Υπάρχουν δύο μορφές ευτυχίας, αλλά μόνο η μία σε οδηγεί σε ουσιαστική διάρκεια

Υπάρχουν δύο μορφές ευτυχίας, αλλά μόνο η μία σε οδηγεί σε ουσιαστική διάρκεια
Pixabay

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εθισμένοι στον πρώτο τύπο. Να τι πρέπει να κάνουμε αντ' αυτού.

Ξέρεις, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εθισμένοι σε μια μορφή ευτυχίας που μοιάζει με πυροτέχνημα: εντυπωσιακή, αλλά φευγαλέα. Ξεχνάμε την άλλη, αυτή που σιγοκαίει σαν φωτιά και μας ζεσταίνει διαρκώς. Ας μιλήσουμε για αυτές τις δύο μορφές ευτυχίας και πώς μπορείς να βρεις την ισορροπία. Και μαζί σου κι εμείς.

Η γοητεία της ηδονικής ευτυχίας

Σκέψου την ηδονική ευτυχία σαν μια γρήγορη δόση απόλαυσης. Είναι το λαχταριστό γλυκό, η συναρπαστική ταινία, η αγορά που σε κάνει να νιώθεις «ουάου» για λίγο. Όλα αυτά ξυπνούν τις αισθήσεις σου, σου προσφέρουν μια στιγμιαία κορύφωση, αλλά μετά έρχεται η πτώση. Και τότε, θέλεις κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο.

Είναι σαν να τρέχεις σε έναν «ηδονικό διάδρομο». Κυνηγάς συνεχώς την επόμενη απόλαυση, την επόμενη αγορά, την επόμενη εμπειρία που θα σε κάνει να νιώσεις καλά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτές οι στιγμές είναι φευγαλέες. Φεύγουν γρήγορα και σε αφήνουν να αναζητάς την επόμενη «δόση».

Και το χειρότερο; Συχνά μας πείθουν ότι η ευτυχία βρίσκεται στα υλικά αγαθά, στα ακριβά ταξίδια, στα καινούργια gadgets. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερα αποκτάμε, τόσο λιγότερο ικανοποιημένοι νιώθουμε.

Πώς να βρεις, λοιπόν, διαρκή χαρά;

Μην ανησυχείς: υπάρχει και η άλλη μορφή ευτυχίας, αυτή που οδηγεί σε διαρκή χαρά. Θα μιλήσουμε γι' αυτή παρακάτω. Εν τω μεταξύ, σκέψου: ποιες εμπειρίες σού έχουν προσφέρει βαθιά και διαρκή ικανοποίηση; Τι σε κάνει να νιώθεις πραγματικά πλήρης και ευτυχισμένη;

Οι επτά «παράλογες» συνήθειες των εξαιρετικά ορθολογικών ανθρώπων

Ανακάλυψε το βάθος της ευδαιμονικής ευτυχίας

Η ευδαιμονική ευτυχία σού προσφέρει κάτι βαθύτερο από την απλή προσωπική ευχαρίστηση. Σε καλεί να μετατοπίσεις το επίκεντρό σου σε κάτι μεγαλύτερο: τη σύνδεση με τους άλλους, την προσφορά, και την αίσθηση σκοπού. Αυτή η μορφή ευτυχίας σε θρέφει και σου χαρίζει μια διαρκή αίσθηση ικανοποίησης.

Ίσως σε εκπλήσσει, αλλά η προσφορά στους άλλους μπορεί να αυξήσει την ευημερία σου περισσότερο από το να ξοδεύεις χρήματα για τον εαυτό σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι προσφέρουν αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι από όσους εστιάζουν μόνο στις δικές τους ανάγκες. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ενήλικες. Ακόμα και μικρά παιδιά βρίσκουν μεγαλύτερη χαρά στο να δίνουν παρά στο να λαμβάνουν.

Αυτή η τάση για προσφορά και σύνδεση φαίνεται να είναι παγκόσμια, ανεξάρτητα από τον πλούτο ή την κουλτούρα μιας χώρας. Όταν προσφέρεις στους άλλους, βιώνεις μια βαθιά αίσθηση ικανοποίησης και ευεξίας.

Πώς μπορείς λοιπόν να αγκαλιάσεις την ευδαιμονική ευτυχία;

  • Βρες τρόπους να βοηθήσεις τους άλλους: Μπορείς να προσφέρεις εθελοντικά τον χρόνο σου, να κάνεις μια δωρεά, ή απλώς να κάνεις μια καλή πράξη για κάποιον που το έχει ανάγκη.
  • Καλλιέργησε τις σχέσεις σου: Δώσε προτεραιότητα στις σχέσεις σου με την οικογένεια, τους φίλους, και την κοινότητα.
  • Βρες έναν σκοπό στη ζωή σου: Τι σε παθιάζει; Τι σου δίνει νόημα; Βρες τρόπους να ενσωματώσεις αυτά τα στοιχεία στην καθημερινότητά σου.

