The Stop Technique: Πώς να σταματήσουμε τη συνήθεια να κρίνουμε τον εαυτό μας τόσο αυστηρά

The Stop Technique: Πώς να σταματήσουμε τη συνήθεια να κρίνουμε τον εαυτό μας τόσο αυστηρά
Pexels

Πώς θα κόψουμε τη συνήθεια που μας στερεί τη χαρά, την ευτυχία, τη γαλήνη και την ελευθερία.

Κρίνουμε. Το κάνουμε γρήγορα. Το κάνουμε αυτόματα και αντανακλαστικά. Και το κάνουμε τόσο γρήγορα που μετά βίας το αντιλαμβανόμαστε. Αν τώρα αρχίζαμε να το παρατηρούμε, θα αποκτούσαμε μεγαλύτερη επίγνωση ότι το κάνουμε και θα μπορούσαμε στη συνέχεια να κάνουμε κάτι γι' αυτό.

Το κεφάλαιο ενσυναίσθηση και η συμφιλίωση με τις ενοχές όταν σε εσένα πηγαίνουν όλα καλά

Η τεχνική της παύσης

Μπορούμε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε πρώτα μια γρήγορη και εύκολη τεχνική για να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας να το κάνει και στη συνέχεια να σταματήσουμε τον εαυτό μας από το να επιδίδεται στο να το κάνει.

Κατ' αρχάς, ας συμφωνήσουμε ότι δεν θέλουμε να επιδοθούμε στο να κρίνουμε τον εαυτό μας για τους εξής λόγους:

  • Μας στερεί τη χαρά, την ευτυχία, την ειρήνη και την ελευθερία.
  • Μας οδηγεί σε προβολή, η οποία με τη σειρά της μας οδηγεί στο να κρίνουμε τους άλλους και να αντιλαμβανόμαστε ότι οι άλλοι μας κρίνουν.
  • Οδηγεί σε συσχετιζόμενες μη βέλτιστες σκέψεις για τον εαυτό μας, οι οποίες στη συνέχεια επηρεάζουν τα συναισθήματα που βιώνουμε ανά πάσα στιγμή.
  • Κρατά το μυαλό μας απασχολημένο με σκέψεις που έχουν μικρή σημασία και μακριά από βιωματικές ή διορατικές σκέψεις.
  • Οδηγεί σε απόσπαση της προσοχής, η οποία μειώνει την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε, άρα και την ικανότητά μας να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε μια δεδομένη εργασία.

Θα μπορούσε η απάντηση στο στρες να είναι να κοιτάς ψηλά (κυριολεκτικά και μεταφορικά); Θα μπορούσε!

Οι παραπάνω πέντε λόγοι είναι μόνο ένα δείγμα των λόγων για τους οποίους πρέπει πραγματικά να σταματήσουμε να κρίνουμε τους εαυτούς μας. Κατά συνέπεια, το να έχουμε μια τεχνική που θα μας βοηθήσει να το κάνουμε αυτό μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία που διαθέτουμε.

Επιπλέον, είναι μια απλή τεχνική που απαιτεί λίγο χρόνο για να την κάνουμε- δεν απαιτεί να σταματήσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε, και μπορούμε να την κάνουμε οπουδήποτε.

Είσαι έτοιμη να μάθεις την τεχνική Stop;

Βήμα 1: Πες Stop. Κάθε φορά που έχεις μια σκέψη αυστηρή για τον εαυτό σου. Κάθε φορά που βιώνεις οποιοδήποτε άσχημο συναίσθημα για τον εαυτό σου, απλά πείτε: «Σταμάτα».

Βήμα 2: Στρέψε την προσοχή σου στην καρδιά σου. Το μόνο που κάνεις σε αυτό το σημείο είναι να την ανακατευθύνεις την προσοχή στην καρδιά. Το κάνεις αυτό επειδή όταν κρίνεις χρησιμοποιείς την καρδιά σου χωρίς να το γνωρίζεις. Τώρα, ίσως γνωρίζεις ότι η καρδιά σου είναι το όργανο με το μεγαλύτερο ηλεκτρικό ρεύμα από όλα τα όργανα του σώματος- και ότι είναι μια μυοηλεκτρική αντλία που στέλνει αίμα σε όλο το σώμα σου. Καθώς κρίνεις, η καρδιά σου συνεχίζει να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα σου και οι κρίσεις σου, που είναι σκέψεις επίθεσης, συλλαμβάνονται από την καρδιά σου ως ηλεκτρικά σήματα και δυναμικά δράσης και τα διανέμει σε όλο το σώμα σου, μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σου.

Βήμα 3: Άνοιξε την καρδιά σου. Δεν χρειάζεται να κάνεις καμία προσπάθεια για να ανοίξεις την καρδιά σου. Μόλις κατευθύνεις την προσοχή σου στην καρδιά σου, το ηλεκτροχημικό της πεδίο θα σε τραβήξει μέσα της και θα αρχίσεις να βιώνεις τη Σκέψη Βασισμένη στην Πραγματικότητα. Αυτή η Σκέψη Βασισμένη στην Πραγματικότητα εμφανίζεται με τις ακόλουθες μορφές:

Παρουσία

Ζωντάνια

Ζωτικότητα

Συγχώρεση

Ευγένεια

Ουδετερότητα

Αγάπη

Ενότητα

Ολότητα

Ελευθερία

Χαρά

Έμπνευση

Δύναμη

Όταν βιώνεις αυτά τα συναισθήματα, είναι πιθανό να συμπεριφέρεσαι ανάλογα. Αυτά τα συναισθήματα στη συνέχεια ενισχύουν τις βέλτιστες σχετικές σκέψεις, οι οποίες επιστρέφουν κυκλικά στην εστίασή σου, επιτρέποντάς σου να επανεκπαιδεύσεις τις πεποιθήσεις σου για τον εαυτό σου. Συνοψίζοντας, αυτές οι πεποιθήσεις συνθέτουν την αυτοαντίληψή σου, η οποία εκφράζεται με μορφές ταυτοτήτων ή ρόλων και οι οποίες ενισχύονται από τα αποτελέσματα και τις συνήθειές μας.

Να θυμάσαι: το μονοπάτι πεποιθήσεων-ταυτότητας είναι αλληλένδετο και η Τεχνική Stop, όταν χρησιμοποιείται σωστά, έχει ισχυρές επιπτώσεις σε κάθε ένα από τα στοιχεία του μονοπατιού.


IMG_7015.jpeg