Μεταβολισμός & Άσκηση: Τι φταίει και δεν χάνεις ούτε γραμμάριο;
Τι γίνεται με τον μεταβολισμό σου;
Όταν γίνεται αναφορά στην έννοια του μεταβολισμού εννοούμε το ποσό της ενέργειας που απαιτείται για τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών του οργανισμού. Πιο αναλυτικά ο βασικός μεταβολισμός είναι η αιτία που ο οργανισμός μας πραγματοποιεί τις λειτουργίες της αναπνοής, της καρδιακής συστολής και συμβάλει στις δραστηριότητες των οργάνων και ιστών του σώματός μας.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως ο μεταβολισμός του κάθε ατόμου είναι διαφορετικός καθώς επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.
Το μυστικό για ένα σωστό και μακροχρόνιο αδυνάτισμα είναι ο συνδυασμός της αποτελεσματικής άσκησης και της σωστής διατροφής. Ακολούθησε εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής. Γυμνάσου σωστά, επιλέγοντας τη δραστηριότητα που αρμόζει στη δική σου προσωπικότητα.
Αξίζει να τονίσουμε πως όσο περισσότερη μυϊκή μάζα χάνουμε, τόσο επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και η διαδικασία λιποδιάλυσης. Χιλιάδες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μερικά από τα πολλά οφέλη της γυμναστικής είναι η βελτίωση της υγείας καθώς, βοηθάει στο χάσιμο λίπους και στην αύξηση μυϊκής μάζας. Επιπλέον βελτιώνει την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιτυγχάνεται η διατήρηση του βάρους χωρίς αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα. Επίσης έχουμε διατήρηση ή αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.
Η Αθλητική Επιστήμων Λευκοθέα Καβρουλάκη, σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία, προτείνει ότι η συστηματική άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπερικλείεται τον καθορισμό της διάθεσης, του ύπνου, της όρεξης, της σεξουαλικής επιθυμίας και άλλων δραστηριοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλήματα με τα μονοπάτια της σεροτονίνης στον εγκέφαλο έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη. Η άσκηση χρειάζεται γιατί οδηγεί στην αύξηση των ενδορφινών στον εγκέφαλο, οι οποίες έχουν ιδιότητα να βελτιώνουν τη διάθεση και τα αισθήματα ευεξίας, μειώνοντας τα αρνητικά αισθήματα, αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας και παράλληλα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Δες επίσης
Γιατί, τελικά, παχαίνουμε όλες κατά τους χειμερινούς μήνες;
Λευκοθέα Καβρουλάκη
Αθλητική Επιστημων, Σύμβουλος ευεξίας και υγείας.
Πτυχιούχος Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Μsc «Θεραπευτική Ιατρική » της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
lefkothea.kavroulaki@gmail.com