Γιατί το trend του «τι τρώω κάθε μέρα» μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σου
#whatieatinaday: Το hastag που έγινε viral trend στο Instagram και κυρίως στο Tik Tok μελετήθηκε σπό τους ειδικούς και τα συμπεράσματα δεν είναι ενθαρρυντικά.
Σίγουρα έχεις πέσει πάνω σε κάποιο βιντεάκι στο Tik Tok με τίτλο «Τι τρώω σε μια μέρα» ή «what I eat in a day», μέσα στο οποίο βίντεο θα δεις, την κομμένη, ραμμένη, με λίγα λόγια μονταρισμένη αλήθεια του τι τρώει ένας διάσημος ή μη influencer στην ημέρα του.
Τι δεν σου δείχνουν ότι τρώνε μέσα σε μια μέρα
Τα βίντεο αυτά έχουν πολλές προβολές και η άνθισή τους έχει κάνει τους ειδικούς να μελετήσουν για πρώτη φορά το φαινόμενο και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα βίντεο αυτά σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι έφηβοι ή τα άτομα με διατροφικές διαταραχές.
Προφανώς, η ιδέα ενός τέτοιου βίντεο δεν είναι πρωτοποριακή, αλλά τη χρησιμοποιούν τα μίντια δεκαετίες τώρα. Έχουμε δει το περιοδικό Pageant το 1952 να ρωτά την Marilyn Monroe πώς ασκείται και τι τρώει σε μια μέρα ενώ οι celebs πολλά χρόνια τώρα μιλούν για τα fitness και diet μυστικά τους.
Από το 2010, με την ανάπτυξη του Youtube, έχουμε δει celebs να προωθούν εταιρίες τροφίμων προσθέτοντας προϊόντα τους στο βίντεο διατροφής που δημοσιεύουν και το μήνυμα που λανθασμένα λαμβάνει κάποιος είναι το «αν τρως έτσι, θα δείχνεις όπως η influencer». Aν προσθέσουμε στην εξίσωση τον αλγόρυθμο του Instagram ή του Tik Tok, καταλήγεις να βλέπεις ατελείωτα βίντεο με το τι τρώει κάποιος σε μια μέρα, κάποιος που δεν έχει όμως τις δικές σου διατροφικές ανάγκες.
Έρευνα του sciencedirect μελέτησε την ανάπτυξη του trend «τι τρώω σε μια μέρα» στο Tik Tok και διέκρινε με ποσοτικά πια δείγματα ανάλυσης, μια ευθεία σύνδεση σε προϊόντα αδυνατίσματος ενώ σε άλλες μελέτες φαίνεται πως η τακτική που μας δείχνουν οι influencers προσεγγίζει μια δυναμική περιορισμού τροφών. Κι αν στη εξίσωση αυτή μπει η νεαρή ηλικία των θεατών του Tik Tok, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αρνητικό για άτομα ευαίσθητα στο θέμα αυτό.
Η Chelsey Amer, σύμβουλος διατροφής και ιδιοκτήτης του Chelsey Amer Nutrition τόνισε στο περιοδικό Shape:
«Φαίνεται πως όλοι λατρεύουμε να βλέπουμε τι τρώνε άλλοι άνθρωποι μέσα στη μέρα τους και μέσα μας σκεφτόμαστε πως αν ακολουθήσουμε τις ιδίες συνήθειες, θα μοιάσουμε στο άτομο που βλέπουμε.
Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ακόμα κι αν ακολουθήσει το ίδιο πλάνο διατροφής, δεν σημαίνει πως θα αλλάξει το σώμα σου, μιας και το δικό μας DNA επιδρά στην εικόνα του σώματός μας».
Τα περισσότερα από τα βιντεάκια αυτά, μας δείχνουν χαμηλή κατανάλωση θερμίδων, δεν δίνεται η σημασία που πρέπει στα θρεπτικά συστατικά και δεν αποτελούν την πλήρη αλήθεια του τι τρώει κάποιος μέσα στην ημέρα. Ταυτόχρονα, δεν γνωρίζουμε ούτε τον τρόπο που κινείται ο μεταβολισμός εκείνου που δημοσιεύει ένα βίντεο, τα επίπεδα ενέργειας και ο τρόπος που ασκείται, οπότε οδηγούμαστε σε λανθασμένα συμπεράσματα για το τι σημαίνει υγιεινή διατροφή.
Το σημαντικότερο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί εσύ κάνεις ή δεν κάνεις τις δικές σου διατροφικές επιλογές.
Πώς θα υιοθετήσεις εσύ μια υγιή σχέση με το φαγητό;
Μπορεί η Χ influencer να δίνει έμφαση σε συγκεκριμένες τροφές οι οποίες όμως δεν ταιριάζουν με σένα ή δεν σε κάνουν να νιώθεις καλά ή απλά δεν σου δίνουν την ενέργεια που εσύ έχεις ανάγκη καθημερινά. Αν για παράδειγμα, εσένα σε προβληματίζει η εικόνα του σώματός σου, πρέπει να βελτιώσεις τη σχέση σου με το φαγητό μεν αλλά και να κατανοήσεις γιατί παλεύεις με την εικόνα αυτή.
Πρακτικά, τι μπορείς να με τα βιντεάκια αυτά και όποτε τα συναντάς;
Ξεκίνα τσεκάροντας βασικά στοιχεία αυτού που βλέπεις: Προσπαθεί αυτός που τα δημοσιεύει να πουλήσει κάτι; Πρέπει να συνεχίσεις να ακολουθείς το πρόσωπο αυτό; Μήπως μπορείς να κάνεις mute σε τέτοια βίντεο ή να τα προσπερνάς για να μην ταΐζεις τον αλγόρυθμο προς αυτή την κατεύθυνση.
Έχε υπόψη σου επίσης, πως ακόμα κι αν τα βίντεο που βλέπεις δείχνουν πραγματικά όσα τρώει ένα άτομο μέσα στην ημέρα του, δεν ξέρεις αν το άτομο αυτό νιώθει καλά με το σώμα του στο τέλος της ημέρας.
#15minutemeals: Το trend του Tik Tok που θα κάνει καλό στη διατροφή σου