Η δύναμη της συμπόνιας για σένα

Η ευδαιμονία δεν περιορίζεται στο να ξοδεύεις χρήματα για τους άλλους. Οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης ή βοήθειας μπορεί να σε οδηγήσει σε αυτήν την ευτυχία. Η συμπόνια διευρύνει την προοπτική σου, σε βγάζει έξω από τον εαυτό σου.

Έρευνες δείχνουν ότι η κατάθλιψη και το άγχος συνδέονται με μια κατάσταση αυτοσυγκέντρωσης -μια εμμονή με το «εγώ».

Όταν κάνεις κάτι για κάποιον άλλον, αυτή η εστίαση στον εαυτό σου μετατοπίζεται προς τους άλλους. Σκέψου την τελευταία φορά που βοήθησες κάποιον. Πιθανότατα ένιωσες υπέροχα, ανεξάρτητα από το πώς ένιωθες πριν.

Η συμπόνια σε βοηθά να νιώθεις πιο συνδεδεμένη με τους άλλους. Και η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης είναι πιο επιβλαβής για την υγεία σου από την παχυσαρκία, το κάπνισμα ή την υψηλή αρτηριακή πίεση. Όταν νιώθεις συνδεδεμένη με τους άλλους, έχεις λιγότερο άγχος και κατάθλιψη, και περισσότερη αυτοεκτίμηση. Είσαι πιο ενσυναισθητική, έμπιστη και συνεργάσιμη, και αυτό δημιουργεί έναν θετικό κύκλο ευεξίας.

Η ευδαιμονική ευτυχία σε προστατεύει ακόμα και από φλεγμονές. Άτομα που βρίσκουν χαρά μέσα από ουσιαστικές συνδέσεις και σκοπό έχουν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής από αυτούς που κυνηγούν μόνο ηδονικές αναζητήσεις.

Βρες την ισορροπία σου

Σκέψου την ευτυχία σαν ένα γεύμα. Ένα γλυκό μπορεί να σου δώσει στιγμιαία ευχαρίστηση, αλλά ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα σε αφήνει γεμάτο ενέργεια και ικανοποίηση. Η ευδαιμονική ευτυχία είναι αυτό το πλήρες γεύμα, που σε θρέφει σε βάθος.

Μην ξεχνάς ότι και οι δύο μορφές ευτυχίας, η ηδονική και η ευδαιμονική, έχουν τη θέση τους στη ζωή σου. Το κλειδί είναι να βρεις τη σωστή ισορροπία μεταξύ τους.

5 αισιόδοξες σκέψεις που μπορούν να κάνουν τη μέρα σου λίγο πιο φωτεινή

Απλά Βήματα για να Καλλιεργήσεις το Νόημα στη Ζωή σου

Συνδέσου με αγαπημένα πρόσωπα: Αφιέρωσε χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους σου. Μοιράσου ουσιαστικές συζητήσεις και εμπειρίες που θα ενισχύσουν τους δεσμούς σας.

Βρες ευκαιρίες να προσφέρεις εθελοντικά: Ο εθελοντισμός μπορεί να σου χαρίσει μια βαθιά αίσθηση σκοπού και πληρότητας.

Εξερεύνησε την πνευματικότητά σου: Είτε μέσω της θρησκείας, είτε μέσω προσωπικού προβληματισμού, είτε μέσω της τέχνης και της φύσης, η πνευματικότητα μπορεί να δώσει βάθος στη ζωή σου.

Εξασκήσου στην ευγνωμοσύνη: Σκέψου τακτικά για όσα είσαι ευγνώμων. Αυτό θα σε βοηθήσει να εκτιμήσεις τα σημαντικά πράγματα στη ζωή σου.

Αναζήτησε την προσωπική σου ανάπτυξη: Επένδυσε στην αυτογνωσία και την εξέλιξή σου. Επιδίωξε δραστηριότητες που σε προκαλούν και σου προσφέρουν αίσθηση ολοκλήρωσης.

Αγκάλιασε μια ολιστική θεώρηση της ευτυχίας: Απόλαυσε τόσο τις στιγμές ευχαρίστησης όσο και τον πλούτο του νοήματος. Βρες την ισορροπία μεταξύ τους.

people-2561053_1280.jpg