Πώς το διάλειμμα 7 ημερών από τα social media μπορεί να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στο σώμα σου

Ανθή Μιμηγιάννη
Pixabay

Οι νεαρές γυναίκες που κάνουν ένα σύντομο διάλειμμα από τα social media παρουσιάζουν κάτι πολύ σημαντικό. 

Τόσο ακαδημαϊκές έρευνες όσο και άρθρα στα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα από στοιχεία που δείχνουν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των νέων. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για το πώς οι φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εικόνα του σώματος των νεαρών γυναικών.

Ωστόσο, πολλά από τα δεδομένα που συνδέουν την εικόνα του σώματος με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι συσχετιστικά. Αυτό καθιστά δύσκολο να διαπιστωθεί αν η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί δυσαρέσκεια για το σώμα στις νεαρές γυναίκες ή αν οι γυναίκες που ήδη αντιμετωπίζουν θέματα με την εικόνα τους στρέφονται περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο αντιμετώπισης.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο York στο Τορόντο, χρησιμοποιώντας πειραματικό σχεδιασμό, εξέτασε αν ένα «διάλειμμα» μίας εβδομάδας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να βελτιώσει την εικόνα του σώματος των νεαρών γυναικών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η απάντηση είναι θετική.

Χρησιμοποίησε την τέχνη για να βελτιώσεις τη ζωή σου

Πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια για το σώμα

Αν παρατηρήσεις το feed των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχεδόν οποιασδήποτε νεαρής γυναίκας, γίνεται γρήγορα εμφανές πώς αυτά μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσαρέσκεια για το σώμα. Οι ατελείωτες εικόνες και βίντεο με γυναίκες που φαίνεται να έχουν το "τέλειο" σώμα, δέρμα και μαλλιά, συχνά κάνουν τις άλλες γυναίκες να αισθάνονται ανεπαρκείς. Αυτή η αίσθηση ότι δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα ομορφιάς μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια για το σώμα, ντροπή και ανθυγιεινές διατροφικές στάσεις και συμπεριφορές.

Πολλές νεαρές γυναίκες αναγνωρίζουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αυτόν τον αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα τους και χρησιμοποιούν στρατηγικές, όπως το να κάνουν "unfollow" σε λογαριασμούς που επικεντρώνονται υπερβολικά στην εμφάνιση, προσπαθώντας έτσι να μειώσουν τον αρνητικό αντίκτυπο. Παρότι αυτή η επιμέλεια μπορεί να βοηθήσει, οι αλγόριθμοι που δημιουργούν προτεινόμενο περιεχόμενο, μαζί με τη συνεχή ροή διαφημίσεων, καθιστούν δύσκολο τον πλήρη έλεγχο του περιεχομένου που εμφανίζεται στη ροή.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν αν ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να βελτιώσει την εικόνα του σώματος στις νεαρές γυναίκες. Η μελέτη περιελάμβανε 66 προπτυχιακές φοιτήτριες, που περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως καθημερινές χρήστριες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δήλωσαν πρόθυμες να κάνουν αυτό το διάλειμμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν θετικές επιδράσεις στην αυτοεκτίμηση του σώματός τους.

Στην πρώτη φάση της μελέτης, οι γυναίκες συναντήθηκαν με τους ερευνητές και συμπλήρωσαν διάφορα ερωτηματολόγια σχετικά με την εικόνα του σώματός τους. Αυτά τα ερωτηματολόγια αξιολογούσαν την ικανοποίηση από το σώμα τους, τη γενική αυτοεκτίμηση, και το βαθμό στον οποίο «εσωτερίκευαν» τα πολιτισμικά ιδεώδη σχετικά με τη λεπτότητα (γνωστό ως «εσωτερικοποίηση του ιδανικού της λεπτότητας»). Παράλληλα, οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή, η οποία θα κατέγραφε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι γυναίκες στη συνέχεια τοποθετήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Στην πειραματική ομάδα, έλαβαν οδηγίες να κάνουν διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η ομάδα ελέγχου κλήθηκε να συνεχίσει τη χρήση τους όπως συνήθως. Οι γυναίκες της πειραματικής ομάδας έλαβαν λεπτομερείς οδηγίες, όπως τη χρήση εφαρμογών blocker ή την αποσύνδεση από τους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα, για να διασφαλίσουν τη μείωση της χρήσης.

Μια εβδομάδα αργότερα, οι συμμετέχουσες συναντήθηκαν ξανά με τους ερευνητές και συμπλήρωσαν τα ίδια ερωτηματολόγια. Παράλληλα, παρείχαν δεδομένα από την εφαρμογή παρακολούθησης, τα οποία έδειξαν ότι οι γυναίκες που έκαναν διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα χρησιμοποίησαν πολύ λιγότερο (περίπου 1,5 ώρα συνολικά μέσα στην εβδομάδα), σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που τα χρησιμοποίησε για περισσότερες από 16 ώρες κατά την ίδια περίοδο.

Το παράδοξο της φιλίας: Γιατί ενώ έχουμε φίλους αισθανόμαστε μοναξιά;

Τι διαπίστωσε η μελέτη

Οι γυναίκες που έκαναν διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασαν αύξηση της αυτοεκτίμησης (σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στην εμφάνιση) και βελτίωση της ικανοποίησης από το σώμα τους. Αυτά τα ευρήματα ήταν πιο έντονα για τις γυναίκες με υψηλά επίπεδα εσωτερίκευσης του ιδανικού της λεπτότητας. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες που ήταν πιο ευάλωτες στις αρνητικές επιπτώσεις της εικόνας του σώματος λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εμφάνισαν τη μεγαλύτερη βελτίωση από τη διακοπή χρήσης τους.

Παρ' όλα αυτά, τα ευρήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κάποια επιφύλαξη λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος και του συγκεκριμένου πληθυσμού που συμμετείχε (προπτυχιακές φοιτήτριες που ήταν πρόθυμες να κάνουν διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Επιπλέον, οι συμμετέχουσες γνώριζαν ότι η μελέτη ασχολείται με τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εικόνα του σώματος, γεγονός που ενδέχεται να επηρέασε τις απαντήσεις τους.

Παρά τους περιορισμούς, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της απομάκρυνσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της βελτίωσης της ψυχικής υγείας των νεαρών γυναικών.

Κατά τη δεύτερη συνεδρία, περισσότερες από τις μισές γυναίκες στην πειραματική ομάδα ανέφεραν ότι βρήκαν δύσκολη την αποχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην αρχή, αλλά αυτή έγινε πιο εύκολη μετά από μερικές μέρες. Επίσης, οι γυναίκες στη συνθήκη "διάλειμμα" ανέφεραν ότι αντικατέστησαν τον χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με δραστηριότητες πιο υγιείς ή ικανοποιητικές, όπως συζήτηση με φίλους, διάβασμα, άσκηση ή περισσότερο ύπνο.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την εικόνα του σώματος, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αντίθεση με άλλες παρεμβάσεις ψυχικής υγείας, το διάλειμμα αυτό είναι δωρεάν και μπορεί να σας προσφέρει περισσότερο χρόνο για δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε πιο υγιείς και ευτυχισμένοι.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης