6 φυσικά «ελιξήρια» για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό και την υγεία σου

Γεωργία Βλαχοπούλου
6 φυσικά «ελιξήρια» για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό και την υγεία σου

Ναι, αυτά τα «σφηνάκια» μπορείς να τα πιεις και να οδηγήσεις άφοβα!

Όσο ο καιρός «κρυώνει» και μπαίνουμε για τα καλά στο φθινόπωρο τόσο πιο εύκολα μπορεί να αρπάξεις και κάποιο κρυολόγημα.

Ταυτόχρονα, έχοντας επιστρέψει για τα καλά στους ρυθμούς της καθημερινότητας, ο οργανισμός σου σίγουρα θα χρειαστεί καθημερινή τόνωση για να μην «καταρρεύσει». Φυσικά σε αυτό θα σε βοηθήσει τόσο το να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή, όσο και το να κάνεις κάποια μορφή άσκησης.

3 φρούτα για να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη στα γλυκά

Αν παρ' όλα αυτά, δεν είσαι ιδιαίτερα fan των φρούτων ή των διάφορων superfoods, υπάρχει τρόπος για να ενισχύσεις και το ανοσοποιητικό σου και τον οργανισμό σου πιο εύκολα και αυτός δεν είναι άλλος από τους χυμούς ή τα υγιεινά ροφήματα, τα οποία σου παριέχουν μια ισχυρή δόση θρεπτικών συστατικών και όσο να πεις είναι πιο εύκολο να καταναλώσεις αν για παράδειγμα δεν σου αρέσει η υφή που έχει το βερύκοκο ή η μπανάνα.

Μάλιστα, μπορείς εύκολα να φτιάξεις τα δικά σου «ελιξήρια ευεξίας» πολύ εύκολα και τις περισσότερες φορές χωρίς να χρειαστείς καν αποχυμωτή.

6 συνταγές για εύκολα «σφηνάκια» υγείας

Σφηνάκι με τζίντζερ για το ανοσοποιητικό

Θα χρειαστείς:

1/2 πράσινο μήλο

1 λεμόνι

1 μικρό κομμάτι τζίντζερ (ή ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ)

1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη

1 πρέζα μαύρο πιπέρι

1 πρέζα πιπέρι καγιέν

Ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί και τα ρίχνεις σε ένα μικρό ποτήρι. Άσε το πιπέρι καγιέν για το τέλος επειδή βοηθάει στη διάσπαση της βλέννας και θα είσαι περδίκι.

Τίποτα δεν αντιμετωπίζει καλύτερα ένα κρυολόγημα ή γρίπη από το πικάντικο τζίντζερ.

Θα χρειαστείς έναν αποχυμωτή για το μήλο και το τζίντζερ, αλλά αν θέλεις να παραλείψεις τη γλυκύτητα από τον φρέσκο ​​χυμό πράσινου μήλου, τότε μπορείς να βάλεις αντί για χυμό τζίντζερ, σκόνη τζίντζερ σε χυμό λεμονιού.

Ωστόσο, εμείς δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο μήλο.

Σφηνάκι με ανανά για την καλή λειτουργία του εντέρου

Θα χρειαστείς:

1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό ​​ανανά

30ml άλμη από την αγαπημένη σoυ μάρκα ή σπιτική

1/4 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

1 φλιτζάνι νερό

Ο ανανάς είναι γεμάτος από εξαιρετικά ενεργά ένζυμα που βοηθούν στην προετοιμασία της κοιλιάς για εύρυθμη πέψη, ενώ η γεύση του είναι αρκετά νόστιμη.

Το θαλασσινό αλάτι έχει πολύτιμους για την υγεία ηλεκτρολύτες, ενώ το ξινολάχανο είναι γεμάτο με ευεργετικά βακτήρια και κάνει αυτό το μικρό «σφηνάκι» ένα ισχυρό προβιοτικό για το έντερό σου.

Εάν χρειάζεσαι, κάτι καταπραϋντικό για τη συγκεκριμένη περιοχή, μπορείς να προσθέσεις στην συνταγή πιο κάτω και ένα κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ για προστασία και ισορροπία.

pexels-roman-odintsov-5337686.jpg

Σφηνάκι για τόνωση και ισορροπία

Θα χρειαστείς:

1/2 φλιτζάνι χυμό αχλάδι

1/2 φλιτζάνι χυμό λεμόνι

1 μεζούρα σπιρουλίνα

1 φλιτζάνι κόλιαντρο

Όταν χρειάζεσαι ισορροπία, ένα συμπυκνωμένο σφηνάκι λαχανικών θα σε επαναφέρει στο να νιώσεις και πάλι συγκεντρωμένη.

