Θα μπορούσε η απάντηση στο στρες να είναι να κοιτάς ψηλά (κυριολεκτικά και μεταφορικά); Θα μπορούσε!

Θα μπορούσε η απάντηση στο στρες να είναι να κοιτάς ψηλά (κυριολεκτικά και μεταφορικά); Θα μπορούσε!
Pexels

Άσε το σύμπαν να σου υπενθυμίσει ότι η ζωή είναι μεγαλύτερη από τις έγνοιες ή τα εισερχόμενα Email.

Το άγχος μπορεί να εξαντλήσει ένα άτομο ψυχικά και να έχει πραγματικές επιπτώσεις στο σώμα του. Ευτυχώς, έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες μπορεί να μειωθεί με μια απλή πρακτική ενσυνειδητότητας (mindfulness).

Η ενσυνειδητότητα έχει να κάνει με την προσοχή στην καθημερινή ζωή και στα πράγματα που συνήθως βιαζόμαστε να περάσουμε. Πιθανότατα έχουμε ήδη όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να εξασκήσουμε την ενσυνειδητότητα.

Τι είναι η υπερφόρτωση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και πώς μπορώ να την αποφύγω;

Ακολουθούν μερικά χρήσιμα κόλπα για να το επιτύχεις:

Ορισμός στόχου

Υπάρχει λόγος που ο δάσκαλος της γιόγκα σου ζητά να θέσεις έναν στόχο για το μάθημα εκείνη την ημέρα. Ο καθορισμός αυτός μπορεί να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς και να σου υπενθυμίσει γιατί κάνεις κάτι εξ αρχής.

Καθοδηγούμενος διαλογισμός

Ο διαλογισμός μπορεί να είναι τόσο εύκολος όσο το να βρεις λίγο χώρο και να κατεβάσεις μια εφαρμογή. Οι εφαρμογές και τα διαδικτυακά προγράμματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αρχίσεις χωρίς να δεσμευτείς σε ένα ακριβό μάθημα ή να αφιερώσεις πολύ χρόνο. Υπάρχουν αμέτρητοι δωρεάν, καθοδηγούμενοι διαλογισμοί στο διαδίκτυο.

Ζωγραφική

Βρες λίγα λεπτά για να μουτζουρώσεις με χρώματα ένα χαρτί. Θα βοηθήσει το μυαλό σου να αφιερωθεί κάπου αλλού και να κάνει ένα διάλειμμα.

Βόλτα

Το να βρίσκεσαι έξω κάνει θαύματα για το άγχος. Δώσε προσοχή στους ήχους γύρω σου, στην αίσθηση του ανέμου στο δέρμα και στις μυρωδιές. Άσε το τηλέφωνό σου στην τσέπη (ή ακόμα καλύτερα, στο σπίτι) και προσπάθησε να είσαι παρών στην στιγμή εστιάζοντας στις αισθήσεις και στο περιβάλλον σου.

Ευχές

Χρειάζονται μόνο 10 δευτερόλεπτα για αυτή την πρακτική από τον συγγραφέα και πρώην πρωτοπόρο της Google Chade-Meng Tan. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείς να ευχηθείς τυχαία σε κάποιον να είναι ευτυχισμένος. Δεν χρειάζεται καν να το πεις στο άτομο, απλά πρέπει να στείλεις τη θετική σου ενέργεια. Αν μάλιστα βρεθείς να νιώθεις ενοχλημένη με κάποιον, μπορείς (νοερά) να του ευχηθείς ευτυχία. Με οκτώ υποψηφιότητες για Νόμπελ Ειρήνης, η Meng μπορεί να έχει δίκιο.

Βλέμμα ψηλά

Όχι μόνο στην οθόνη μπροστά σου, αλλά προς τα αστέρια. Κάνε μια παύση ενώ περπατάς και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές καθώς κοιτάς τα αστέρια. Άσε το σύμπαν να σου υπενθυμίσει ότι η ζωή είναι μεγαλύτερη από τις έγνοιες ή τα εισερχόμενα Email.

Απόλαυση ενός ροφήματος

Η παρασκευή ενός φλιτζανιού τσαγιού είναι μια βαθιά αγαπημένη πρακτική σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Έχει σημασία να επικεντρωθείς σε κάθε βήμα παρασκευής του. Πώς μυρίζουν τα φύλλα; Πώς μοιάζει το νερό όταν προσθέτεις για πρώτη φορά το τσάι; Παρακολούθησε τον ατμό να ανεβαίνει από το φλιτζάνι και νιώσε τη θερμότητα του φλιτζανιού στο χέρι σου. Αν έχεις χρόνο, πιες το τσάι χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου. Δεν σου αρέσει το τσάι; Μπορείς εύκολα να κάνεις αυτή την πρακτική ενώ φτιάχνεις πλούσιο, αρωματικό, γαλλικό καφέ.

Ένα πράγμα κάθε φορά

Ναι, η λίστα με τις δουλειές μπορεί να είναι μια μορφή mindfulness, αν γίνει σωστά. Βάλε ένα χρονόμετρο για πέντε λεπτά και δώσε σε μια εργασία την πλήρη και αμέριστη προσοχή σου. Μην ελέγχεις το τηλέφωνο, μην κάνεις κλικ στις ειδοποιήσεις - απολύτως κανένα multitasking. Άσε αυτή τη μία εργασία να πρωταγωνιστήσει μέχρι να σβήσει το χρονόμετρο.

Απόσταση από το κινητό

Χρειάζεται πραγματικά να παίρνεις το τηλέφωνό μαζί σου όταν απλά κινείσαι από το ένα δωμάτιο στο άλλο; Δοκίμασε να το αφήσεις στο άλλο δωμάτιο. Φάε, κάνε το μπάνιο σου ή οτιδήποτε άλλο. Το τηλέφωνό σου θα είναι ακόμα εκεί όταν τελειώσεις.

Ημερολόγιο

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να κρατά κανείς ένα ημερολόγιο. Από τη χρήση του δομημένου 5λεπτου ημερολογίου μέχρι το να γράφεις τις σκέψεις σου σε ένα τυχαίο κομμάτι χαρτί, η πράξη του να βάζεις στυλό στο χαρτί μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το μυαλό και να τιθασεύσει τις αυθαίρετες σκέψεις. Δοκίμασε να ξεκινήσεις με ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης.

Το κεφάλαιο ενσυναίσθηση και η συμφιλίωση με τις ενοχές όταν σε εσένα πηγαίνουν όλα καλά

pexels-jonathanborba-4731909.jpg