Το fasting στο νερό είναι η λύση που έψαχνες για την απώλεια κιλών - ή μήπως όχι

Γεωργία Βλαχοπούλου
Το fasting στο νερό είναι η λύση που έψαχνες για την απώλεια κιλών - ή μήπως όχι

Το water fasting είναι το νέο trend για την απώλεια κιλών κι ένας άντρας στην Κόστα Ρίκα έχασε 13 κιλά σε 21 ημέρες.

Εδώ και χρόνια η ισορροπημένη διατροφή και η απώλεια κιλών έχουν συνδεθεί με το να πίνεις αρκετή ποσότητα νερού ικανή για να σε ενυδατώνει και να αναπληρώνει τα υγρά που χάνεις. Άλλωστε, ο ανθρώπινος οργανισμός κατά 60% αποτελείται από νερό.

Ένα νέο trend ωστόσο, για την απώλεια κιλών έρχεται και λέει ακριβώς το αντίθετο. Ότι δηλαδή αν κάνεις νηστεία από το νερό θα χάσεις και πιο εύκολα και γρήγορα κιλά.

Είναι τελικά μύθος πως όταν τρώμε αργά το βράδυ παίρνουμε βάρος;

Τι είναι το water fasting;

O Addis Miller από την Κόστα Ρίκα ισχυρίστηκε ότι έχασε 13,1 κιλά κατά τη διάρκεια μιας νηστείας τριών εβδομάδων στο νερό, κατά την οποία το σώμα του εισήλθε σε ένα στάδιο κέτωσης, όπου καίει λίπος για καύσιμο απουσία υδατανθράκων και σακχάρων.

Ενώ η νηστεία στο νερό μπορεί να έχει πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως είναι η βελτίωση της υγείας, της καρδιάς αλλά και η θεραπεία της υπέρτασης, μπορεί να εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για την υγεία, εάν δεν γίνει υπό ιατρική επίβλεψη.

«Νωρίτερα φέτος, ξεκίνησα μια νηστεία νερού 21 ημερών στην Κόστα Ρίκα. Αυτή η εμπειρία μου άλλαξε πραγματικά τη ζωή και είμαι ενθουσιασμένος που μοιράζομαι μερικές από τις πολύτιμες στιγμές από το ταξίδι μου», έγραψε ο Addis Miller στο βίντεό του στο YouTube.

https://www.instagram.com/reel/C6WFQ50oqxN/

Ο Addis Miller δημοσιεύοντας την εμπειρία του έφερε στο προσκήνιο τη νηστεία με το νερό.

Τι είναι όμως στην πραγματικότητα η νηστεία στο νερό;

Σύμφωνα με το Health.com, η νηστεία στο νερό περιλαμβάνει την κατανάλωση μόνο νερού για μια καθορισμένη περίοδο, που συνήθως κυμαίνεται από 24 έως 72 ώρες, χωρίς να επιτρέπονται άλλα τρόφιμα ή ποτά.

Δεν είναι μια νέα έννοια. Έχει ρίζες σε διάφορες θρησκευτικές και πολιτιστικές πρακτικές, που συχνά συνδέονται με θρησκευτική ή πνευματική κάθαρση. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει κερδίσει την έλξη στην κοινότητα ευεξίας για τα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Η επιστήμη πίσω από τη νηστεία στο νερό είναι ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα εισέρχεται σε μια κατάσταση κέτωσης, όπου καίει λίπος για καύσιμο απουσία υδατανθράκων και σακχάρων, οδηγώντας σε απώλεια βάρους.

Οφέλη που συνδέονται με τη νηστεία στο νερό

Από την ενίσχυση της καρδιομεταβολικής υγείας έως την ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, όταν γίνεται σωστά, η νηστεία στο νερό μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, δήλωσε στο Forbes Health ο Ro Huntriss, εγγεγραμμένος διαιτολόγος με έδρα το Λονδίνο.

Εκτός από το να βοηθάει στην απώλεια βάρους, η νηστεία στο νερό έχει δυνητικά κάποια άλλα οφέλη για την υγεία, όπως π.χ το να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ενισχύοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, είπε στο περιοδικό η Melanie Murphy Richter, λειτουργική διαιτολόγος με έδρα τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ικανότητας του σώματός μας να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη, η οποία είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

«Αυτό μπορεί να βοηθήσει καταστάσεις όπως ο προδιαβήτης και ο διαβήτης τύπου 2», πρόσθεσε η Murphy.

Παράλληλα, μια πρόσφατη μελέτη από το American Journal of Medicine υποστηρίζει ότι η περιστασιακή νηστεία θα μπορούσε να προστατεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό από καρδιακές παθήσεις μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και προάγοντας τη διατροφική κέτωση.

Επιπλέον, άλλη έρευνα στο περιοδικό υπογραμμίζει πώς η νηστεία μετά από ένα έμφραγμα μπορεί να βελτιώσει βασικούς παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, υποδηλώνοντας πολλά υποσχόμενα οφέλη για την υγεία.

Ένα από τα κύρια, ωστόσο και πολύ εντυπωσιακά οφέλη της νηστείας στο νερό είναι η ικανότητά του να ξεκινά μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία, μια διαδικασία κατά την οποία παλιά μέρη των κυττάρων σας διασπώνται και ανακυκλώνονται.

Σύμφωνα με μια μελέτη στο Pubmed, η αυτοφαγία μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης και στην αύξηση της μακροζωίας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών διαταραχών και της μεταβολικής νόσου.

Τέλος ένα ακόμη πιθανό όφελος σύμφωνα με έρευνες που έχει η νηστεία στο νερό είναι η διανοητική διαύγεια. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Stem Cell το 2015 πρότεινε ότι η νηστεία μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να ενισχύσει τη διανοητική διαύγεια προάγοντας τη νευρογένεση, τη διαδικασία δημιουργίας νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

pexels-karolina-grabowska-5714340.jpg

Πώς γίνεται η νηστεία στο νερό;

Η νηστεία στο νερό δεν υποστηρίζεται ευρέως από τη σύγχρονη ιατρική, επομένως δεν υπάρχει επίσημο ιατρικό πρωτόκολλο για αυτήν.

Σύμφωνα με το Health.com, οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν να νηστεύουν για 24-72 ώρες (1-3 ημέρες) αρχικά, ξεκινώντας με μια νηστεία μιας ημέρας για την παρακολούθηση των επιπτώσεων. Συνιστάται να ξεκινάτε νηστεία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ξεκούρασης και να αποφεύγετε τις έντονες σωματικές δραστηριότητες.

Η προετοιμασία μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση μικρότερων γευμάτων εκ των προτέρων για προσαρμογή στη μειωμένη πρόσληψη τροφής.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας πρέπει να καταναλώνεται μόνο νερό, αποφεύγοντας όλα τα άλλα ποτά και τρόφιμα. Μετά τη νηστεία του νερού, θα πρέπει να αντισταθεί κανείς στην επιθυμία να φάει ένα μεγάλο γεύμα, γιατί η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος μετά τη νηστεία μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα. Αντίθετα, θα πρέπει κανείς να σπάει γρήγορα με ένα smoothie ή μικρότερα γεύματα και να εισάγει μεγαλύτερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ποιοι είναι μερικοί κίνδυνοι της νηστείας στο νερό;

Αν και η νηστεία στο νερό μπορεί να φαίνεται σαν μια ελκυστική μέθοδος για την απώλεια βάρους, δεν είναι για όλους.

Παιδιά, άτομα άνω των 75 ετών, έγκυες ή θηλάζουσες κυρίες και άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ουρικής αρθρίτιδας ή του ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη, θα πρέπει να αποφεύγουν τη νηστεία αυτή.

Κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν:

Ενώ το νερό είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση, η υπερβολική πρόσληψη χωρίς εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα ηλεκτρολυτών, οδηγώντας σε αφυδάτωση.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη, ναυτία, πονοκεφάλους, δυσκοιλιότητα, χαμηλή αρτηριακή πίεση και μειωμένη παραγωγικότητα.

Η παρατεταμένη νηστεία στο νερό μπορεί επίσης, να επιβραδύνει τον μεταβολισμό καθώς το σώμα εξοικονομεί ενέργεια, προκαλώντας πιθανώς την ανάκτηση βάρους μόλις τελειώσει η νηστεία. Μπορεί επίσης να διαταράξει την πέψη, προκαλώντας δυσφορία, φούσκωμα και γαστρεντερικά προβλήματα.

Παράλληλα, η παρατεταμένη νηστεία στο νερό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυών. Χωρίς επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, το σώμα μπορεί να διασπάσει τον μυϊκό ιστό για να αποκτήσει τα απαραίτητα αμινοξέα, θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τη δύναμη των μυών.

Τέλος, η μακροχρόνια αυτή τακτική μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα, επηρεάζοντας ζωτικές λειτουργίες όπως ο καρδιακός ρυθμός και η μυϊκή λειτουργία.

«Όταν γίνεται μακροπρόθεσμα, η νηστεία στο νερό μπορεί να είναι επικίνδυνη και ακόμη και θανατηφόρα χωρίς ιατρική επίβλεψη λόγω ανισορροπίας θρεπτικών συστατικών και ηλεκτρολυτών», εξήγησε η Kaytee Hadley, διαιτολόγος λειτουργικής ιατρικής με έδρα το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, όπως αναφέρει το Forbes Health.