Είναι το FTMO η θλιβερή πραγματικότητα των Millennials και Gen Zers;

Άρτεμις Σκούφου
Pexels

Το FOMO ανήκει στο παρελθόν, αφού το FTMO είναι αυτό ακριβώς που νιώθουν οι νέοι σήμερα και έχει άμεση σχέση με τη δουλειά και την κοινωνική τους ζωή. 

Το FOMO είχε έρθει πριν από χρόνια στη ζωή μας και κάπως μας είχε «στοιχειώσει», χαρακτηρίζοντας πολλούς από τους φόβους μας με αυτόν τον τρόπο. Τώρα, όμως, έχει έρθει ένα νέο φαινόμενο που επηρεάζει άμεσα τους Millennials και τους Gen Zers και δεν είναι άλλο από το FTMO ή αλλιώς το Forced To Miss Out, όπως αναφέρουν όσοι χάνουν ευκαιρίες στη ζωή τους - και όχι μόνο. Μήπως αυτή η τάση της εποχής επηρεάζει κι εσένα;

Γνωρίζεις τι είναι το FOMO; Ίσως το βιώνεις κι εσύ και δεν το ξέρεις

Τι είναι το FTMO;

Το FOMO - ο φόβος της απουσίας - έγινε δημοφιλές στη δεκαετία του 2010 ως μια μοντέρνα λέξη που περιγράφει τον φθόνο που ανθίζει όταν βλέπουμε άλλους να έχουν ωραίες εμπειρίες. Ο όρος είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το πώς αισθανόμαστε όταν βλέπουμε ανθρώπους να ταξιδεύουν, να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις ή να κατέχουν πράγματα στα οποία δεν έχουμε επί του παρόντος πρόσβαση για οποιονδήποτε λόγο.

Το FTMO είναι ένα βήμα πάνω από το FOMO: Δεν φοβόμαστε πλέον ότι θα χάσουμε κάτι, αλλά ουσιαστικά χάνουμε ήδη κάτι.

Το FTMO είναι αυτό που συμβαίνει όταν το FOMO γίνεται πραγματικότητα, σύμφωνα με τον άνθρωπο που συνέβαλε στην επινόηση του όρου. Δεν σχετίζεται μόνο με τους χαμηλούς μισθούς, αλλά για παράδειγμα το να πρέπει να περιμένουμε δύο εβδομάδες - μερικές φορές ακόμη περισσότερο - για να λάβουμε την αμοιβή μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να είμαστε FTMO απέναντι στα πράγματα. Τα μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των πληρωμών καθιστούν δύσκολη τη διαχείριση των απροσδόκητων εξόδων και η αποταμίευση είναι σχεδόν αδύνατη πλέον για τους νέους που συνεχίζουν να στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στους γονείς τους.

Ποιους αφορά το FTMO και πώς τους επηρεάζει;

Όσους αναγκάζονται να χάσουν σημαντικές στιγμές της ζωής τους, κυρίως κοινωνικά γεγονότα, γιορτές γενεθλίων, εξόδους με φίλους που θα έκαναν στην ηλικία τους, ταξίδια με αγαπημένα πρόσωπα, ανταλλαγές δώρων και όσα γενικά αποκλείονται επειδή ζουν περιμένοντας τον μισθό να μπει στην τράπεζα.

Οι Millennials και οι Gen Zers είναι ουσιαστικά οι γενιές που χάνουν πράγματα που θέλουν να κάνουν επειδή περιμένουν τον επόμενο μισθό. Όταν πλησιάζουν οι γιορτές, αυτό επιδεινώνεται, αφού λόγω των δώρων και όσων ακόμη πρέπει να αγοράσουμε, βλέπουμε τον τραπεζικό μας λογαριασμό να αδειάζει γρήγορα, οπότε το FTMO μάς επηρεάζει και πάλι.

Δυστυχώς, η ζωή δε μπορεί να περιμένει τον μισθό να μπει στην τράπεζα. Το παραπάνω φαινόμενο είναι κάτι περισσότερο από το να μη μπορείς να αγοράσεις πράγματα, αφού επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία και τις κοινωνικές σχέσεις. Όταν είμαστε αναγκασμένοι να επιλέγουμε δραστηριότητες ή αγορές με μεγάλο περιορισμό, συχνά νιώθουμε κοινωνικά αποκομμένοι, ενώ μπορεί επίσης να νιώθουμε απογοητευμένοι από την περιορισμένη εμβέλεια των μισθών μας.

Πώς θα καταπολεμήσουμε το FTMO;

Όπως είναι λογικό, ο κάθε νέος που αντιμετωπίζει την παραπάνω κατάσταση είναι δύσκολο να την αντιστρέψει από μόνος του προς το θετικό, ειδικά ζώντας σε μια χώρα που δεν αντισταθμίζει καλά τα έξοδα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος με τον μισθό που παίρνει - ειδικά αν μιλάμε για τον κατώτατο μισθό της Ελλάδας. Η αντιμετώπιση του FTMO απαιτεί, λοιπόν, ιδανικά μια συνολική αλλαγή.

Ο viral κανόνας 50/30/20 για να βάλεις (επιτέλους) χρήματα στην άκρη και να «σώσεις» το budget σου

Ωστόσο, μερικοί προσπαθούν πραγματικά να βρουν μια ισορροπία και να μειώσουν τα αρνητικά συναισθήματα, όταν βλέπουν πως η δυσκολία με τον μισθό συνεχίζει να υπάρχει. Τι μπορείς να κάνεις;

  • Πριν συζητήσεις για οποιονδήποτε μισθό, υπολόγισε τα έξοδα και τις ανάγκες σου.
  • Ανακάλυψε δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις δωρεάν - το γυμναστήριο δεν είναι η μόνη λύση.
  • Φτιάξε ένα πλάνο για τα οικονομικά σου και προσπάθησε να ελέγξεις τα έξοδα που αφορούν πράγματα που μπορούν να περιοριστούν, όπως ένας περιττός καφές στο γραφείο, ενώ μπορείς να τον φτιάξεις στο σπίτι.
  • Σκέψου τι είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα για εσένα.
  • Να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνη και μπορείς να μοιραστείς τις σκέψεις και τα άγχη σου με τους δικούς σου ανθρώπους. Αυτό μπορεί να φαίνεται άσκοπο, αλλά στην πραγματικότητα πέρα από συμβουλές, μπορεί να σου δώσει και μια ανακούφιση που επιτέλους μιλάς σε κάποιον γι' αυτό.
© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης