα από αυτά που κάνεις δεν έχουν αξία για εκείνον και δεν καταλήγουν σε μια υγιή σχέση. Όταν συγχωρείς τις συμπεριφορές του το κάνεις γιατί εσύ νιώθεις πως δεν αξίζεις και με τη δική σου συναίνεση έφερες τον εαυτό σου σε καταστάσεις που σε πόνεσαν. Είναι δύσκολο να δούμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι όταν έχουμε επενδύσει συναισθηματικά.
Η ερώτηση που γεννιέται σε τέτοιες καταστάσεις και καλείσαι επιτακτικά να απαντήσεις είναι: Μπορείς να φερθείς στον εαυτό σου με αγάπη και να κάνεις πίσω από κάποιον δεν σου κάνει καλό; Η αναμέτρηση είναι με τον ίδιο σου τον εαυτό και ΟΧΙ με εκείνον.
Διαβάστε ακόμη:
Καλοκαιρινός χωρισμός; 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να τον ξεπεράσεις