Τοξικοί Άνθρωποι: 10 πράγματα που δεν πρέπει να τους πεις (και τι να πεις εναλλακτικά)

Πατούλια Κατερίνα
Τοξικοί Άνθρωποι: 10 πράγματα που δεν πρέπει να τους πεις (και τι να πεις εναλλακτικά)

Είναι η ώρα εκείνη που θα πρέπει να μιλήσεις στον τοξικό σου φίλο/η, συνάδελφο, συγγενή. Υπάρχουν δέκα πράγματα που δεν πρέπει να πεις και εκείνα που πρέπει να πεις εναλλακτικά. 

Στην επόμενη συζήτηση με τοξικούς ανθρώπους, θέσε ρεαλιστικές προσδοκίες. Όλα έχουν να κάνουν με τον αυτοέλεγχο, με το να μην αγχώνεσαι υπερβολικά και μην αντιδρας σκληρά. Το ίδιο ισχύει και για τη γλώσσα του σώματός σου η οποία φρόντισε να μην αντικατοπτρίζει την αρνητικότητά σου.

Εάν μπεις στον διάλογο με ξεκάθαρους στόχους και όρια, θα διατηρήσεις τον έλεγχο της συνομιλίας και δεν θα κολλήσεις στον τοξικό κύκλο. Ακόμα, βάλε όρια και θέσε τους κανόνες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα εξηγήσεις στον συνομιλητή σου πως αν αρχίσει να φωνάζει, δεν θα μπορείς να συνεχίσεις τον μεταξύ σας διάλογο.

Τοξικοί άνθρωποι: Πώς θα τους αναγνωρίσεις; Δες τα 5 πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείς είναι να μην ενδώσεις στην αρνητικότητα, να παραμείνεις σταθερή (και ουδέτερη στον τόνο της φωνής σου) και να ξέρεις ότι μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψεις την διάδραση με το τοξικό άτομο.

10 πράγματα που δεν πρέπει να πεις σε ένα τοξικό άτομο

1. «Αντιδράς υπερβολικά».

Ναι, είναι αλήθεια, το τοξικό άτομο αντιδρά υπερβολικά, αλλά μην του το πεις. Αυτή η φράση κινδυνεύει να ακυρώσει τα συναισθήματα του ατόμου, κάνοντάς το να αισθάνεται ότι του επιτίθεσαι.

Η συναισθηματική ανταπόκριση ενός ατόμου είναι μόνο δική του και αναμφισβήτητα μια σημαντική πτυχή της προσωπικότητας του καθενός. Τα συναισθήματα δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Τι μπορείς να πεις εναλλακτικά;

«Καταλαβαίνω ότι είναι ενοχλητικό όλο αυτό αλλά θα ήθελα να το συζητήσω ήρεμα. Θα βοηθούσε αν κάναμε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα»;

2. «Μην το κάνεις μεγάλο θέμα».

Αυτή η ατάκα θα κάνει το τοξικό άτομο να μεγαλοποιήσει κι άλλο το θέμα αυτό.

Τι μπορείς να πεις εναλλακτικά;

«Ακούγεται σαν να σε ενοχλεί πραγματικά όλο αυτό και αλλά σε παρακαλώ πρέπει να καταλάβεις ότι αν αρχίσεις να φωνάζεις, θα πρέπει να σταματήσω την κουβέντα μας εδώ».

3. «Εσύ φταις».

Οι τοξικοί άνθρωποι μισούν την ανάληψη ευθύνης και θα ρίξουν την ευθύνη σε άλλον με κάθε κόστος. Το να πεις στους τοξικούς ανθρώπους ότι φταίνε, θα προκαλέσει μια ακαριαία απάντηση επειδή οι τοξικοί άνθρωποι συνήθως βλέπουν τον εαυτό τους ως θύμα.

Τι μπορείς να πεις εναλλακτικά;

4. «Γιατί δεν μπορείς να ξεκολλήσεις από αυτό το θέμα»;

Αν ρωτήσεις γιατί δεν μπορεί να ξεκολλήσει το τοξικό άτομο από το θέμα που συζητάτε, θα το κάνεις να κολλήσει ακόμα πιο πολύ.

Τι μπορείς να πεις εναλλακτικά;

«Όλο αυτό φαίνεται να σε ενοχλεί εδώ και καιρό. Γιατί δεν συζητάμε; Θα ήθελα να ακούσω τη δική σου πλευρά της ιστορίας αλλά σε παρακαλώ να ακούσεις κι εμένα».

