Βαριέσαι να μαγειρεύεις μόνο για ένα άτομο; 5 ιδέες για να τα βγάλεις πέρα στην κουζίνα

 Άρτεμις Σκούφου
Βαριέσαι να μαγειρεύεις μόνο για ένα άτομο; 5 ιδέες για να τα βγάλεις πέρα στην κουζίνα
Unsplash

Το μαγείρεμα για ένα άτομο είναι κουραστικό, βαρετό και καθόλου οικονομικό. Κι όμως, το να μαγειρεύεις για τον εαυτό σου μπορεί να γίνει μια εμπειρία αυτοφροντίδας. Γιατί να μην πάρεις εσύ το πάνω χέρι στην κουζίνα; 

Το να μαγειρεύεις μόνο για ένα άτομο μπορεί να είναι από βαρετό μέχρι δαπανηρό, ειδικά αν δεν τρελαίνεσαι για τη μαγειρική. Συχνά πέφτεις στην παγίδα ότι το delivery είναι η εύκολη λύση, το ίδιο και τα κατεψυγμένα γεύματα, αν και ξέρεις πως αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

Αν και είναι δύσκολο να αποφύγεις την εύκολη λύση, όταν ο χρόνος είναι λίγος ή τα κίνητρά σου χαμηλά, το μαγείρεμα για ένα άτομο - για τον εαυτό σου - μπορεί να αποδειχθεί απελευθερωτικό. Γιατί;

Σου δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσεις, να επιβραδύνεις για λίγο την καθημερινότητά σου και να γίνεις δημιουργική. Η διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος της μπορεί να σου προσφέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης που κάνει την προσπάθεια να αξίζει τον κόπο. Κατά βάση, το μαγείρεμα για κάποιον είναι μια εμπειρία αυτοφροντίδας, και παρέχει τροφή και ανακούφιση που είναι δύσκολο να βρεθούν σε μια εφαρμογή delivery.

Πώς θα κάνεις, όμως, το μαγείρεμα για ένα άτομο ευχάριστο και όχι δαπανηρό;

Εσύ μαγειρεύεις ή είσαι καμία... άσχετη; Μερικές σκέψεις για μια παρεξηγημένη τέχνη/υποχρέωση

Προγραμματισμός είναι η λέξη κλειδί

Το πρώτο βήμα - και ίσως το χειρότερο - είναι να προγραμματίσεις εκ των προτέρων. Βρες με την ησυχία σου εκείνες τις πολλές, πολλές συνταγές που έχεις αποθηκεύσει στα social media και αποφάσισε τι είναι αυτό που θες να φτιάξεις. Ό,τι κι αν είναι, σημείωσε τα συστατικά που χρειάζεται να αγοράσεις. Από εκεί και πέρα, σκέψου ποια υλικά θα μπορούσες να τα χρησιμοποιήσεις και σε άλλα γεύματα.

Επίσης, μην ξεχνάς πως όταν επιλέγεις μια συνταγή, είναι καλό να έχεις κατά νου ποια υλικά υπάρχουν ήδη στο ντουλάπι.

Ο προγραμματισμός θα σε βοηθήσει, ακόμα, ώστε να μην περισσεύει άσκοπα φαγητό και το πετάς στα σκουπίδια.

Βασικά υλικά για την κουζίνα

Όταν εφοδιάζεις την κουζίνα σου, σκέψου λιγότερο τι γεύματα θα φτιάξεις και περισσότερο τι θα έκανε τη ζωή σου ευκολότερη. Για παράδειγμα, το ντουλάπι μου έχει πάντα ζυμαρικά, ρύζι και φακές όλο και κάπου θα χρειαστούν κάποια στιγμή.

Ανάλογα με τα γούστα σου, λοιπόν, εφοδιάσου με τα υλικά που σίγουρα θα χρειαστείς μια μέρα. Μην αγχωθείς. Δε χρειάζεται να το κάνεις από τη μια στιγμή στην άλλη.

1728478539953-517366703-mageiriki.jpg

Δοκίμασε νέα πράγματα

Αν και μπορεί να είναι εύκολο να προτιμάς τα αγαπημένα σου γεύματα, ας είναι αυτή η στιγμή που θα ανακαλύψεις κάτι καινούργιο για τον εαυτό σου. Αν λατρεύεις τα μανιτάρια, αλλά το μόνο που ξέρεις να φτιάχνεις με αυτά είναι το ριζότο με μανιτάρια, μπες στη διαδικασία να ενσωματώσεις το τρόφιμο που τόσο αγαπάς σε νέες συνταγές που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ πριν.

Αυτό θα σε κάνει πιο δημιουργική και θα μετατρέψει το μαγείρεμα σε μια διασκεδαστική δραστηριότητα και όχι σε κάτι που γίνεται μόνο για λόγους ανάγκης. Το να δοκιμάζεις κάτι νέο μπορεί να είναι αρκετά απελευθερωτικό. Άλλωστε, μπορεί να ανακαλύψει κάτι πολύ νόστιμο.

Επένδυσε στην κουζίνα σου

Οι μικρές, «έξυπνες» συσκευές μπορούν να γίνουν ο καλύτερός σου φίλος και προσωπικά, έχω σωθεί χάρη σ' αυτές. Για παράδειγμα, οι φριτέζες αέρος δεν έγιναν μόδα χωρίς λόγο. Είναι ο τέλειος τρόπος για να φτιάξεις ένα καλό, υγιεινό γεύμα με ελάχιστη προσπάθεια για τον εαυτό σου. Το πιο σημαντικό, με τον γρήγορο χρόνο μαγειρέματος της φριτέζας αέρος, δεν θα χρειαστεί να περιμένεις πολύ για να απολαύσεις το γεύμα σου, καθιστώντας το ιδανικό για πολυάσχολες μέρες ή όταν απλά δεν έχεις όρεξη να ξοδέψεις πολύ χρόνο στην κουζίνα.

Προσπάθησε οι συσκευές σου να θέλουν το ελάχιστο δυνατό καθάρισμα, γιατί συνήθως αυτό είναι που βαριόμαστε να κάνουμε περισσότερο στη διαδικασία της μαγειρικής.

10 συνήθειες στο μαγείρεμα & την αποθήκευση τροφίμων που πρέπει να αποφεύγεις για την υγεία σου

Βρες τα καταστήματα που σε βολεύουν

Ένα από τα πιο κουραστικά που έχεις να κάνεις για να μαγειρέψεις είναι το να ψωνίσεις. Η πιο συχνή σου δικαιολογία; «Ποιος πάει τώρα σούπερ μάρκετ;»

Ε λοιπόν, η διαδικασία είναι απλή. Αν έχεις βρει ένα σούπερ μάρκετ και ένα κρεοπωλείο που σε βολεύει όλα είναι πολύ πιο εύκολα. Για παράδειγμα, μπορεί ένα κατάστημα να πουλάει τα τρόφιμα τεμαχισμένα, ακριβώς όπως τα θέλεις. Μόλις βρεις αυτό που ψάχνεις θα ενθουσιαστείς τόσο που θα θες να μαγειρέψεις. Ναι εντάξει, αυτό δε συμβαίνει κάθε μέρα, αλλά όσο ψάχνεις βρίσκεις.

Τέλος, σκέψου ότι για να τρως κάτι νόστιμο πρέπει να το κάνεις να είναι νόστιμο και το μυστικό σε κάθε συνταγή είναι η αγάπη γι' αυτό που κάνεις - ακόμα κι αν μαγειρεύεις μόνο για ένα άτομο.