Slow living ή αλλιώς πώς να διώξεις το άγχος: Η τάση του TikTok που σε κάνει να ζεις τη ζωή που θες

Slow living ή αλλιώς πώς να διώξεις το άγχος: Η τάση του TikTok που σε κάνει να ζεις τη ζωή που θες
Pexels

Αυτή τη φορά το TikTok έχει δίκιο και το μόνο που χρειάζεται είναι να δούμε τι έχει να μας πει. Ο αργός τρόπος ζωής φέρνει την αλλαγή που τόσο καιρό χρειάζεσαι στην καθημερινότητά σου.

Την ώρα που πολλοί άνθρωποι δηλώνουν αγανακτισμένοι στην καθημερινότητά τους με τις υποχρεώσεις που έχουν, τα αγχωτικά τους προγράμματα, τις χαοτικές ημέρες εργασίες και το πολλές φορές μη ουσιαστικό τρέξιμο από το ένα task στο άλλο, το slow living είναι εδώ για να αλλάξει τη ροή στη ζωή μας.

Είναι η νέα τάση που σίγουρα θα πετύχεις κάπου στα social media και μέχρι στιγμής έχει πάνω από 240.000 σχετικά ποστ στο Tik Tok. Το slow living - που μεταφράζεται ως ο αργός τρόπος ζωής - είναι η εύστοχη επιλογή όσων έχουν απομακρυνθεί συνειδητά από την ένταση της σύγχρονης ζωής. Για κάποιους αυτό μπορεί να είναι να αφήσουν μια δουλειά με γρήγορους ρυθμούς ή να μετακομίσουν εκτός της πόλης, στην εξοχή. Για άλλους, πρόκειται απλά για το να ζουν λίγο πιο χαλαρά τη ζωή τους, με πιο αργούς ρυθμούς, να ασχολούνται μετά τη δουλειά με τα χόμπι τους, το διάβασμα και την κηπουρική.

Για να μας δώσουν να καταλάβουμε ακριβώς τι πάει να πει slow living, πολλά TikToks προσθέτουν στα βίντεό τους μια χαλαρωτική μουσική. Μέσα από τις αναρτήσεις των χρηστών, ο αργός τρόπος ζωής προβάλλεται ως η τέλεια θεραπεία για όποιον αντιμετωπίζει άγχος ή burn out και λέγεται ότι είναι ευεργετικός ακόμα κι αν το εφαρμόζεις σε μικρό βαθμό.

Αν θες να ορίσεις το slow living λίγο διαφορετικά, χωρίς περιορισμούς, απλά σκέψου το ως έναν τρόπο αντικατάστασης της βιασύνης και της έντασης με μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Αντί να τρως το πρωινό σου όρθια, πάνω από τον νεροχύτη της κουζίνας, κάθισε και απόλαυσε τη στιγμή χωρίς το κινητό σου. Αν έχει και καλό καιρό, στο μπαλκόνι ή τον κήπο σου. Αντί να είσαι όλη μέρα στους δρόμους και να τρέχεις σε δραστηριότητες και υποχρεώσεις, αποφάσισε απλά να μείνεις στο σπίτι και να διαβάσεις ένα βιβλίο.

Αυτός ο τρόπος ζωής θα σε βοηθήσει να επανεξετάσεις τις προτεραιότητές σου στη ζωή και ειδικά όσον αφορά την υπερκόπωση και τις υπερβολικές δαπάνες. Όσο περισσότερο αφήνεις στην άκρη την ανάγκη να υπερβάλεις και να πετυχαίνεις συνεχώς, τόσο πιο εύκολο θα σου είναι να εξασκήσεις τον αργό τρόπο ζωής.

Τα οφέλη που θα φέρει στη ζωή σου το slow living

Το να ασχολείσαι με λιγότερα πράγματα καθημερινά και να εκτιμάς περισσότερο ό,τι κάνεις, καταλαβαίνεις πως μπορεί να σου κάνει καλό σε πολλούς τομείς. Ο αργός τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τα επίπεδα άγχους, το νευρικό σου σύστημα και τη συνολική ψυχική σου υγεία. Θα σε κάνει να απολαμβάνεις όλο και περισσότερο τη ζωή και να εκτιμάς ακόμη και τα μικρά, καθημερινά πράγματα.

Άγχος ή αλλιώς ο «αόρατος εχθρός»: 13 τρόποι να τον μετατρέψεις σε σύμμαχο

Αυτό σου δίνει, επίσης, χώρο και χρόνο να σκεφτείς, να ονειροπολήσεις και να χαλαρώσεις, αντί να επικεντρώνεσαι συνεχώς σε κουραστικές και υπερφορτωμένες υποχρεώσεις. Η γενική αίσθηση ηρεμίας και ευγνωμοσύνης θα σε ανταμείψει.

Πώς να υιοθετήσεις αυτόν τον τρόπο ζωής;

Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, να μετακομίσουν ίσως στην επαρχία ή να ξεχάσουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ευτυχώς πολλοί τρόποι να κάνεις αυτή την επιβράδυνση που χρειάζεσαι στην καθημερινότητά σου και να υιοθετήσεις το slow living.

Μερικές φορές, το slow living στην πράξη είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι το φανταζόμαστε. Αυτό μπορεί να είναι ένα χαλαρωτικό μπάνιο στο τέλος της ημέρας, το να αφιερώνεις χρόνο για να απολαμβάνεις τον καφέ σου το πρωί ή να πέφτεις στο κρεβάτι πέντε λεπτά νωρίτερα και να βάζεις χαλαρωτική μουσική για να νιώθεις το σώμα σου να ηρεμεί.

3 αποτελεσματικές ασκήσεις αναπνοής που αξίζει να δοκιμάσεις όταν αισθάνεσαι έντονο στρες

Αν θες έναν πιο ήρεμο τρόπο ζωής, οι ειδικοί συνιστούν να θέτεις όρια γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ό,τι μπορεί να σου δημιουργεί ένταση. Μπορείς, έτσι, να απολαύσεις περισσότερο τη φύση, μια δραστηριότητα, χωρίς να κοιτάς κάθε τρεις και λίγο το κινητό, να κρατάς ημερολόγιο, να διαλογίζεσαι ή απλά να βγαίνεις έξω με φίλους και να περνάς καλά χωρίς κάτι άλλο να σου αποσπά την προσοχή. Με άλλα λόγια, αντίο multi-tasking.

Το συμπέρασμα;

Υπάρχει λόγος που αυτή η τάση είναι τόσο δημοφιλής στο TikTok και όχι μόνο. «Ο αργός τρόπος ζωής προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην κουλτούρα της επαγγελματικής εξουθένωσης και παρέχει έναν τρόπο ζωής στον κόσμο που ευνοεί την ευεξία, την ισορροπία και την ανεμελιά», λέει η θεραπεύτρια Kim Burris.

Ακόμα και μερικά λεπτά την ημέρα έχουν αντίκτυπο και μπορούν να αλλάξουν τη ψυχική, συναισθηματική και σωματική σου ευεξία.

Αυτή η playlist θα σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά στην τάση του slow living:

DPG Network