5. «Εσύ πάντα» ή «Ποτέ»

Η χρήση απολυτών εκφράσεων θα κάνει τους τοξικούς ανθρώπους να γατζωθούν σε αυτές αντί να αντιμετωπίσουν το πραγματικό πρόβλημα.

Τι μπορείς να πεις εναλλακτικά;

Απόφυγε και τις γενικότητες και χρησιμοποίησε το εγώ για να εστιάσεις περισσότερο στο πώς σε επηρεάζει η συμπεριφορά του τοξικού, αντί να τους «επιτεθείς» για κάτι.

6. «Είσαι εγωίστρια».

Φυσικά και ένας τοξικός άνθρωπος είναι εγωιστής. Δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη τα άτομα αυτά και πρέπει πάντα να έχουν τον έλεγχο ενώ δεν νοιάζονται για τα συναισθήματα των άλλων. Το να τους πεις την αλήθεια, θα τους εξοργίσει.

Τι μπορείς να πεις εναλλακτικά;

«Αισθάνομαι απογοητευμένη επειδή τα αιτήματά μου για βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού για παράδειγμα αγνοήθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες».

7. «Τελείωσαμε».

Όταν έχεις να κάνεις με ένα τοξικό άτομο, η απειλή προκαλεί συχνά ακραίες αντιδράσεις, ειδικά επειδή τα τοξικά άτομα φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχο ή μπορεί να κλιμακώσουν χειραγωγικές τακτικές για να σε τραβήξουν πίσω.

Τι μπορείς να πεις εναλλακτικά;

«Χρειάζομαι ένα διάλειμμα από αυτή τη συζήτηση. Σε παρακαλώ μην επικοινωνήσεις μαζί μου για τις επόμενες δύο ημέρες. Υπόσχομαι ότι θα στείλω μήνυμα όταν θα είμαι έτοιμη να μιλήσουμε ξανά».

8. «Ηρέμησε».

Ανεξάρτητα από το πώς το θέτεις, έστω και ευγενικά, διατρέχεις τον κίνδυνο η φράση να θεωρηθεί απορριπτική και να εντείνει μόνο τον θυμό του τοξικού ατόμου αντί να αποκλιμακώσει την κουβέντα.

Τι μπορείς να πεις εναλλακτικά;

«Αυτή η συζήτηση έχει αρχίσει να πηγαίνει στραβά, τι θα έλεγες να σταματήσουμε για δύο λεπτά, να πάρουμε μερικές βαθιές ανάσες και να μιλήσουμε πάλι. Θα σε δω στο σαλόνι απλά θέλω να πιώ πρώτα ένα ποτήρι νερό».

9. «Είσαι παράλογη».

«Η επισήμανση αυτή μπορεί να προκαλέσει ένα τοξικό άτομο να παλέψει ακόμα πιο πολύ να βγει από πάνω.

Προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν ακριβέστερη σχετικά με το τι σε ενοχλεί στην παράλογη συμπεριφορά των τοξικών ατόμων και κάνε έναν συμβιβασμό αν μπορείς.

Τι μπορείς να πεις εναλλακτικά;

«Δεν είναι δυνατόν να φτιάξω 100 cupcakes μέχρι αύριο. Μπορώ είτε να φτιάξω 20, είτε 100 ως την άλλη Πέμπτη, είσαι οκ με αυτό»;

10. «Δεν με νοιάζει πια».

Η αδιαφορία είναι το καλύτερο όπλο σου αν πραγματικά σκοπεύεις να κόψεις κάθε επαφή με το τοξικό άτομο.

Αλλά αν πιστεύετε ότι η σχέση μπορεί να αξίζει να διασωθεί ή αν δεν μπορείς να διακόψεις τη σχέση αυτή (επαγγελματική για παράδειγμα), μπορεί να προκαλέσεις το άτομο να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο δράμα, καθώς οι τοξικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη χειραγώγηση για να σε κρατήσουν.

Τι μπορείς να πεις εναλλακτικά;

«Εντάξει, μπορούμε να το κάνουμε με τον δικό σου τρόπο αυτή τη φορά. Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα κάνουμε κάτι μαζί, θα ήθελα να έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο εκ των προτέρων και μετά να επιμείνουμε στις ευθύνες που έχουμε αναλάβει».