Η κατανάλωση τροφής μπορεί να γίνει εθιστική!
Όμως το λίπος και η ζάχαρη δεν είναι εθιστικά
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν να εθιστούν στη διαδικασία του "τρώγειν" αλλά όχι σε συγκεκριμένα τρόφιμα ή ροφήματα, όπως αυτά που είναι πλούσια σε λιπαρά ή ζάχαρη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό "Neurοscience and Biobehavioural Reviews" παρόλο που η ίδια η κατανάλωση τροφής, ως διαδικασία, μπορεί να είναι εθιστική,ο εγκέφαλος δεν αντιδρά στα θρεπτικά συστατικά με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά σε εθιστικές ουσίες όπως η κοκαΐνη.
Αυτό λοιπόν που προκαλεί εθισμό φαίνεται να είναι τα θετικά συναισθήματα που συνδυάζουν οι καταναλωτές με τη διαδικασία της κατανάλωσης τροφής και όχι τα ίδια τα τρόφιμα. Επειδή, λοιπόν, δεν μιλάμε για εθισμό σε μία συγκεκριμένη "ουσία", αλλά για διαταραχή συμπεριφοράς, οι επιστήμονες προτείνουν την κατηγοριοποίηση της διαταραχής της υπερκατανάλωση τροφής, στην ίδια κατηγορία με τον εθισμό στον τζόγο.
Έτσι οι επιστήμονες καταλήγουν στον συμπέρασμα ότι η έννοια "εθισμός στo φαγητό" (food addiction) είναι λανθασμένος και παραπλανητικός καθώς παραπέμπει προς κάποια συγκεκριμένη ουσία/τροφή και προτείνεται αντί αυτού να χρησιμοποιείται ο όρος "εθισμός στη κατανάλωση τροφής" (eating addiction) ο οποίος περιγράφει την κατάσταση με μεγαλύτερη σαφήνεια και δείχνει την πραγματική της διάσταση ως διαταραχή συμπεριφοράς.
Η καθηγήτρια Sussane Dickinson, μία εκ των συντελεστών της μελέτης δήλωσε: "Υπάρχει μεγάλη επιστημονική διαμάχη σχετικά με το αν η ζάχαρη είναι εθιστική ή όχι. Από τα επιστημονικά στοιχεία που διαθέτουμε δεν τεκμηριώνεται ότι ένα συστατικό της τροφής ή κάποιος συνδυασμός θρεπτικών συστατικών ή πρόσθετο τροφής έχει εθιστικές ιδιότητες."
Είναι στη φύση των ανθρώπων να προσπαθούν να βρουν "ορθολογιστικές" απαντήσεις στο μεγάλο ζήτημα του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας. Είναι εύκολο να κατηγορήσουμε το φαγητό αλλά τελικά τα πράγματα μάλλον δεν είναι ακριβώς έτσι...
Διαβάστε ακόμα
Δίαιτα και διατροφή: Αλήθειες και μύθοι για τους υδατάνθρακες!
Υπάρχουν ροφήματα που βοηθούν να χάσουμε βάρος;