Έξι λεπτά ηρεμίας: Η απλή συνήθεια που καταπολεμά το άγχος

Έξι λεπτά ηρεμίας: Η απλή συνήθεια που καταπολεμά το άγχος
Pixabay

Απόδραση από το άγχος ισούται με έξι λεπτά ανάγνωσης την ημέρα. 

Σε μια εποχή όπου το άγχος έχει γίνει μάστιγα, για όλους τους ανθρώπους ανά τον κόσμο, η λύση μπορεί να βρίσκεται σε μια απλή, καθημερινή συνήθεια: την ανάγνωση. Μόλις έξι λεπτά την ημέρα αρκούν για να ενισχύσουν την ευεξία μας, σύμφωνα με ειδικούς.

Στον σημερινό κόσμο, όπου η συνεχής σύνδεση και η δυσκολία στην πραγματική αποσύνδεση επιβαρύνουν την ψυχική μας υγεία, η ανάγκη για χαλάρωση είναι επιτακτική. Μια ανησυχητική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως διαβάζουμε στο Mirror.com αποκαλύπτει ότι μόνο ένας στους δέκα Βρετανούς βρίσκει χρόνο για μια ώρα χαλάρωσης την εβδομάδα, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία αναγνωρίζει τα οφέλη του ποιοτικού χρόνου για τον εαυτό τους.

Πώς το άγχος μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα (και ποιο το δημοφιλές ποτό που θα σε βοηθάει)

Η ειδικός ψυχικής ευεξίας Lucy Beresford τονίζει τη μεγάλη επίδραση που μπορεί να έχει η ανάγνωση ακόμα και για λίγα λεπτά την ημέρα. Μας βοηθά να αποσυνδεθούμε από την ένταση της καθημερινότητας, να χαλαρώσουμε και να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας.

Τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά της: το 69% των ανθρώπων νιώθουν καλύτερα μετά την ανάγνωση. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία προτιμά τις οθόνες από τα βιβλία, ενώ πολλοί εγκαταλείπουν την ανάγνωση ενός βιβλίου στη μέση. Οι οικιακές εργασίες, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και η προτεραιότητα στις ανάγκες των άλλων αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια.

Το περιοδικό The People's Friend, με την υποστήριξη της Beresford και της τηλεπαρουσιάστριας Sally Lindsay, ξεκίνησε μια καμπάνια για να ενθαρρύνει τους Βρετανούς να διαβάζουν έστω και για έξι λεπτά την ημέρα. Η Lindsay επισημαίνει ότι η ανάγνωση μιας σύντομης ιστορίας μπορεί να προσφέρει την ίδια ικανοποίηση με ένα φλιτζάνι τσάι, αλλά και ένα μοναδικό αίσθημα ολοκλήρωσης.

Εν κατακλείδι, η ανάγνωση, ακόμα και για λίγα λεπτά, αποτελεί ένα απλό αλλά ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του άγχους και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν τη συμβουλή των ειδικών και ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να ταξιδέψουμε στον κόσμο των λέξεων και να ανακαλύψουμε την ηρεμία που κρύβουν μέσα τους.

Καφές και ψώνια δεν πάνε μαζί: Ο λόγος που αυτός ο συνδυασμός είναι εκρηκτικός για το πορτοφόλι μας

book-1835799_1280.jpg