Περιεμμηνόπαυση: Τι είναι και ποια είναι τα σωστά tips για καλύτερη εμπειρία ζωής!

Περιεμμηνόπαυση: Τι είναι και ποια είναι τα σωστά tips για καλύτερη εμπειρία ζωής!

Η περιεμμηνόπαυση είναι η μεταβατική φάση που προηγείται της εμμηνόπαυσης, όταν το σώμα μιας γυναίκας υφίσταται ορμονικές αλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν διάφορα φυσικά και συναισθηματικά συμπτώματα. Η αποτελεσματική διαχείριση της περιεμμηνόπαυσης μπορεί να βελτιώσει την συνολική ευημερία σας αυτή την περίοδο της ζωής σας.

Ο Δρ Παναγιώτης Ψαθάς, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες της περιεμμηνόπαυσης:

Ενημερωθείτε: Η κατανόηση των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σας είναι ζωτικής σημασίας. Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε αλλά και τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης.

Υιοθετήστε έναν Υγιεινό τρόπο ζωής:

Διατροφή: Επικεντρωθείτε σε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, πρωτεΐνες και καλά λίπη. Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ.

Άσκηση: Η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση της έντασης των εξάψεων.

Επαρκής ύπνος: Στόχος είναι οι 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε νύχτα. Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο και διατηρήστε σταθερό το πρόγραμμα του ύπνου σας.

Διακοπή καπνίσματος: Αν καπνίζετε, σκεφτείτε να το σταματήσετε, καθώς το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ενυδάτωση: Το νερό είναι σύμμαχός σας στην αντιμετώπιση της ξηρότητας του δέρματος και τη διατήρηση της συνολικής υγείας σας.

Διαχείριση του Στρες: Υπάρχουν πολλές πρακτικές τεχνικές μείωσης του στρες, όπως οι ασκήσεις αναπνοών η γιόγκα, το πιλάτες κ.α. Σκεφτείτε την συμβουλευτική ή τη θεραπεία για να αντιμετωπίσετε τις συναισθηματικές αλλαγές και τους παράγοντες στρες.

Ορμονική θεραπεία: Συζητήστε με τον γιατρό σας για τις επιλογές ορμονικής θεραπείας αν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά. Η θεραπεία με ορμονική υποκατάσταση ορμονών (HRT) μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση συμπτωμάτων, όπως οι εξάψεις και οι αλλαγές στη διάθεση, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση.

Συμπληρώματα: Πολλές γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση μετά τη λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής ή βοτάνων, όπως το έλαιο από νυχτολούλουδο ή οι ισοφλαβόνες σόγιας. Συζητήστε αυτές τις επιλογές με τον επαγγελματία υγείας σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα.

Διατηρήστε υγιές βάρος: Η επίτευξη και διατήρηση υγιούς βάρους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των ορμονικών διακυμάνσεων και στη μείωση του κινδύνου προβλημάτων υγείας, όπως η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης.

Υγεία των Οστών: Δώστε προσοχή στην υγεία των οστών σας, καθώς η περιεμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D μέσω της διατροφής σας ή συμπληρωμάτων, αν είναι απαραίτητο.

Τακτικοί Ελέγχοι: Προγραμματίστε τακτικούς ελέγχους με τον γιατρός σας για την παρακολούθηση της συνολικής υγείας σας. Συζητήστε για τις ανησυχίες σας ή για τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε.

Υποστηρικτικό περιβάλλον: Επικοινωνήστε με τους φίλους και την οικογένεια σας για να λαμβάνετε συναισθηματική υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Δεν είστε μόνη στην εμπειρία της περιεμμηνόπαυσης, και ο απλός διάλογος με αγαπημένους μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας.

Καταγραφή: Διατηρήστε ημερολόγιο ή χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή για την καταγραφή των συμπτωμάτων και των εμμηνορροϊκών κύκλων σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να κατανοήσετε καλύτερα τις αλλαγές στο σώμα σας.

Υπομονή: Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά είναι επίσης μια φυσική μετάβαση στη ζωή μιας γυναίκας. Να είστε υπομονετική με τον εαυτό σας και να θυμάστε ότι αυτά τα συμπτώματα είναι προσωρινά.

PSA8AS.jpgΔρ. Ψαθάς

Πάντα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε οποιαδήποτε νέα θεραπεία ή κάνετε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας κατά την περιεμμηνόπαυση καθώς οι ατομικές εμπειρίες και ανάγκες διαφέρουν. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παράσχει προσωποποιημένη καθοδήγηση και συστάσεις βασισμένες στη δική σας κατάσταση.