Το «hack» με τη ντομάτα που τη διατηρεί φρέσκια για έως και 10 ημέρες- Το μόνο που θα χρειαστείς

Το «hack» με τη ντομάτα που τη διατηρεί φρέσκια για έως και 10 ημέρες- Το μόνο που θα χρειαστείς
Pexels

Οι ντομάτες είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, προσφέροντας γεύση και θρεπτικά συστατικά σε σαλάτες, σάλτσες και άλλα πιάτα. Όμως, το να διατηρηθούν φρέσκες και ζουμερές μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. 

Οι ντομάτες είναι ένα βασικό αγαθό στην κουζίνα για αμέτρητες συνταγές, γι' αυτό πολλοί άνθρωποι τείνουν να τις έχουν πάντα πρόχειρες ως μια γρήγορη προσθήκη σε κάθε συνταγή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τις διατηρούμε στις σωστές συνθήκες αν θέλουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους και να τις απολαμβάνουμε φρέσκες και νόστιμες για περισσότερο.

Ένας εύκολος τρόπος για να τις διατηρήσουμε φρέσκες για περισσότερο είναι να τις αναποδογυρίσουμε. Με αυτόν τον τρόπο, με το κοτσάνι προς τα κάτω, δημιουργείται ένα μικρό εμπόδιο ενάντια στο οξυγόνο, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη μούχλας και παράταση της ζωής της. Αλλά υπάρχει και κάτι έξτρα σε αυτή τη μέθοδο.

Σύμφωνα με το Serious Eats, η προσθήκη ενός ακόμη βήματος μπορεί να κάνει τις ντομάτες να διατηρηθούν περισσότερο από 10 ημέρες, αναφέρει η Express.
Η θεωρία είναι παρόμοια με την αποθήκευση των ντοματών ανάποδα, με στόχο τη δημιουργία ενός φραγμού ενάντια στα βακτήρια και τη μούχλα.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε ένα μικρό κομμάτι οποιασδήποτε αυτοκόλλητης ταινίας έχουμε στο σπίτι πάνω στο σημείο του κοτσανιού και να το αφήσουμε στο σημείο μέχρι να είμαστε έτοιμοι να φάμε τη ντομάτα.

Το λάθος με το ελαιόλαδο βρίσκεται στο καπάκι και το κόλπο για οικονομία και σταθερή ροή είναι απλό

Ένας συντάκτης του Apartment Therapy δοκίμασε τη μέθοδο και παρατήρησε ότι η ντομάτα ήταν «ουσιαστικά η ίδια» όπως όταν την είχε αγοράσει 10 μέρες πριν.

Έξτρα tips αποθήκευσης:

  • Μην τις βάζεις στο ψυγείο: Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου αλλοιώνουν τη γεύση και την υφή της ντομάτας. Αντ' αυτού, αποθήκευσε τις σε δροσερό και σκιερό μέρος, όπως ένα ντουλάπι ή ένα μπολ στον πάγκο της κουζίνας.
  • Κράτησέ τις μακριά από τον ήλιο: Το άμεσο ηλιακό φως επιταχύνει την ωρίμανση και μπορεί να προκαλέσει την αλλοίωση των ντοματών.
  • Απόφυγε την υγρασία: Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας. Φρόντισε να στεγνώνεις τις ντομάτες πριν τις αποθηκεύσεις και να τις τοποθετείς σε ένα καλά αεριζόμενο μέρος.

Επιλογή και Ωρίμανση:

  • Επίλεξε ντομάτες με σφιχτή υφή: Οι πολύ μαλακές ντομάτες είναι πιθανό να είναι υπερώριμες.
  • Άφησέ τις να ωριμάσουν εκτός ψυγείου: Αν οι ντομάτες είναι ακόμα άγουρες, άφησέ τις να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείς να τις τοποθετήσεις σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο ή μια μπανάνα, καθώς αυτά τα φρούτα εκλύουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση.
pexels-monicore-1391487.jpg