Τι κάνεις αν έπεσε πολύ αλάτι στη σούπα και 6 ακόμη σωτήρια hacks στην κουζίνα
Από τη «διάσωση» υπερβολικά αλμυρής σούπας μέχρι το πώς να κρατήσεις τα μυρωδικά φρέσκα για περισσότερο χρόνο, αυτά τα σωτήρια hacks θα σου εξοικονομήσουν χρόνο, κόπο και ίσως λίγη από την ψυχραιμία σου.
Σου έχει τύχει ποτέ να ρίξεις κατά λάθος παραπάνω αλάτι στη σούπα σου ή να παλεύεις με τις φλούδες του σκόρδου ενώ βιάζεσαι να ετοιμάσεις το φαγητό; Αν ναι, δεν είσαι η μόνη. Η κουζίνα μπορεί να γίνει πεδίο... μαγειρικής μάχης, αλλά ευτυχώς υπάρχουν απλά και αποτελεσματικά κόλπα που μπορούν να σου λύσουν τα χέρια. Ιδού μερικές έξυπνες λύσεις που ίσως ευχόσουν να είχες μάθει νωρίτερα!
1. Πώς να κρυώσεις γρήγορα ένα μπουκάλι κρασί
Ήρθαν καλεσμένοι στο σπίτι εκτάκτως και δεν έχεις δροσερό κρασί; Υπάρχει τρόπος (δοκιμασμένος και σίγουρος) να σε βγάλει ασπροπρόσωπη σε λιγότερο από μισή ώρα. Ανακάτεψε πάγο, κρύο νερό και αλάτι σε έναν κουβά και βάλε το μπουκάλι του κρασιού μέσα. Το κρασί σου θα είναι έτοιμο και δροσερό για να το πιεις σε είκοσι λεπτά ή λιγότερο.
Εναλλακτικά, τύλιξε το μπουκάλι σου με μια βρεγμένη πετσέτα και βάλε το στην κατάψυξη για 15 λεπτά!
2. Πώς θα καθαρίσεις ευκολότερα το σκόρδο
Έχουμε δυο λύσεις για αυτό το «πρόβλημα». Η μία απαιτεί τη χρήση φούρνου μικροκυμμάτων. Απλώς κόψε την κορυφή και τον πάτο του σκόρδου και βάλ' το στον φούρνο μικροκυμάτων για 20-30 δευτερόλεπτα. Μετά το ζέσταμα, η εξωτερική φλούδα θα βγαίνει πολύ εύκολα. Πρόσεχε να μην το αφήσεις για πολλή ώρα — μπορεί να καεί ή να προκαλέσει κίνδυνο φωτιάς.
Εναλλακτικά, βάλε σκελίδες σκόρδου σε ένα βάζο με καπάκι ή ανάμεσα σε δύο μεταλλικά μπολ, ανακίνησέ τα δυνατά και voilà! Τέλεια καθαρισμένο σκόρδο χωρίς την ενοχλητική μυρωδιά στα νύχια σου.
Το κόλπο με το ρύζι στα μπουκάλια και 4 ακόμη κόλπα καθαριότητας που θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη
3. Πώς να διατηρήσεις για περισσότερο καιρό φρέσκα τα φρέσκα μυρωδικά
Τα φρέσκα μυρωδικά απογειώνουν πολλά πιάτα, αλλά είναι δύσκολο να διατηρηθούν φρέσκα για πολύ. Για να τα κρατήσεις φρέσκα, κόψε πρώτα τις άκρες από τα κοτσάνια και τοποθέτησέ τα σε ένα βάζο γεμάτο με φρέσκο νερό και βάλε τα στο ψυγείο. Για ακόμη μεγαλύτερη «ζωή» κάλυψε το βάζο με μια πλαστική σακούλα και στερέωσέ την με σπάγκο ή λαστιχάκι. Με αυτό το κόλπο, τα μυρωδικά μπορούν να μείνουν φρέσκα στο ψυγείο για έως και δύο εβδομάδες.
4. Πώς να διορθώσεις μια πολύ αλατισμένη σούπα
Έχεις παρακάνει το αλάτι σε μια μεγάλη ποσότητα σούπας και δεν θέλεις να την πετάξεις; Δοκίμασε πρώτα αυτό το κολπάκι. Πρόσθεσε φρέσκα μήλα και θα τη σώσεις. Το άμυλο και η γλυκύτητα στις φέτες μήλου μπορούν να απορροφήσουν μέρος του αλατιού και να εξισορροπήσουν τη γεύση. Κόψε ένα μήλο σε φέτες, βάλ’ το στην κατσαρόλα και άφησέ το να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Αν θέλεις, τύλιξε τις φέτες σε ένα πανάκι για να τις αφαιρέσεις εύκολα μετά.
8 λόγοι που το σπίτι σου δεν μυρίζει ωραία και τι να κάνεις με τις ενοχλητικές μυρωδιές
5. Πώς να κόψεις πολλά ντοματίνια μεμιάς
Χρειάζεσαι να κόψεις μια χούφτα ντοματίνια γρήγορα; Χρησιμοποίησε το κόλπο με δύο πιάτα. Βάλε τα ντοματίνια σε ένα πιάτο, κάλυψέ τα με ένα άλλο πιάτο και κράτησε σταθερό το πάνω πιάτο με το χέρι σου. Στη συνέχεια, κόψε οριζόντια τα ντοματίνια ανάμεσα στα δύο πιάτα και έχεις τα μισά ντοματίνια σου μεμιάς.
6. Πώς να «σώσεις» ένα παγωτό που λιώνει
Έχεις παγωτό για επιδόρπιο και φοβάσαι μήπως καταλήξει... σούπα; Για να το διατηρήσεις δροσερό για περισσότερο χρόνο, τύλιξέ το σε αεροπλαστ (buble wrap). Το κόλπο αυτό απομονώνει το παγωτό από τον ζεστό αέρα και καθυστερεί το λιώσιμο. Είναι ιδανικό αν πρέπει να μεταφέρεις παγωτό και θέλεις να παραμείνει σφιχτό για ώρες.
7. Πώς να κάνεις το νερό από τα μακαρόνια που βράζει να μην ξεχειλίζει
Σίγουρα θα σου έχει συμβεί. Βράζεις μακαρόνια και το νερό ξεχειλίζει σε χρόνο μηδέν. Υπάρχει ένας τρόπος να το γλιτώσεις και είναι πολύ απλός. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια ξύλινη κουτάλα την οποία θα πρέπει να τοποθετήσεις στο στόμιο της κατσαρόλας. Με έναν «μαγικό» τρόπο, αυτή η κίνηση θα αποτρέψει το νερό από το να ξεχειλίσει και να λερώσει την κουζίνα σου.