6 λάθη που κάνεις στη διακόσμηση του σπιτιού σου και μοιάζει σχεδόν πάντα ακατάστατο

Γεωργία Βλαχοπούλου
6 λάθη που κάνεις στη διακόσμηση του σπιτιού σου και μοιάζει σχεδόν πάντα ακατάστατο

Ίσως δεν φταίει ότι δεν έχεις χρόνο για να συμμαζέψεις αλλά το ότι η διακόσμηση του σπιτιού σου δεν «βοηθάει» στο συμμάζεμα.

Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε κανείς είναι να μπαίνει σε ένα ακατάσταστο σπίτι γυρνώντας από μια κουραστική μέρα. Και πραγματικά μένοντας μόνη κατάλαβα πως θέλει κόπο, χρόνο και υπομονή για να διατηρείται ένα σπίτι καθαρό, όταν «τρέχουν» ένα σωρό άλλα πράγματα κάθε μέρα.

Και σκέφτηκα, δεν μπορεί θα υπάρχει ένας τρόπος για να διατηρείται πιο εύκολα το σπίτι συμμαζεμένο ή τουλάχιστον ένας τρόπος για να μοιάζει πιο οργανωμένο. Και κάπου εκεί διάβασα για τα 6 λάθη που κάνουμε στη διακόσμηση και δεν βοηθούν καθόλου στο να φαίνεται το σπίτι μας καθαρό και περιποιημένο.

Και θα τα μοιραστώ μαζί σου. Thank me later!

6 λάθη που κάνεις στη διακόσμηση και το σπίτι σου μοιάζει ακατάστατο

1. Τα ανοιχτά γεμάτα ράφια ή βιβλιοθήκες

Τα ανοιχτά ράφια ή οι βιβλιοθήκες είναι ένα εξαιρετικό μέρος για την αποθήκευση βιβλίων και για να βάζεις διάφορα συλλεκτικά αντικείμενα ή έργα τέχνης και θα έλεγε κανείς πως είναι ένα έπιπλο που κάθε ένας έχει απαραίτητα στο σπίτι του.

Ωστόσο, αυτός ο τύπος αποθήκευσης λειτουργεί καλύτερα όταν τα ράφια δεν είναι γεμάτα.

Όταν σχεδιάζεις μια βιβλιοθήκη ή ενσωματωμένα ράφια, μην γεμίζεις κάθε εκατοστό του χώρου με βιβλία και αξεσουάρ. Αντίθετα, επεξεργάσου τη διάταξη για να αφήσεις λίγο ελεύθερο χώρο μεταξύ των στοιχείων.

Επίσης, τα ανοιχτά ράφια δεν είναι το καλύτερο μέρος για ηλεκτρονικά είδη και καλώδια—όλα αυτά τα μαύρα κουτιά και τα καλώδια θα μειώσουν τα αξεσουάρ που θες να βάλεις. Εάν χρειάζεται να αποθηκεύσεις παιχνίδια, ταινίες, παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο με πολλά μικρότερα εξαρτήματα, κρύψτε τα σε ταιριαστά καλάθια ή κουτιά που ταιριάζουν στο ράφι.

Extra tip: Όταν διαμορφώνεις τα ράφια, τακτοποίησε τα μεγαλύτερα, πιο σκούρα αντικείμενα σε ζιγκ-ζαγκ μοτίβο από ράφι σε ράφι, προκειμένου να κατανεμηθεί το οπτικό βάρος ομοιόμορφα σε όλα τα ράφια. Για παράδειγμα, κατέβασε κάτι οπτικά βαρύ στην κάτω δεξιά γωνία, στην αριστερή πλευρά του μεσαίου ραφιού και στην άκρα δεξιά γωνία του επάνω ραφιού. Συμπληρώστε τα ανοιχτά σημεία με μικρότερα και οπτικά ελαφρύτερα αντικείμενα.

2. Η χρήση πάρα πολλών χρωμάτων

Η διακόσμηση με πολλά διαφορετικά χρώματα —ειδικά σε μεγάλες επιφάνειες όπως είναι οι τοίχοι και τα έπιπλα— μπορεί να κάνει ένα σπίτι να φαίνεται ακατάστατο.

Αντίθετα, επιμείνεις σε μία ή δύο αποχρώσεις σε συνδυασμό με ουδέτερα χρώματα δίνεις στο σπίτι σου μια συνεκτική, χαλαρή εμφάνιση.

1728657836975-108625980-living-room-8501757_1280.jpg

Extra tip: Οι επαγγελματίες της διακόσμησης ορκίζονται στην ιδέα ότι κάθε δωμάτιο χρειάζεται λίγο μαύρο. Τραβάει το μάτι, του δίνει ένα μέρος για ξεκούραση και κάνει το δωμάτιο να φαίνεται οπτικά πιο καθαρό. Δοκίμασε λοιπόν, να βάλεις μαύρο στον χώρο σου είτε αυτό θα είναι το χρώμα στον σκελετό μιας καρέκλας, ενός βοηθητικού τραπεζιού, σε κορνίζες, σε ένα φωτιστικό ή ακόμα και σε κάποιο έπιπλο, όπως ο καναπές.

