«Λευτεριά στα Nokia 3310» ή γιατί η Gen-Z αφήνει τα smartphone για τα κινητά με «κουμπάκια»

Γεωργία Βλαχοπούλου
«Λευτεριά στα Nokia 3310» ή γιατί η Gen-Z αφήνει τα smartphone για τα κινητά με «κουμπάκια»
https://www.instagram.com/p/CvpytgeohAj/

Τα άτομα της Gen-Z έπαθαν «social media burn out» και πλέον παίρνουν παλαιού τύπου κινητά στις εξόδους με τους φίλους τους, για να μην αποσπάται η προσοχή τους.

Αναμφισβήτητα τα smartphone είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη «πύλη» για το Internet στις μέρες μας και σίγουρα κάνει τη ζωή πιο εύκολη για πολλούς χρήστες, καθώς όσο περνούν τα χρόνια -και τα μοντέλα- βελτιώνονται και οι λειτουργίες που προσφέρουν.

Κάπως έτσι, δεν μιλάμε πια για ένα απλό κινητό τηλέφωνο, αλλά για mini φορητούς υπολογιστές που χωρούν στην παλάμη του χεριού μας.

Για τα 50 χρόνια ΠΑ.ΣΟ.Κ, το Twitter/ X και η Δημήτρη Λιάνη νοσταλγούν τον Ανδρέα Παπανδρέου

Πρόσφατα ανακάλυψα ένα κουτάκι στο σπίτι μου που μέσα του είχε το πρώτο μου ever κινητό τηλέφωνο, το οποίο ήταν φυσικά με «κουμπάκια» αλλά και με πορτάκι. Ήταν τόσο δα μικρό που αν το έβλεπε κανείς σήμερα θα νόμιζε πως είναι «ψεύτικο», παιδικό.

Κι όμως αυτό το κινητό ήταν αυτό που μου αγόρασαν στην έκτη δημοτικού οι γονείς μου και το έχω κρατήσει εδώ και χρόνια φυλαγμένο, με σκοπό να το δείξω κάποια στιγμή στα δικά μου παιδιά, τα οποία πιστεύω πως θα το βλέπουν σαν «αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο» - ή μήπως όχι;

Όλο και πιο πολλά άτομα της Gen-Z -εκείνα δηλαδή που έχουν γεννηθεί από το 1997 μέχρι το 2012- έχουν αρχίσει να αγοράζουν τους τελευταίους μήνες κινητά τηλέφωνα παλαιού τύπου. Όχι δεν είναι ένα ακόμα trend χωρίς ουσία, είναι ένας τρόπος για να κάνουν μια μίνι «απεξάρτηση» από τα social media και τις λοιπές εφαρμογές.

5 λόγοι που η Gen-Z έκανε trend τα κινητά με «κουμπάκια»

1. Social media burn out

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος λόγος που η νεότερη γενιά επιλέγει κινητά παλαιού τύπου είναι πως έχουν «εξουθενωθεί» από τα smartphones.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι περισσότεροι ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας στο Internet και φυσικά στα social media. Xωρίς να υπολογίσουμε και όλες τις άλλες εφαρμογές που μπορεί να προσφέρει ένα smartphone, όπως ας πούμε το να μπορείς να απαντάς στα email σου.

Το να είσαι συνεχώς online έχει τις δικές του αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική ευεξία, με μελέτες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας να αναφέρουν ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας της συναισθηματικής εξάντλησης που προκαλείται από το «burn out».

Κάπως έτσι, οι Gen-Zers πέρα από το smartphone τους αγοράζουν πλέον και ένα παλαιού τύπου κινητό τηλέφωνο, με σκοπό να παίρνουν εκείνο μαζί τους, όταν βγαίνουν με τους φίλους τους, έτσι ώστε να μην αποσπάται η προσοχή τους από το ατελείωτο «σκρολάρισμα».

2. Μεγαλύτερη ιδιωτικότητα

Όσοι έχουμε αποκτήσει ένα νέο smartphone γνωρίζουμε ότι ορισμένα από αυτά συχνά συνοδεύονται από πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές.

