6 τρόποι για να υιοθετήσεις μια υγιεινή διατροφή χωρίς γκρίνια και δυσκολία

Ιωάννα Τζανή
6 τρόποι για να υιοθετήσεις μια υγιεινή διατροφή χωρίς γκρίνια και δυσκολία

Το να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου!

Αν υπάρχει κάτι που έχω παρατηρήσει στη χρόνια προσπάθειά μου να ακολουθώ μια υγιεινή διατροφή και έχοντας συνομιλήσει με δεκάδες γυναίκες για το θέμα αυτό, είναι ότι οι περισσότερες μπήκαν στη διαδικασία να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες δοκιμάζοντας μια δίαιτα, απογοητεύτηκαν και επέστρεψαν στην αρχική τους... κακή διατροφή.

Εάν ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία, έχω να σου πω ότι αντιλαμβάνομαι τους λόγους για τους οποίους το παθαίνεις αυτό, ωστόσο θα πρέπει να σκεφτείς ότι αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος που σε κρατά στάσιμη και δε βοηθά ούτε την υγεία σου, αλλά ούτε και τη ζυγαριά σου!

snacks6

Μπες σε Christmas mood: 10 υγιεινά σνακ για να μην πάρεις βάρος στις γιορτές

Αντί, λοιπόν, να δοκιμάζεις μοντέρνες δίαιτες, μπορείς να ορίσεις ως στόχο το να υιοθετήσεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που σε κάνουν να νιώθεις καλά και που μπορείς εύκολα να τις ενσωματώσεις στον τρόπο ζωής σου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ακριβώς έχω κάνει κι εγώ και πίστεψέ με, πιάνει!


https://www.instagram.com/p/CWnbNCbsbi7/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Παρακάτω θα βρεις μερικούς τρόπους για να μην παρεκκλίνεις από τον στόχο σου και να δεις την υγιεινή διατροφή σαν ένα ευχάριστο παιχνίδι που θα σου αλλάξει τη ζωή.

Εστίασε στα θετικά

Συχνά, όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, εστιάζουν σε αυτά που πρέπει να αφαιρέσουν από το διατροφολόγιό τους. Αν το κάνεις αυτό, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να νιώθεις άσχημα με τον εαυτό σου να καταπιέζεσαι. Γι' αυτό προσπάθησε να σκέφτεσαι μόνο τις νόστιμες τροφές που επιτρέπεται να τρως. Σκέψου πόσο καλά σε κάνουν να νιώθεις οι νέες διατροφικές σου συνήθειες και να είσαι χαρούμενη και περήφανη για τον εαυτό σου που πήρες την πρωτοβουλία να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου προς το καλύτερο.

Μην πέσεις κατευθείαν στα βαθιά

Αντί να προσπαθείς να κάνεις μια ριζική αλλαγή των διατροφικών σου συνηθειών από τη μια μέρα στην άλλξ, ξεκίνα κάνοντας μικρές, διαχειρίσιμες αλλαγές. Μόλις μια νέα συνήθεια γίνει μέρος της καθημερινότητάς σου χωρίς να χρειάζεται να τη σκεφτείς, μπορείς να ακολουθήσεις περισσότερες νέες πρακτικές. Το να βάζεις πολύ υψηλούς στόχους από την αρχή, συχνά προκαλεί απογοήτευση.



Βρες τροφές που σου αρέσουν

Αν μισείς το λάχανο, μην τρως λάχανο! Υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα, νόστιμα και υγιεινά φρούτα και λαχανικά που μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις υπέροχα, που δε χρειάζεται να πιεστείς για να φας κάτι που απεχθάνεσαι. Βρες υγιεινές τροφές που αγαπάς και σου φέρνουν χαρά. Δοκίμασε νέα φαγητά και ένταξε στη διατροφή σου εκείνα που βρίσκεις πιο απολαυστικά και ικανοποιούν τον ουρανίσκο σου.

Προσδιόρισε τους λόγους για τους οποίους έβαλες αυτόν τον στόχο

Αυτό είναι κάτι που εμένα προσωπικά μου φάνηκε πολύ χρήσιμο και σε ενθαρρύνω 100% να το κάνεις! Δημιούργησε έναν διατροφικό στόχο που ξεπερνά την «απώλεια βάρους» ή την «καλή εμφάνιση». Όπως συμβαίνει με όλους τους στόχους, θα έχεις πολλές περισσότερες πιθανότητες να τους πετύχεις εάν υπάρχει στο μυαλό σου τουλάχιστον ένας καλός και σημαντικός λόγος να το κάνεις. Μερικά παραδείγματα στόχων που μπορούν να σε εμπνεύσουν να κάνεις μόνιμες αλλαγές στη διατροφή σου περιλαμβάνουν το να ενισχύσεις την υγεία σου, να τρως καλά ώστε να έχεις καθαρό μυαλό στη δουλειά σου ή να έχεις την απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου να βγάλεις εις πέρας το απαιτητικό πρόγραμμα γυμναστικής σου.



Εξάσκησε την ενσυνειδητότητα

Η υγιεινή διατροφή σε βοηθά να συντονιστείς σε μια βαθύτερη σχέση με το φαγητό και μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις πιο υγιεινές μακροπρόθεσμες συνήθειες. Όσο περισσότερο σκέφτεσαι και εκτιμάς τον τρόπο που σχετίζεται το φαγητό με το σώμα σου, τόσο περισσότερο θα αναζητάς αναζωογονητικές επιλογές. Για παράδειγμα, όταν τρως, αφιέρωσε χρόνο για να παρατηρήσεις πραγματικά κάθε γεύση και να βρεις χαρά στην εμπειρία του φαγητού. Επίσης, μπορείς να δείξεις ευγνωμοσύνη για το πώς το γεύμα μετατρέπεται σε ενέργεια στο σώμα σου, επιτρέποντάς σου να κάνεις όλα τα πράγματα που αγαπάς.

Μην τα παρατάς

Μη νιώθεις άσχημα και μην απογοητεύσαι κάθε φορά που κάνεις μια ατασθαλία και τρως κάτι... απαγορευτικό. Όλα μέσα στη ζωή είναι, γι' αυτό προσπέρασέ το και επικεντρώσου και πάλι στον στόχο σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα ροφήματα με τα οποία θα χάσεις βάρος και ποια να αποφεύγεις

Kourtney Kardashian: Τα αγαπημένα της vegan σνακ που αξίζει να δοκιμάσεις

Τρως μπροστά στην τηλεόραση; Δες γιατί είναι καιρός να σταματήσεις αυτή τη συνήθεια