26η Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης - Μάθε όλους τους τρόπους προστασίας
Όλες οι μέθοδοι αντισύλληψης που πρέπει να γνωρίζεις
Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, προστατεύοντας το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέξει η ίδια πότε θα αποκτήσει παιδί. Και επειδή η δημιουργία οικογένειας δεν είναι απλή υπόθεση, σου προσφέρουμε όλες τις σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης, για να επιλέξεις την κατάλληλη για εσένα.
Το αντρικό προφυλακτικό αποτελεί μία αρκετά διαδεδομένη μέθοδο προστασίας από κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα(ΣΜΝ). Υπάρχουν, όμως, και οι γυναικείες μέθοδοι αντισύλληψης. Αρκετά γνωστά είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, με ποσοστό επιτυχίας 99%, μεγαλύτερο από αυτό του προφυλακτικού, που προστατεύει μόλις κατά 97% από κάποια πιθανότητα εγκυμοσύνης, όταν χρησιμοποιείται σωστά. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι τα χάπια επηρεάζουν τις ορμόνες του οργανισμού σου και μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο βάρος σου.
Άλλος ένας σύγχρονος τρόπος αντισύλληψης, με επιτυχία άνω του 99% είναι ο κολπικός δακτύλιος. Είναι ένα ελαστικό δαχτυλίδι που τοποθετεί η γυναίκα στον κόλπο της και παραμένει εκεί στη διάρκεια της επαφής, ενώ αφαιρείται τις ημέρες της περιόδου και μπορεί μετά να ξανατοποθετηθεί. Έχει τα ίδια συμπτώματα με τα αντισυλληπτικά χάπια αλλά είναι πιο ήπιο, αφού δεν χρειάζεται να λαμβάνεται καθημερινά. Ωστόσο, δεν σε προστατεύει από τα ΣΜΝ.
Τέλος, τα σπιράλ έχουν ήδη μπει στην καθημερινότητα των γυναικών ως μέθοδος αντισύλληψης. Πρόκειται για μικρές συσκευές που έχουν το μέγεθος ενός σπίρτου και τοποθετούνται στη μήτρα από τον γυναικολόγο, ενώ μπορείς να τα κρατήσεις εκεί μέχρι και 5 χρόνια. Ένα από τα μειονεκτήματά τους είναι ότι δεν προστατεύουν από τα ΣΜΝ και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για εξωμήτριο κύηση, ιδιαίτερα στον πρώτο χρόνο χρήσης τους.
Προφυλακτικό above all;
Τα προφυλακτικά αποτελούν μία από τις πιο γνωστές μεθόδους αντισύλληψης παγκοσμίως. Είναι ιδανικά για να αποφύγεις κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα(ΣΜΝ).
Αν ακολουθείς τις οδηγίες χρήσης και τα χρησιμοποιείς κάθε φορά που κάνεις κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ, προστατεύεσαι σε ποσοστό σχεδόν 100%.
Χρειάζεται, όμως, μεγάλη προσοχή σε αυτό το σχεδόν, αφού, τα προφυλακτικά είναι αποτελεσματικά στο να αποτρέψουν κάποια εγκυμοσύνη κατά 98%. Αρκεί να τα χρησιμοποιείς κάθε φορά που κάνεις σεξ και να κάνεις σωστή χρήση τους. Ωστόσο, επειδή οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι, στην πραγματική ζωή το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 85%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 15 από τους 100 που χρησιμοποιούν τα προφυλακτικά ως το μοναδικό μέσο αντισύλληψης μπορεί να έχουν κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Υπάρχουν τρόποι να κάνεις ένα προφυλακτικό πιο αποτελεσματικό. Αυτό συνεπάγεται να το φοράς εσύ ή ο σύντροφός σου σε όλη τη διάρκεια του σεξ, από την αρχή μέχρι και το τέλος. Είναι σημαντικό να έχετε φορέσει το προφυλακτικό προτού υπάρξει επαφή δέρμα με δέρμα, ακόμα και κατά την ώρα των προκαταρκτικών. Το τράβηγμα τη στιγμή της εκσπερμάτωσης, ακόμα και όταν υπάρχει το προφυλακτικό, μπορεί να σιγουρέψει το ότι δεν θα βρεθεί σπέρμα στον κόλπο της γυναίκας και μειώνει το ποσοστό κάποιας τυχαίας εγκυμοσύνης.
Επίσης, η χρήση των προφυλακτικών σε συνδυασμό με κάποια άλλη μορφή αντισύλληψης, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, αποτελεί έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο να αποφύγεις κάποια εγκυμοσύνη αλλά και τα ΣΜΝ. Και μην πέσεις στην παγίδα του να φορέσεις διπλό προφυλακτικό για μεγαλύτερη σιγουριά. Η τριβή αλλά και οι λιπαντικές ουσίες των προφυλακτικών μπορεί να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που περιμένεις. Τα προφυλακτικά είναι σχεδιασμένα να σου προσφέρουν την καλύτερη προστασία όταν φοριούνται μόνα τους. Ένα προφυλακτικό σωστά χρησιμοποιημένο είναι η μόνη προστασία που χρειάζεσαι.
Θυμήσου:
Όποια μέθοδο αντισύλληψης και αν επιλέγεις, είναι σημαντικό να φροντίζεις να προστατεύεσαι και από τα ΣΜΝ, ίσως με συνδυασμό κάποιας μεθόδου με προφυλακτικό και να συμβουλεύεσαι στον γυναικολόγο σου.