Τα τρόφιμα «αρνητικών θερμίδων» για να μεγιστοποιήσεις την απώλεια βάρους που επιθυμείς

Τα τρόφιμα «αρνητικών θερμίδων» για να μεγιστοποιήσεις την απώλεια βάρους που επιθυμείς
Pexels

Διατροφολόγος εξηγεί γιατί οι εν λόγω τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική απώλεια βάρους.

Καθώς το καλοκαίρι είναι σε εξέλιξη και πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να προσέξουν τη διατροφή τους για πάρα πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και η ρύθμιση του βάρους τους, μια διατροφολόγος λέει ότι υπάρχει μια λίστα με πέντε τροφές που θα μπορούσαν να μεγιστοποιήσουν την απώλεια βάρους.

Όπως εξηγεί στο Mirror.com αυτό συμβαίνει διότι πρόκειται για τροφές με «αρνητικές θερμίδες». Αυτό σημαίνει πως είναι τόσο χαμηλές σε θερμίδες που η κατανάλωσή τους καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από αυτή που παρέχουν.

Παρακάτω, η Guna Bilande, διατροφολόγος από το Weight Loss Riga, περιγράφει πώς να συμπεριλάβουμε αυτές τις τροφές στη διατροφή μας για βέλτιστα αποτελέσματα.

Κατανόηση των τροφών με αρνητικές θερμίδες

Τα τρόφιμα αρνητικών θερμίδων είναι εκείνα που, όταν καταναλώνονται, απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και τον μεταβολισμό από τις θερμίδες που περιέχουν.

«Ενώ κανένα τρόφιμο δεν έχει τεχνικά "αρνητικές" θερμίδες, η έννοια αναφέρεται σε τρόφιμα που έχουν πολύ χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, κάνοντας το σώμα σας να εργάζεται πιο σκληρά για να τα χωνέψει. Αυτή η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει ένα έλλειμμα θερμίδων, το οποίο είναι ευεργετικό για την απώλεια βάρους», είπε χαρακτηριστικά η Bilande.

Καταπολέμησε τις συνεχείς λιγούρες σου για ζάχαρη με αυτά τα tips (και μάθε τι τις προκαλεί)

Τα πέντε κορυφαία τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες

Σέλερι

Το σέλερι είναι ένα κλασικό παράδειγμα τροφής με αρνητικές θερμίδες. Είναι απίστευτα χαμηλό σε θερμίδες, με περίπου 16 θερμίδες ανά φλιτζάνι, και αποτελείται κυρίως από νερό και φυτικές ίνες.

«Το σέλερι είναι ιδανικό για σνακ ή ως τραγανή προσθήκη σε σαλάτες. Συνδυάστε το με μια άπαχη πρωτεΐνη, όπως τυρί cottage ή χούμους, για ένα χορταστικό και θρεπτικό σνακ».

Αγγούρι

Τα αγγούρια είναι άλλο ένα ενυδατικό λαχανικό που μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε χορτάτοι χωρίς να προσθέσουμε πολλές θερμίδες στη διατροφή μας.

«Τα αγγούρια έχουν περίπου 16 θερμίδες ανά φλιτζάνι και είναι ιδανικά για να σας κρατούν ενυδατωμένους. Μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, να χρησιμοποιηθούν ως βάση για smoothies ή να τα απολαύσετε ως δροσιστικό σνακ με λίγο αλάτι και χυμό λεμονιού».

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ δεν είναι μόνο χαμηλό σε θερμίδες, αλλά και πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Περιέχει περίπου 52 θερμίδες ανά μισό φρούτο.

«Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Είναι ένα φανταστικό φρούτο για να το συμπεριλάβετε στο πρωινό σας ή ως σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Είναι τo fasting 36 ωρών ο καλύτερος τρόπος για τη γρήγορη μετατόπιση του λίπους της κοιλιάς;

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που απαιτεί περισσότερες θερμίδες για να χωνευτεί από όσες παρέχει. Ένα φλιτζάνι μπρόκολο περιέχει περίπου 31 θερμίδες και είναι γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

«Το μπρόκολο είναι εξαιρετικό όταν μαγειρεύεται στον ατμό ή προστίθεται σε τηγανητά. Συνδυάστε το με μια άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο ή ψάρι στη σχάρα, για ένα ισορροπημένο γεύμα που προωθεί την απώλεια βάρους».

Μούρα

Τα μούρα, συμπεριλαμβανομένων των φραουλών, των βατόμουρων και των σμέουρων, είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Ένα φλιτζάνι φράουλες, για παράδειγμα, περιέχει περίπου 49 θερμίδες.

«Τα μούρα είναι εξαιρετικά για την ικανοποίηση της επιθυμίας για γλυκό, διατηρώντας παράλληλα την πρόσληψη θερμίδων σε χαμηλά επίπεδα. Απολαύστε τα μόνα τους, προσθέστε τα στο γιαούρτι ή ανακατέψτε τα σε ένα smoothie για μια νόστιμη και υγιεινή απόλαυση».

Πώς να εντάξεις τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες στη διατροφή σου

Η προσθήκη τροφών με αρνητικές θερμίδες στη διατροφή σου είναι απλή και αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, όταν συνδυάζεται με μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές από την ειδικό.

Κατανάλωσε έξυπνα σνακ: Αντικαθιστάς τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες με επιλογές όπως στικς σέλερι, φέτες αγγουριού ή μούρα. Αυτά τα σνακ θα σε κρατήσουν ικανοποιημένη χωρίς τις επιπλέον θερμίδες.

Να ξεκινάς με σούπα ή σαλάτα: Ένα ορεκτικό με σούπα λαχανικών ή μια σαλάτα με αγγούρι και σέλερι πριν από το κυρίως γεύμα σου μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξής σου και να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής.

Εξισορρόπησε με πρωτεΐνη: Ο συνδυασμός τροφίμων με αρνητικές θερμίδες με άπαχες πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο στη σχάρα, τόφου ή ψάρι, δημιουργεί ένα χορταστικό, θρεπτικό γεύμα που υποστηρίζει την απώλεια βάρους.

Μείνε ενυδατωμένη: Αυτές οι τροφές είναι συχνά πλούσιες σε νερό, το οποίο συμβάλλει στην ενυδάτωσή σου και υποστηρίζει τη συνολική υγεία και το μεταβολισμό. Πίνε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να βοηθήσεις την πέψη.

Γίνετε δημιουργική: Πειραματίσου με συνταγές και τρόπους για να ενσωματώσεις αυτά τα τρόφιμα στα γεύματά σου. Δοκίμασε ένα smoothie με αγγούρι και μούρα ή μια ελαφριά σαλάτα με γκρέιπφρουτ και κοτόπουλο. Η ποικιλία διατηρεί τη διατροφή σου ενδιαφέρουσα και εξασφαλίζει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά.

Η προσθήκη τροφίμων με αρνητικές θερμίδες στη διατροφή σου μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά τις προσπάθειές σου για απώλεια βάρους, ειδικά το καλοκαίρι, όταν τα φρέσκα προϊόντα είναι άφθονα. «Συμπεριλαμβάνοντας αυτά τα τρόφιμα στα γεύματα και τα σνακ σας, μπορείτε να απολαύσετε νόστιμες, χαμηλής θερμιδικής αξίας επιλογές που σας κρατούν χορτάτους και ικανοποιημένους. Επικεντρωθείτε σε μια ισορροπημένη διατροφή, παραμείνετε δραστήριοι και αξιοποιήστε στο έπακρο αυτές τις τροφές με αρνητικές θερμίδες για να πετύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους αυτό το καλοκαίρι».

pexels-adonyi-foto-1414651.jpg

Pexels