Είναι η ζελατίνη η φυσική λύση για τη μείωση του άγχους;

Άρτεμις Σκούφου
Είναι η ζελατίνη η φυσική λύση για τη μείωση του άγχους;

Με τα οφέλη της για το δέρμα, τις αρθρώσεις και τη γενική ευεξία, η ζελατίνη φαίνεται πως μπορεί να μειώσει και το άγχος. Τι είναι, όμως, στην πραγματικότητα και τι πρέπει να γνωρίζεις; 

Ψάχνεις συχνά πώς να αφαιρέσεις έστω και λίγο το άγχος από τη ζωή σου, αλλά έχεις σκεφτεί να εντάξεις τη ζελατίνη στην καθημερινότητά σου; Η φυσική αυτή λύση απέναντι στο στρες και τη θλίψη μπορεί να σε κάνει να δεις σημαντική αλλαγή.

Τρόφιμα και ροφήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ελάττωση των συμπτωμάτων άγχους - Ξεκίνα «χθες»

Τι είναι η ζελατίνη και γιατί να αρχίσεις να την καταναλώνεις;

Η ζελατίνη είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που εκτιμάται ιδιαίτερα για το περιεχόμενο σε κολλαγόνο και βιταμίνες. Ενώ είναι γνωστή για την ικανότητά της να βελτιώνει την υγεία του δέρματος, όσον αφορά τη συναισθηματική υγεία, πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα αμινοξέα που υπάρχουν σε αυτήν, όπως η γλυκίνη, έχουν θετικό αντίκτυπο στο νευρικό σύστημα, βοηθώντας στη μείωση του άγχους.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, η γλυκίνη δρα ως ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής που στέλνει σήματα «επιβράδυνσης» στον εγκέφαλο, ευεργετικά για τα άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχές της διάθεσης, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γλυκίνη έχει έναν μοναδικό μηχανισμό δράσης που την κάνει να ξεχωρίζει από άλλες ενώσεις. Αυτό το αμινοξύ ανταγωνίζεται την απελευθέρωση της νοραδρεναλίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την αντίδραση στο στρες και η οποία, σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να προκαλέσει επεισόδια άγχους και πανικού. Μειώνοντας τα επίπεδα αυτής της ορμόνης, η γλυκίνη συμβάλλει στην άμβλυνση των συναισθημάτων υπερδιέγερσης και στην εξισορρόπηση της δραστηριότητας του νευρικού συστήματος.

Η ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια Judy Tsafrir σημείωσε ότι η γλυκίνη όχι μόνο συμβάλλει στη μείωση του άγχους, αλλά προάγει επίσης βαθύτερο, πιο ξεκούραστο ύπνο. Σύμφωνα με την ειδικό, έρευνες με επικεφαλής Ιάπωνες επιστήμονες έδειξαν ότι αυτό το αμινοξύ έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τα άτομα που δυσκολεύονται να κοιμηθούν, καθώς οι υποδοχείς γλυκίνης, που κατανέμονται στον νωτιαίο μυελό και στο εγκεφαλικό στέλεχος, παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση αυτών των λειτουργιών.

https://www.instagram.com/p/CIYUtRjB4c1/

Ποια άλλα διατροφικά οφέλη παρέχει η χρυσή ζελατίνη;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mejor con Salud, η ζελατίνη λαμβάνεται με υδρόλυση του κολλαγόνου, μιας βασικής δομής που υπάρχει στο δέρμα, τους τένοντες, τα οστά και άλλους συνδετικούς ιστούς των ζώων.

Από τα πιο σημαντικά της οφέλη είναι η ικανότητά της να προάγει την αναγέννηση των κυττάρων και να βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος, αλλά τα αμινοξέα που υπάρχουν σε αυτό το προϊόν προάγουν επίσης την υγεία των μαλλιών και των νυχιών. Αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω της κατανάλωσης και της εξωτερικής εφαρμογής, μάλιστα, πολλά προϊόντα για τα μαλλιά το περιλαμβάνουν μεταξύ των συστατικών τους λόγω της ικανότητάς του να ενισχύει και να αναζωογονεί την τρίχα.

Ως μέρος των πλεονεκτημάτων του στο δέρμα, η εφαρμογή του δεν περιορίζεται μόνο στην ελαστικότητα, αλλά συμβάλλει και στην επούλωση επιφανειακών πληγών, όπως επιβεβαιώνεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biomaterials Applications.

Επίσης, η ζελατίνη έχει αποδειχθεί χρήσιμη στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με την Daniela Echeverri Castro, συνεργάτιδα του Mejor con Salud, η ιδιότητα αυτή είναι ευνοϊκή για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, καθώς μπορεί να τα βοηθήσει να ελέγχουν αποτελεσματικότερα την κατάστασή τους.

Ένα άλλο από τα εξαιρετικά οφέλη της είναι η ικανότητα να βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Προσελκύει τα υγρά ακόμη και μετά το μαγείρεμα, ιδιότητα που της επιτρέπει να συγκρατεί τα γαστρικά υγρά, διευκολύνοντας έτσι την πέψη των τροφών.

Τέλος, η κατανάλωση αυτού του συμπληρώματος συμβάλλει στη βελτιστοποίηση του εντέρου.

Πώς να τη χρησιμοποιήσεις;

Για να χρησιμοποιήσεις αυτή τη ζελατίνη, είναι απαραίτητο να την ενυδατώσεις για λίγα λεπτά, και στη συνέχεια μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορα μαγειρικά παρασκευάσματα.

Χάρη στην ικανότητά της να ζελατινοποιείται, είναι ιδανική για την παρασκευή επιδόρπιων, αλλά αποτελεί επίσης εξαιρετική επιλογή για αλμυρά πιάτα, για παράδειγμα, παρασκευές από πίτες λαχανικών, προϊόντα κρέατος και ψάρια, παρέχοντας μια ζελατινώδη υφή που μπορεί να δώσει σώμα και συνοχή σε αυτές τις συνταγές.