Το κόλιανδρο είναι εξαιρετικό στην αποτοξίνωση των βαρέων μετάλλων, τα οποία συσσωρεύουμε από τα τρόφιμα, τα τοπικά προϊόντα και το περιβάλλον μας.

Η σπιρουλίνα είναι ένας τύπος φυκιών που είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, βαθιά αλκαλοποιητικός και αναζωογονητικός. Ενισχύει επίσης την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων για μια μικρή πρόσθετη ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Επειδή μπορεί να έχει μια μικρή γεύση «ωκεανού», προσθέτουμε φρέσκο ​​χυμό αχλαδιού για να γλυκάνει τα πράγματα και λεμόνι για να δώσουμε μια δυνατή όξινη γεύση.

Το λεμόνι συνδυάζεται εξαιρετικά με χόρτα για να κάνει την αλκαλική δύναμη πιο ισχυρή και να ενισχύσει τα αποτελέσματά τους.

Αντιοξειδωτικό σφηνάκι

Θα χρειαστείς:

1 φλιτζάνι χυμό από σιταρόχορτο

30ml ​​νερό καρύδας (χωρίς πρόσθετα σάκχαρα)

Το σιταρόχορτο είναι γεμάτο χλωροφύλλη, φλαβονοειδή και βιταμίνες C και E, ενώ έχει και ισχυρά αντικαρκινικά αποτελέσματα.

Οτιδήποτε πράσινο είναι απίστευτα αλκαλικό, επομένως αυτό είναι ένα πραγματικό πολυεργαλείο. Η έντονα γήινη γεύση του εξισορροπείται με λίγο νερό καρύδας που πέρα από τη γλυκύτητα, περιέχει και αρκετούς ηλεκτρολύτες.

Το τέλειο σφηνάκι πριν την προπόνηση

Θα χρειαστείς:

1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό ​​παντζάρι (ή μια κουταλιά της σούπας παντζάρι σε σκόνη)

χυμό από 2 καρότα

1/2 φλιτζάνι χυμό λεμόνι

Σημείωση:Μην κάνεις χυμό από ολόκληρο το παντζάρι. Είναι πολύ έντονο και μπορεί να αναστατώσει το στομάχι σου.

Το να έχεις ενέργεια για την προπόνησή σου δεν έχει να κάνει μόνο με την καφεΐνη.

Μελέτες δείχνουν ότι τα παντζάρια έχουν υψηλά επίπεδα ανόργανων νιτρικών (NO3), τα οποία έχουν την ικανότητα να αυξάνουν το μονοξείδιο του αζώτου στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να ανεβάζει την απόδοση, να βελτιώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στους μύες σου και να ενισχύει την αντοχή, ώστε να μπορείς να αντέξεις περισσότερο και με περισσότερη όρεξη, την όποια άσκηση έχεις επιλέξει να κάνεις.

Ο χυμός καρότου προσθέτει λίγη γλυκύτητα και λίγη βήτα καροτίνη για πρόσθετα οφέλη για το δέρμα.

pexels-olly-3764019.jpg

Σφηνάκι λάμψης

Θα χρειαστείς:

30ml μη παστεριωμένο χυμό ροδιού

30ml ροδόνερο

1 σταγόνα βάμμα κολλιτσίδας

Για προβληματικό δέρμα, δέρμα πριν από την περίοδο ή για όσες από εμάς θέλουμε απλώς λίγη επιπλέον λάμψη, αυτό το ρουμπινί σφηνάκι είναι η απόλυτη επιλογή.

Ο χυμός ροδιού πέρα από νόστιμος είναι και γεμάτος με αντιοξειδωτικά που αγαπούν το δέρμα, ενώ το ροδόνερο είναι γεμάτο με βιταμίνη C και έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Η ρίζα της κολλιτσίδας είναι γνωστό ότι αποτοξινώνει το αίμα και προωθεί την κυκλοφορία στην επιφάνεια του δέρματος, η οποία επιταχύνει την επούλωση και μειώνει την ερυθρότητα.

DPG Network