Πώς το άγχος μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα (και ποιο το δημοφιλές ποτό που θα σε βοηθάει)

Πώς το άγχος μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα (και ποιο το δημοφιλές ποτό που θα σε βοηθάει)
Pixabay

Το αίσθημα του φουσκώματος και της δυσφορίας είναι μια κοινή εμπειρία, με πολλές πιθανές αιτίες -μερικές από τις οποίες μπορεί να σε εκπλήξουν.

Το φούσκωμα, αυτή η δυσάρεστη αίσθηση πληρότητας και δυσφορίας στην κοιλιά, μπορεί να έχει πολλές αιτίες, και μερικές από αυτές μπορεί να σε εκπλήξουν. Εκτός από τις διατροφικές επιλογές, παράγοντες όπως ο ζεστός καιρός ή ακόμα και το άγχος μπορούν να συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Δρ. Pamela Mason, το άγχος πυροδοτεί την παραγωγή κορτιζόλης, της γνωστής ορμόνης του στρες. Η κορτιζόλη διαταράσσει τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου, οδηγώντας σε κακή πέψη και φούσκωμα, συχνά συνοδευόμενο από αέρια. Επιπλέον, ο εγκέφαλος, αντιδρώντας στο σήμα κινδύνου που εκπέμπει η κορτιζόλη, επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης, δίνοντας προτεραιότητα σε λειτουργίες που θεωρεί πιο ζωτικές για την επιβίωση.

Συνέντευξη για δουλειά: Πώς να μην λιποθυμήσεις από το άγχος

Το φούσκωμα εκδηλώνεται με αισθήματα σφιξίματος, πίεσης, πόνου και πρηξίματος στην κοιλιά. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσουμε. Το NHS συνιστά τη διαχείριση του στρες μέσω τεχνικών χαλάρωσης, όπως η αναπνοή και η σωματική άσκηση, ή μέσω της συζήτησης με αγαπημένα πρόσωπα ή έναν επαγγελματία υγείας.

Η Δρ. Mason προτείνει ένα απλό αλλά αποτελεσματικό σύμμαχο κατά του φουσκώματος: το τσάι. Το μαύρο τσάι, με ή χωρίς γάλα, είναι ευεργετικό για την υγεία του εντέρου και βοηθά στην αντιμετώπιση του φουσκώματος, χάρη στην περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου. Επιπλέον, τα αφεψήματα βοτάνων, όπως το τσάι μέντας ή τζίντζερ, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην ανακούφιση από τη δυσπεψία και το φούσκωμα.

Αν και το φούσκωμα συνήθως υποχωρεί από μόνο του, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν επιμένει ή επαναλαμβάνεται συχνά. Μπορεί να είναι σύμπτωμα υποκείμενης πάθησης, όπως τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες, και ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ανάλογα.

Τι είναι η υπερφόρτωση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και πώς μπορώ να την αποφύγω;

Όπως λοιπόν κατάλαβες, το άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της πέψης. Ευτυχώς, υπάρχουν απλά και ευχάριστα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να διαχειριστούμε το στρες και να ανακουφίσουμε το φούσκωμα. Ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι μπορεί να είναι η αρχή για μια πιο ήρεμη και υγιή καθημερινότητα.

woman-7303077_1280.jpg