Κάποιες φορές πρέπει μάλιστα, να απαντήσουμε σε ενσωματωμένες έρευνες για να προχωρήσουμε στη ρύθμισή τους ή πρέπει να τα συνδέσουμε με τα email μας, με άλλους κωδικούς ή άλλες συσκευές.

Παράλληλα, για να δούμε εάν μια συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ασφαλής ή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο smartphone μας, πρέπει να γίνει ένας συγκεκριμένος βαθμός έρευνας εκ των προτέρων.

Τα τηλέφωνα της παλαιότερης γενιάς δεν έχουν καμία τέτοια διαδικασία.

Δεν μπορεί κανείς να σε «χακάρει», με αποτέλεσμα να είναι πιο ασφαλές όσον αφορά το απόρρητο.

3. Αποδεδειγμένη Ανθεκτικότητα

Δεν θα αρνηθούμε ότι η πλειοψηφία των smartphone σήμερα είναι τόσο ανθεκτικά όσο παρουσιάζονται. Πολλά μάλιστα, είναι κατασκευασμένα από υλικά όπως γυαλί Gorilla, τιτάνιο, ανοξείδωτο χάλυβα και πολυμερή σύνθετα υλικά.

Παρ' όλα αυτά όταν μιλάμε για ανθεκτικότητα, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στα κινητά με κουμπιά. Xωρίς να έχεις προσθέσει κάποια προστατευτικη θήκη, πραγματικά μπορούσες να το πετάξεις από μεγάλο ύψος προς το έδαφος και να μην πάθει κάτι (αν είσαι Millenial σίγουρα είχες συμμαθητή που είχε πετάξει το κινητό του από το μπαλκόνι του σχολείου και εκείνο δεν είχε πάθει τίποτα).

Επιπλέον, ενώ η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός smartphone μιας ή δύο ημερών θεωρείται αρκετά μεγάλη στις μέρες μας, ενώ τα κινητά μας άντεχαν κάποτε με μια φόρτιση ακόμα και μια βδομάδα.

https://www.instagram.com/p/Cy2HQhcJ0zR/

4. Βιωσιμότητα

Έχει γίνει πλέον, ο κανόνας να αγοράζουμε καινούργιο smartphone κάθε δύο περίπου χρόνια. Άλλοι άνθρωποι προτιμούν να αλλάζουν κινητό μόλις κυκλοφορήσει κάποιο νεότερο μοντέλο με καλύτερα χαρακτηριστικά, άλλοι επιλέγουν να αλλάξουν συσκευή όταν αυτή που έχουν απλώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι Gen-Zers έχουν την τύχη να κληρονομήσουν τηλέφωνα χαμηλότερης τεχνολογίας δε, από τους γονείς τους που ανήκουν στην Gen - X ή τους Millennials — με τα περισσότερα, αν όχι όλα αυτά τα τηλέφωνα, να είναι σε άριστη κατάσταση λειτουργίας. Κάπως έτσι, δεν χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα για να αγοράσεις καινούργιο smartphone.

5. Τιμή

Αυτός ίσως είναι και ο βασικός λόγος μαζί με το «burn out» που αναφέραμε πιο πάνω, που η νεότερη γενιά επιλέγει κινητά παλαιού τύπου.

Δεν τίθεται καμία συζήτηση για το ότι τα κινητά πιο παλιάς τεχνολογίας είναι πολύ πιο προσιτά ακόμη και από τα φθηνότερα smartphone. Σε αντίθεση με άλλα gadget στον χώρο της τεχνολογίας, όπως οι κονσόλες, οι μουσικές συσκευές και άλλα παρόμοια, τα παλαιότερα κινητά τηλέφωνα δεν πρόκειται να ακριβύνουν.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παραπάνω λόγους και την εξοικονόμηση μερικών εκατοντάδων ευρώ, τα «ρετρό τηλέφωνα" μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται και θέλουν, όχι μόνο οι Gen-Ζers αυτή τη στιγμή, αλλά και εσύ!

Εμπρός πίσω λοιπόν, και «λευτεριά στα Nokia 3310!