Body Neutrality σημαίνει να αισθάνεσαι εντάξει με το σώμα σου ακόμα κι αν δεν είσαι οκ
Η σημαντική διαφορά μεταξύ του body neutrality και της θετικότητας σώματος.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια πίεση από την κοινωνία να «αγαπάμε» πάντα το σώμα μας. Παρόλο που αυτό είναι μια βελτίωση από το να προσπαθείς να ανταποκριθείς στα πρότυπα ομορφιάς που θέτει η κοινωνία, μπορεί να είναι απογοητευτικό και μη ρεαλιστικό. Εξάλλου, είναι δύσκολο να αισθάνεσαι 100% ενθουσιασμένη για οτιδήποτε όλη την ώρα, συμπεριλαμβανομένου του σώματός σου.
Το κεφάλαιο ενσυναίσθηση και η συμφιλίωση με τις ενοχές όταν σε εσένα πηγαίνουν όλα καλά
Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η ουδετερότητα του σώματος. Αυτή η πρακτική ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν μια διαφορετική πορεία προς μια θετική εικόνα σώματος, εστιάζοντας σε στοιχεία όπως η αποδοχή και ο σεβασμός για το τι μπορεί να επιτύχει το σώμα μας χωρίς να αισθανόμαστε την απαίτηση να το αγαπάμε συνέχεια.
Η ουδετερότητα του σώματος έχει πολλά πλεονεκτήματα - υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στο να αγκαλιάζεις αυτό που είσαι, αυξημένη αυτοσυμπόνια και λιγότερη πίεση - μεταξύ άλλων, αλλά δεν είναι για όλους. Τι είναι λοιπόν η ουδετερότητα του σώματος και πώς διαφέρει από τη θετικότητα του σώματος (body positivity); Ακούστε πώς έχουν τα πράγματα.
4 βήματα για να αξιοποιήσεις το τσάκρα του στέμματος και να λάμψεις από μέσα
Θετικότητα σώματος VS Ουδετερότητα σώματος
Η θετικότητα του σώματος και η ουδετερότητα του σώματος έχουν και οι δύο ως στόχο τη δημιουργία πιο θετικής εικόνας σώματος για τους ανθρώπους, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα.
«Η ουδετερότητα του σώματος είναι να είσαι εντάξει με το σώμα στο οποίο βρίσκεσαι, ακόμη και αν δεν αισθάνεσαι τέλεια με αυτό», λέει η ψυχολόγος TheaGallagher, PsyD, κλινική επίκουρη καθηγήτρια στο NYU Langone Health και συν-διοργανώτρια του podcastMind in View. «Επικεντρώνεται επίσης στην εκτίμηση του σώματός σας για αυτό που κάνει και όχι για το πώς φαίνεται».
Η ουδετερότητα του σώματος προσπαθεί να απομακρύνει την προσοχή από την εμφάνισή μας, λέει η Ashley Moser, LMFT, ειδικός κλινικής εκπαίδευσης στο The Renfrew Center. «Η ουδετερότητα του σώματος ενθαρρύνει την ευγνωμοσύνη για το πώς το σώμα μας βοηθά να ζούμε τη ζωή μας και να αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο - να χορεύουμε, να αγκαλιάζουμε και να νιώθουμε τη ζεστασιά του ήλιου. Αυτό στη συνέχεια απομακρύνει την εστίαση από το πώς μοιάζει το σώμα», λέει η ίδια.
Η θετικότητα του σώματος προσθέτει περισσότερα συναισθήματα στην εξίσωση. «Η θετικότητα του σώματος είναι να αγαπάς πραγματικά το σώμα σου», λέει η Gallagher. Η Moser προσθέτει: «Η θετικότητα του σώματος ενθαρρύνει τη ριζική αποδοχή και τον εορτασμό του σώματος».
Ουδετερότητα σώματος
• Αφαιρεί την έμφαση από το συναίσθημα για την εικόνα του σώματος
• Επικεντρώνεται στην ευγνωμοσύνη για τις λειτουργίες του σώματος
• Δεν απαιτεί να αγαπάς το σώμα σου
Θετικότητα του σώματος
• Ενθαρρύνει να αγαπάς το σώμα σου, όλη την ώρα
• Επικεντρώνεται στα μέρη του σώματος
• Περιλαμβάνει συναισθήματα
Γιατί η ουδετερότητα έχει σημασία
Η ουδετερότητα του σώματος θεωρείται συνήθως ως ένας πιο προσιτός και ευγενικός τρόπος να βλέπεις το σώμα σου. «Η συνεχής θετικότητα του σώματος μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις, καθώς μπορεί να θέσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες, δημιουργώντας άλλο ένα ανέφικτο πρότυπο», λέει η Meredith Nisbet, LMFT, υπεύθυνη κλινικής ανταπόκρισης στο Eating RecoveryCenter και στο Pathlight Mood & Anxiety Center. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να βρουν τη θετικότητα του σώματος «συντριπτική», ειδικά όταν αγωνίζονται με την εικόνα του σώματος, λέει η ίδια.
Η σωματική ουδετερότητα προσπαθεί να στρέψει την προσοχή μακριά από τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς και εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το σώμα μας. «Η μετακίνηση της εστίασης μακριά από το πώς φαίνεται το σώμα μπορεί να έχει συνολικά θετικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το σώμα μας», λέει η Moser. «Η θρέψη, η κίνηση και η φροντίδα του σώματός μας μοιάζει πιο εφικτή όταν το βλέπουμε ως το δοχείο της ζωής μας παρά όταν το βλέπουμε ως τον τρόπο με τον οποίο ικανοποιούμε τα κοινωνικά ιδεώδη και αποφεύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα».
Αλλά η εικόνα του σώματος είναι ένα προσωπικό ταξίδι και είναι σημαντικό να βρεις μια προσέγγιση που να έχειανταπόκριση σε εσένα. Αν η ουδετερότητα του σώματος φαίνεται κατάλληλη για εσένα, υπέροχα. Αν η θετικότητα του σώματος σου ταιριάζει περισσότερο, δεν υπάρχει πρόβλημα. «Μερικοί άνθρωποι είναι απλά από τη φύση τους πιο θετικοί ή αισιόδοξοι για το σώμα τους», λέει η Gallagher. «Για άλλους ανθρώπους, υπάρχουν πολύ πιο περίπλοκα συναισθήματα».
Αποκαλύφθηκε το κλειδί της ευτυχίας (και μπορεί κάποιος να τη σπουδάσει ακόμα και στο πανεπιστήμιο)
Πώς να εξασκήσεις την ουδετερότητα του σώματος
Το να περιβάλλεις τον εαυτό σου με ανθρώπους που σεεκτιμούν ως άτομο -και όχι με βάση την εμφάνιση του σώματός σου- είναι σημαντικό, λέει η Gallagher. Αλλά υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορείς να κάνεις για να ασκήσεις τη σωματική ουδετερότητα:
- Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου. «Η εξάσκηση της καλοσύνης προς τον εαυτό σας, ενώ εκτρέπεται από επιβλαβή μοτίβα σκέψης, είναι χρήσιμη», λέει η Nisbet.
- Να ξέρεις ότι είναι φυσιολογικό να αλλάζει η εικόνα του σώματος. «Επικυρώστε και εξομαλύνετε τις διακυμάνσεις της εικόνας του σώματος», λέει η Moser. «Να ξέρετε ότι, όπως ο καθένας έχει μέρες και συναισθήματα που υπάρχουν σε ένα φάσμα, έτσι και τα συναισθήματά μας για τον εαυτό μας και το σώμα μας».
- Περιόρισε το πόσο συχνά κοιτάζεσαι στον καθρέφτη. Αν διαπιστώσεις ότι έχεις την τάση να είσαι επικριτικήόταν κοιτάς την εμφάνισή σου, η Gallagher συνιστά να μειώσεις τη συχνότητα με την οποία ελέγχετε τον εαυτό σου.
- Εξασκήσου στην ευγνωμοσύνη. Αυτό σημαίνει να παρακολουθείς τι κάνει το σώμα σου για εσένα στην καθημερινότητά σου, ακόμη και αν δεν λειτουργεί το ίδιο με τα σώματα των άλλων. «Το σώμα σας είναι άξιο σεβασμού και φροντίδας, ανεξάρτητα από τις ικανότητες και το μέγεθός του», λέει η Moser.
- Να φιλτράρεις ποιον ακολουθείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεις τους influencers που προωθούν ένα μη ρεαλιστικό πρότυπο σώματος και να ακολουθείς ανθρώπους που προωθούν την ουδετερότητα του σώματος, λέει η Moser.
- Να είσαι δραστήρα. «Κινήστε το σώμα σας με τρόπο που να αισθάνεστε καλά», λέει η Gallagher. «Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε συνδεδεμένοι με το σώμα σας».
- Μετάτρεψε τα αρνητικά σε κάτι πρακτικό. Αν, για παράδειγμα, πιάνεις τον εαυτό σου να μισεί τα πόδια του, η Gallagher συνιστά να αντικαταστήσεις τις αρνητικές σκέψεις με παρατηρήσεις, όπως ότι τα πόδια σου είναι δυνατά και σου επιτρέπουν να περπατάτε.
Πες «όχι» σε πράγματα που πραγματικά δεν θέλεις να κάνεις