Το νόστιμο καλοκαιρινό φρούτο που μπορεί να μειώσει τα σημάδια γήρανσης (και έχει ελάχιστη ζάχαρη)

Το νόστιμο καλοκαιρινό φρούτο που μπορεί να μειώσει τα σημάδια γήρανσης (και έχει ελάχιστη ζάχαρη)
Pexels

Τα σμέουρα εκτός από super food θα μπορούσαν ακόμη και να βοηθήσουν στη μείωση της διαδικασίας της γήρανσης. 

Τα σμέουρα (raspberries) είναι ένα νόστιμο καλοκαιρινό φρούτο που μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Η κατανάλωση περίπου 20 φρέσκων βατόμουρων μπορεί να είναι ευεργετική όταν προστεθεί στο μενού σου.

Πέρα από αυτό, τα σμέουρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χαμηλά σε θερμίδες και μας κάνουν καλό και για πολλούς άλλους λόγους. Όπως γνωρίζουμε, αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιτοξινών και πολυφαινολών -προστατευτικών φυτικών ενώσεων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των φυσικών σημείων γήρανσης και στην ενίσχυση της ισορροπίας και της δύναμης.

Καθώς µεγαλώνουµε, τα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρµα µειώνονται, οδηγώντας στο σχηµατισµό ρυτίδων και χαλάρωσης. Τα raspberries είναι άφθονα σε βιταμίνη C, η οποία όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της παραγωγής κολλαγόνου αλλά και στην αποκατάσταση των δερματικών βλαβών που προκαλούνται από τον ήλιο.

Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα σμέουρα είναι επίσης μια χρήσιμη προσθήκη αν πρέπει να παρακολουθεί κανείς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του. Μελέτες υποδεικνύουν ότι όταν τα βατόμουρα καταναλώνονται παράλληλα με μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της ανταπόκρισης στην ινσουλίνη.

Αγάπησέ το ή μίσησέ το: Μία κουταλιά την ημέρα Marmite έχει 2 τεράστια οφέλη για την υγεία

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα raspberries είναι πλούσια σε τανίνες φυσικές, φυτικές ενώσεις που αναστέλλουν τα ένζυμα που διασπούν τα άμυλα. Τα βατόμουρα είναι επίσης γεμάτα με αντιοξειδωτικά που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν προστασία από τον καρκίνο.

Περαιτέρω μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα σμέουρα θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του ήπατος. Τα ροζ-κόκκινα μούρα είναι γεμάτα με αντιφλεγμονώδεις φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανών.

Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα φρούτα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης και να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη των αρθρώσεων σε όσους την αναπτύξουν.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι ποντίκια που έπασχαν από μεταβολικό σύνδρομο (όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν συνδυασμό διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας) παρουσίασαν βελτιώσεις στο βάρος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, όταν έλαβαν καθημερινά μια μόνο μερίδα σμέουρων. Ενώ υπάρχει ένα σύνολο ερευνών που υποστηρίζουν αυτά τα ευρήματα, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί η σημασία τους για τους ανθρώπους.

Τα σμέουρα είναι ένα από τα φρούτα με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη που μπορούμε να φάμε, με ένα φλιτζάνι να περιέχει μόλις 5 γραμμάρια. Αν και μερικές φορές μπορεί να έχουν λίγο πικρή γεύση, τα σμέουρα γλυκαίνουν όσο περισσότερο ωριμάζουν, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν γλυκόζηλο.

Σαφέστατα, οι περισσότερες από αυτές τις δοκιμές και μελέτες έχουν διεξαχθεί σε ζωικά μοντέλα, οπότε χρειάζονται περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους για να κατανοήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις για εμάς.

Κύμα καύσωνα και το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου: Τips για να προστατευτείς φυσικά

pexels-pixabay-326131.jpg