Αγάπησε το σώμα σου ή αλλιώς πώς να μην αφήνεις τα social media να επηρεάζουν την ψυχολογία σου
Η συνεχής σύγκριση του εαυτού σου με φωτογραφίες αψεγάδιαστων influencers, μπορεί να σε κάνει να είσαι πολύ αυστηρή με την εικόνα σου και αυτό ήρθε η ώρα να σταματήσει.
Με περίπου 3,6 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μεγάλο μέρος της σημερινής κουλτούρας. Ωστόσο, το συνεχές σκλοράρισμα στο feed μας, ειδικά όταν ακολουθούμε άτομα που μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα ή αναδεικνύουν έναν συγκεκριμένο σωματότυπο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας.
Όταν σου φαίνονται όλα μαύρα, αυτά τα κόλπα θα σε βοηθήσουν
Τα social media είναι γεμάτα με χρήστες που παρουσιάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γι' αυτό και είναι δύσκολο να αποφύγεις αναρτήσεις που σε κάνουν να αισθανεσαι άσχημα με το σώμα σου. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να δημιουργήσεις έναν πιο «υγιή» χώρο στο Instagram και να το χρησιμοποιείς με πιο θετικό για εσένα τρόπο.
Πώς τα social media μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας
Η αρνητικά εικόνα για το σώμα μας προκαλείται συνήθως από την τάση που έχουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τα κοινωνικά πρότυπα, έχοντας μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πόσο juicy ή αδύνατες «πρέπει» να είμαστε, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως διατροφικές διαταραχές.
Ακολουθούν μερικοί από τους «ύπουλους» τρόπους με τους οποίους τα social media μπορούν να διαστρεβλώσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι την εικόνα του σώματός σου:
#1. Συνεχείς συγκρίσεις
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βλάψουν την εικόνα που έχεις για το σώμα σου είναι το γεγονός ότι σε εκθέτουν συνεχώς σε εικόνες «εξιδανικευμένων» τύπων σώματος, με αποτέλεσμα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με αυτούς.
«Οι άνθρωποι καταλήγουν να δημιουργούν μη ρεαλιστικά ιδανικά για τον εαυτό τους με βάση αυτό που βλέπουν, και αισθάνονται στενοχωρημένοι όταν δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτές τις ιδέες ή τις προσδοκίες για τον εαυτό τους», λέει η παιδοψυχολόγος Neha Chaudhary.
Αυτές οι συγκρίσεις μπορεί να είναι μέρος ενός φαύλου κύκλου.
Σε μια μελέτη του 2021 σε άτομα ηλικίας 15 έως 35 ετών αποδείχθηκε ότι όσο περισσότερο συνέκριναν τους εαυτούς τους με άτομα που ακολουθούσαν στο Instagram, τόσο πιο δυσαρεστημένοι γίνονταν με το σώμα τους.
#2. Photoshop και φίλτρα
Από όλες τις φωτογραφίες που βλέπεις στη ροή του Instagram, το μεγαλύτερο ποσοστό έχει υποστεί photoshop. «Το Photoshop και τα φίλτρα παρουσιάζουν τους ανθρώπους και τα πράγματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δημιουργούν έναν παραμορφωμένο κόσμο φαντασίας και ανεβάζουν τον πήχη σε αυτό που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι είναι "ο καλύτερος" τρόπος να είσαι», λέει η ειδικός σε διατροφικές διαταραχές, Jill M. Emanuele.
Ακόμη και το να μπαίνεις στη διαδικασία να επεξεργαστείς τις φωτογραφίες σου, μπορεί να παίξει ρόλο στο πώς αντιλαμβάνεσαι το σώμα σου. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022, έρευνα διαπίστωσε ότι η λήψη και η επεξεργασία selfies ήταν πιο επιβλαβής από τη δημοσίευσή τους, ίσως επειδή σου επιτρέπει να εστιάσεις - και να διορθώσεις - τις ατέλειές σου.
Fitspo και thinspo
Το Fitspiration και το thinspiration - γνωστά ως «fitspo» και «thinspo» - είναι όροι που περιγράφουν λογαριασμούς και φωτογραφίες που ενθαρρύνουν τους χρήστες των social media να είναι σε φόρμα και αδύνατοι.
Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουμε στα social media, τόσο περισσότερο μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε το σώμα και το βάρος μας με άλλες γυναίκες και να αισθανόμαστε άσχημα με την εικόνα μας.
Tips για την προώθηση μιας υγιούς σχέσης με τα social media
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την εικόνα που έχεις για το σώμα σου, τη διάθεσή σου και τη συνολική ψυχική σου υγεία, αλλά υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσεις. Παρακάτω θα βρεις τρεις τρόπους που θα σε βοηθήσουν να χρησιμοποιείς με τον σωστό τρόπο τα social media:
1. Κάνε ένα διάλειμμα. Εάν διαπιστώσεις ότι είσαι γεμάτη με αρνητικά συναισθήματα κάθε φορά που χαζεύεις στο Instagram, μάλλον είναι καιρός να κάνεις ένα διάλειμμα και να δεις πώς νιώθεις όταν δεν μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία. Εάν αισθάνεσαι καλύτερα, καλό θα είναι να διατηρήσεις αυτή την αποχή από τα social media μειρκές εβδομάδες ακόμα. Ακόμη και ένα εβδομαδιαίο διάλειμμα μπορεί να είναι αρκετό για να τονώσει τη διάθεσή σου, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022.
2. Unfollow λογαριασμών που δεν σε κάνουν να νιώθεις καλά. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που πρέπει να κάνεις για να τονώσεις το ηθικό σου, είναι να κάνεις unfollow τα άτομα εκείνα που σου προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και να τα αντικαταστήσεις με λογαριασμούς που σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα και να αντλείς έμπμευση.
3. Γίνε μέλος μιας «κοινότητας». Κάνε εγγραφή σε supportive groups που μπορούν να σε βοηθήσουν να αλλάξεις τη νοοτροπία σου σχετικά με τους «ιδανικούς» σωματότυπους.
Cover photo: @shopspankk