Καφές και ψώνια δεν πάνε μαζί: Ο λόγος που αυτός ο συνδυασμός είναι εκρηκτικός για το πορτοφόλι μας

Καφές και ψώνια δεν πάνε μαζί: Ο λόγος που αυτός ο συνδυασμός είναι εκρηκτικός για το πορτοφόλι μας
Pixabay

H κατανάλωση καφέ πριν από τα ψώνια μπορεί να οδηγήσει σε «παρορμητικές αγορές».

Πόσοι από εμάς δεν μπορούμε να φανταστούμε το πρωινό μας ξύπνημα χωρίς έναν απολαυστικό καφέ; Αυτή η αγαπημένη μας συνήθεια, όμως, μπορεί να κρύβει μια απρόσμενη παγίδα, ειδικά όταν συνδυάζεται με μια βόλτα στα μαγαζιά. Ψυχολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αποκαλύπτοντας ότι η καφεΐνη μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε παρορμητικές αγορές.

Η Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία (BPS), μέσα από ένα βίντεο στο TikTok, μάς προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του καφέ στη συμπεριφορά μας ως καταναλωτές, βασιζόμενη σε μια πρόσφατη έρευνα που πραγματικά ξαφνιάζει. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι καταναλώνουν καφέ πριν από τα ψώνια τους ξοδεύουν έως και 50% περισσότερα χρήματα σε σχέση με όσους προτιμούν ντεκαφεϊνέ. Η εξήγηση; Η καφεΐνη μας κάνει να νιώθουμε πιο ενθουσιασμένοι, γεγονός που οδηγεί σε πιο παρορμητικές αποφάσεις.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το «κλειδί της ευτυχίας» και δεν είναι αυτό που θα περίμεναν πολλοί

«Γνωρίζατε ότι η κατανάλωση καφέ πριν από τα ψώνια μπορεί να αυξήσει τις παρορμητικές αγορές; Άτομα που είχαν πιει μόνο έναν εσπρέσο πριν πάνε σε ένα κατάστημα ξόδεψαν ένα εντυπωσιακό 50% περισσότερα χρήματα από εκείνους που είχαν πιει έναν ντεκαφεϊνέ καφέ. Οι καταναλωτές καφεΐνης ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο ενθουσιασμένοι και όταν είμαστε ενθουσιασμένοι τείνουμε να είμαστε πιο παρορμητικοί», όπως αναφέρει η BPS.

Η έρευνα, που διεξήχθη το 2022 σε διάφορες χώρες, εξέτασε τη σχέση μεταξύ καφεΐνης και αγοραστικής συμπεριφοράς. Οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα δωρεάν σφηνάκι εσπρέσο πριν ξεκινήσουν τα ψώνια τους. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: όσοι κατανάλωσαν καφεΐνη όχι μόνο ξόδεψαν περισσότερα χρήματα, αλλά αγόρασαν και περισσότερα προϊόντα, ιδιαίτερα εκείνα που σχετίζονται με την απόλαυση, όπως σοκολάτες και ποπ κορν. Αυτή η τάση αποδίδεται στην αυξημένη «ενεργειακή διέγερση» που προκαλεί η καφεΐνη.

apparel-1850804_1280.jpg

Είναι ενδιαφέρον ότι η διεγερτική επίδραση της καφεΐνης μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και με μικρές ποσότητες, όπως 25-30mg, πολύ λιγότερο από την ποσότητα που περιέχεται σε έναν εσπρέσο. Αυτό σημαίνει ότι και άλλα δημοφιλή ροφήματα, όπως ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά, μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μας στα ψώνια.

Οι επιστήμονες εξήγησαν: «Συνολικά, οι λιανοπωλητές μπορούν να επωφεληθούν οικονομικά εάν οι αγοραστές καταναλώνουν καφεΐνη πριν ή κατά τη διάρκεια των αγορών. Με την πανταχού παρούσα διαθεσιμότητα του καφέ και άλλων ποτών με καφεΐνη, είναι πολύ πιθανό πολλοί αγοραστές να έχουν σημαντική πρόσληψη καφεΐνης κατά τη στιγμή των αγορών τους. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παρορμητικότητα και, επομένως, σε υψηλότερο βαθμό δαπανών. Τα ευρήματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν επίσης ότι οι επιπτώσεις της καφεΐνης στις δαπάνες είναι ισχυρότερες για προϊόντα υψηλής ηδονικής αξίας.Αν και η πρόσληψη καφεΐνης από τους καταναλωτές σαφώς ωφελεί τους λιανοπωλητές, οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται για τις ακούσιες συνέπειες της κατανάλωσης καφεΐνης, ίσως μέσω της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης, και θα πρέπει να αποφασίζουν εάν η κατανάλωση καφεΐνης πριν από τα ψώνια είναι κατάλληλη».

Όπως καταλαβαίνεις, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφεΐνης πριν ή κατά τη διάρκεια των αγορών μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικερδής για τους εμπόρους. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται για τις πιθανές παρενέργειες της καφεΐνης στην αγοραστική τους συμπεριφορά και να αποφασίζουν συνειδητά αν θα καταναλώσουν καφεΐνη πριν βγουν για ψώνια.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα απολαμβάνεις τον καφέ σου πριν από μια βόλτα στα μαγαζιά, θυμήσου ότι μπορεί να σε κάνει πιο επιρρεπή σε παρορμητικές αγορές. Ίσως λοιπόν να είναι καλύτερα να επιλέξεις έναν ντεκαφεϊνέ ή να οπλιστείς με μια γερή δόση αυτοσυγκράτησης.

Η τάση του TikTok που σε θέλει να «σαπίζεις» στο κρεβάτι ίσως τελικά να κρύβει κάποια οφέλη

girls-7922980_1280.jpg