3. Προσθέτεις πάρα πολλά μαξιλάρια

Για να αποφύγεις μια τυχαία και ακατάστατη εμφάνιση περιορίζοντας επίσης, τον αριθμό των μαξιλαριών που έχεις στον καναπέ σου ή το κρεβάτι.

Μπορεί ένα σαλόνι να περιλαμβάνει αρκετά σχέδια και χρώματα, αλλά εξακολουθεί να φαίνεται τακτοποιημένο, εν μέρει επειδή ο καναπές δεν είναι γεμάτος με σωρούς από διακοσμητικά μαξιλάρια και αυτά που υπάρχουν δένουν τέλεια με τον χώρο ή έχουν πιο minimal αποχρώσεις και σχέδια - όχι κάτι τρανταχτό.

Συνήθως, δύο ή τρία μαξιλάρια σε κάθε άκρη του καναπέ είναι αρκετά για να φέρουν χρώμα και μοτίβο που δίνουν οπτικό ενδιαφέρον χωρίς να κατακλύζουν.

Για μια πιο ήσυχη οπτική προσέγγιση, διάλεξε μαξιλάρια και ριχτάρι σε ουδέτερα ή/και συμπαγή χρώματα που έχουν ενδιαφέρουσα υφή.

4. Σπρώχνεις τα έπιπλα στους τοίχους

Η τοποθέτηση των επίπλων σου στους τοίχους μπορεί να κάνει ένα δωμάτιο να φαίνεται ακατάστατο.

Όλες αυτές οι μεγάλες σιλουέτες στους τοίχους μπορεί να τραβήξει υπερβολικά την προσοχή σε κάθε μεμονωμένο κομμάτι, όταν αυτό που πραγματικά θες είναι να ενωθούν οπτικά σε μια αρμονική ομαδοποίηση.

Η λύση; Δοκίμασε να τραβήξεις τα έπιπλα μακριά από τους τοίχους και προς το κέντρο του δωματίου.

Αυτή η ομαδοποίηση τεσσάρων καρεκλών γύρω από ένα τραπεζάκι του καφέ δημιουργεί έναν ωραίο χώρο συνομιλίας. Το γεγονός ότι οι καρέκλες και οι τοίχοι έχουν το ίδιο χρώμα βοηθά το δωμάτιο να φαίνεται καθαρό και τακτοποιημένο.

Εάν το χαλί σας δεν είναι αρκετά μεγάλο ώστε τα έπιπλα να χωρούν εξ ολοκλήρου πάνω του, φρόντισε τουλάχιστον τα μπροστινά πόδια όλων των επίπλων να εφαρμόζουν στο χαλί.

living-room-3498915_1280.jpg

5. Έχεις πάρα πολλά αξεσουάρ

Πάρα πολλές διακοσμητικές πινελιές στην επιφάνεια ενός τραπεζιού θα κάνουν ένα δωμάτιο να φαίνεται ακατάστατο.

Αντίθετα, δοκίμασε να ομαδοποιήσεις μικρότερα αντικείμενα σε ένα δίσκο. Φρόντισε να διαφοροποιήσεις το μέγεθος και την κλίμακα των αντικειμένων και να μην γεμίζεις το δίσκο.

Πάντα να υπάρχουν μονοί αιθμοί πραγμάτων μαζί — τρία ή πέντε στοιχεία αντί για δύο ή τέσσερα.

Μια άλλη ιδέα: Βάλε μικρά αντικείμενα σε μια στοίβα δύο ή τριών βιβλίων για να φαίνεται σκόπιμη. Διάλεξε τα αξεσουάρ σου μέχρι να εμφανίσεις μόνο αντικείμενα που πραγματικά αγαπάς ή/και που είναι λειτουργικά και αποθήκευσε τα υπόλοιπα σε ένα μέρος που θα σε εξυπηρετεί έτσι ώστε όταν θελήσεις να ανανεώσεις αυτές τις διακοσμητικές πινελιές να το κάνεις εύκολα.

https://www.instagram.com/p/CLfz6jUHQo_/

6. Κρεμάς κάδρα τυχαία

Η τέχνη τοίχων ή/και οι φωτογραφίες που είναι κρεμασμένες με τυχαίο τρόπο σε έναν τοίχο μπορεί να φαίνονται χαοτικές και συντριπτικές. Τα καλά νέα είναι ότι το πρόβλημα διορθώνεται εύκολα δημιουργώντας έναν τοίχο γκαλερί.

Πρώτα, πάρε όλα τα κάδρα που ταιριάζουν στο μέγεθος και βάλτα όσο πιο κοντά γίνεται, καθώς η επανάληψη θα κάνει τον χώρο να φαίνεται πιο οργανωμένος.

Στη συνέχεια, κρέμασε ξανά τα κομμάτια έτσι ώστε μαζί να κάνουν ένα απλό, περιεκτικό σχήμα, όπως ένα τετράγωνο πάνω από το κρεβάτι.

pexels-kseniachernaya-3952028.jpg
DPG Network